Nectar de piersici si nectarine

23 iulie 2017Diva in Bucatarie

Nectar de piersici si nectarine. Nectar de piersici si nectarine se poate face si doar cu unul din fructele folosite, dar eu am pus ce am avut in casa.

Nectar de piersici si nectarine delicios, simplu si usor de facut. Pastreaza in el gustul si culoarea verii, asa ca daca vrem sa tinem peste iarna acest nectar, vom aduce si putina caldura si ceva din amintirea unei veri frumoase in paharul cu care ne vom delecta.

Nectarul de piersici facut in casa este natural, fara conservanti si se poate pastra pentru iarna daca se fierb sticlele cu nectar timp de 30 minute intr-o oala captusita cu un prosop.

Nectarul de piersici si nectarine,   fel ca si cel de caise, trebuie sa fie gros. Daca ne iese subtire, oarecum diluat, atunci este sirop, asa ca regula nectarului este sa folosim o cantitate de apa mai mica decat cea de fructe, niciodata egala. In cazul de fata avem fructe dulci, asa ca folosim si zahar mai putin, iar secretul impartirii corecte a ingredientelor il veti descoperi in explicarea retetei.

Nectar de piersici si nectarine se poate face si doar cu unul din fructele folosite, dar eu am pus ce am avut in casa.

Are culoare suberba, textura si gust bun.

Nectarul este dulce (pana la urma chiar in dictionar gasiti la explicatia cuvantului ca un suc dulce ce poate fi transformat in miere), asa ca poate fi diluat cu apa plata sau minerala.

Parerea mea este ca exista o mare diferenta intre nectar si suc, asa ca daca veti pune mai putin zahar obtineti doar un suc de fructe.

In timpul verii obisnuiesc sa pun intr-un pahar multe cuburi de gheata, apoi torn nectar si putina apa plata. Mi se pare cea mai buna bautura.

Pentru a face nectar de piersici si nectarine am procedat exact asa cum am facut si la nectarul de caise.

Acela este o idee mai acrisor, dar la fel de bun ca acesta. Mi-ar fi greu sa aleg intre aceste doua feluri de nectar.

Imi place sa pun vara tot felul de conserve, astfel incat sa ma pot bucura si iarna de gustul bun al fructelor si legumelor de vara. In plus, nu au conservanti, ca cele de pe rafturile magazinelor.

Un alt suc bun pe care vi-l recomand este siropul concentrat de coacaze rosii. Este foarte bun si racoritor, cu gust dulce-acrisor.

In iulie-august incep sa apara si piersicile noastre, asa ca le putem pastra si sub forma de dulceata sau gem. Le putem folosi in diverse prajituri, torturi sau tarte.

Ar fi ciudat sa faci prajituri cu capsuni in august. Cel mai bine este sa profiti de fructele de sezon, cand au gustul cel mai bun.

Asa cum am profitat si eu de cele mai bune piersici si nectarine pe care le-am primit de la prietenii nostrii care au o casuta la tara, in jud. Calarasi. Le-au cules din pomii lor si ne-au dat si noua cate o punga.

V-am spus cumva ca prietenii nostri sunt cei mai minunati oameni din lume? Toti! Fara exceptie.

Dar, nu o sa va plictisesc cu povesti, va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de nectar de piersici si nectarine facut in casa, unul din cele mai dulci si mai bune bauturi facute de mine.

Ingrediente nectar de piersici si nectarine:

(pentru 1 l nectar)

1 kg piersici coapte

700 g nectarine coapte

500 ml apa

250 g zahar – desi as pune max. 200 – iese foarte dulce

sucul de la 1/2 lamiae

Mod de preparare nectar de piersici si nectarine:

Spalam fructele, apoi le curatam de coaja si samburi. In final obtinem 1 kg pulpa de fructe (piersici+ nectarine) – s-au pierdut 700 g din greutatea cantarita initial pentru ca eliminam samburii si pielitele.

Punem apa la fiert cu zaharul. Apa va fi 1/2 din cantitatea de fructe, iar zaharul 1/2 din cantitatea de apa. Este foarte simplu sa retinem : 1 kg pulpa piersici si nectarine , 500 ml apa, 250 zahar (ca si cum am imparti la jumatate dupa fiecare ingredient in parte).

Cand s-a dizolvat zaharul luam de pe foc, adaugam pulpa de fructe si pasam.

Punem oala pe foc si fierbem 15 minute la foc mic spre mediu, avand grija sa luam spuma de cate ori este nevoie. Dupa acest interval de timp nectarul nostru este gata.

Il lasam sa se raceasca, apoi putem bea. Il bem simplu sau cu cuburi de gheata, dar poate fi si diluat cu apa plata sau minerala (ca un sirop). Aici, este vorba de gustul fiecaruia.

Poate sta pana la 5 zile in frigider si pana la 6-8 luni in camara daca sigilam sticla foarte bine cu un capac ce inchide ermetic continutul si o fierbem intr-o cratita pe fundul careia punem un prosop timp de 30 minute.

Se vor raci lent, dupa acest procedeu, daca sunt tinute sub o patura pana a doua zi.

Abia dupa aceasta operatiune se pun sticlele in camara sau beci.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *