fbpx

RETETE RECENTE

TORT PIRAMIDA CU CIOCOLATA

January 5, 2016 | CATEGORIA

tort-piramida-cu-stelute

 

Tort piramida cu ciocolata este un tort simplu, usor de pregatit, cu o prezentare frumoasa ce va cuceri musafirii – chiar si pe cei mofturosi. 😉 Reteta care mi-a fost sursa de inspiratie am gasit-o pe you tube. Nu am pregatit reteta lor, dar reteta mea de blat si crema a fost pe gustul prietenilor mei.

Ma gandesc ca oricine poate sa adapteze reteta de fata dupa propriul gust si retetele de blat care ii plac, praful de copt este optional, se poate inlocui o parte din faina cu cacao (astfel incat cantitatea finala sa fie cea indicata), putem schimba crema de ciocolata cu una de vanilie, mascarpone sau frisca. Ideea de montare (asamblare) nu se poate schimba!

Eu l-am pregatit ca tort special pentru noaptea dintre ani. Si avea o semnificatie clara, ce s-a transformat in dedicatie pentru toti cei care l-au mancat: trebuie sa ajungi in varf! Anul care va urma te va duce pe culmi, acolo unde iti doresti.

Pe langa gustul deosebit, mesajul tortului meu a mers la inima tuturor.

Va propun sa imi urmati exemplu, poate vom avea un an mai bun. Sa avem parte de sanatate si multe realizari, sa simtim ca “urcatul unui munte” poate deveni cea mai usoara treba.

Am pregatit si alte prajituri cu forma triunghiulara, ce pot pastra ideea acestei piramide: prajitura “Carpati”  cu ciocolata, tort/rulada “Napoleon” sau “Cusma lui Guguta”.

Pana la urma, daca ramaneti pe varianta pregatita de mine, veti fi super incantati de cat de usor se pregateste si cat de bun este rezultatul final.

Decorul pastreaza atmosfera de sarbatoare. Va recomand sa incercati si voi macar aceeasi tema.

Cu tortul acesta banal veti impresiona pe toata lumea. Merge perfect pentru noaptea dintre ani, dar la fel de bine il putem avea pe masa doar pentru a-I rasfata pe cei dragi, pentru o onomastica sau aniversare.

Nu-i asa ca il veti incerca si voi?

 

INGREDIENTE:

Pentru blat:

6 oua

6 linguri zahar

6 linguri faina

3 linguri ulei

3 linguri apa rece

1 lingurita rasa praf de copt – optional

1/2 lingurita esenta vanilie

Pentru crema:

400 g ciocolata cu lapte

100 g ciocolata neagra

4 linguri lapte

30 g unt

400 ml frisca lichida

2 linguri zahar pudra

1 fiola esenta rom

250 g mascarpone

10 linguri gem de caise

80 g martipan

Pentru decor:

50 g pasta de zahar

decoruri din zahar

50 g fulgi de ciocolata cu lapte

PREPARARE:

Pregatim blatul mixand albusurile cu zaharul, apoi adaugam treptat galbenusurile  amestecand usor, de jos in sus,  cu o spatula sau o lingura. Punem esenta de vanilie, apoi uleiul si amestecam. Turnam cele 3 linguri de apa usor, in timp ce amestecam, apoi incorporam faina amestecata cu praf de copt. Turnam aluatul in tava de copt (36/40 cm) si coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute sau pana devine usor aurie si trece testul cu scobitoarea.

Cat timp se coace blatul incepm sa pregatim crema. Topim ciocolata cu laptele la microunde, apoi turnam 200 ml frisca lichida si mixam pana se omogenizeaza compozitia. Adaugam esenta de rom, untul taiat cuburi mici si amestecam. In momentul in care se raceste crema incorporam treptat mascarpone si la final 200 ml frisca mixata in prealabil cu zahar pudra pana devine o spuma tare.

tort-piramida-cu-stelute-4tort-piramida-cu-stelute-3

Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 5 felii, pe lungime cu dimensiunile 12 / 9 / 7 / 5 / 3 cm. Ungem fiecare felie cu gem de caise, intindem martipanul si il taiem in fasii. Punem fasii de martipan pe feliile 1, 3 si 5 (de jos in sus).

tort-piramida-cu-stelute-1tort-piramida-cu-stelute-2

Punem crema peste fiecare felie (avem grija sa pastram o cantitate mare -cam 50%- pentru exterior si decor), apoi asamblam tortul incercand sa pastram distanta egala in parti. Acoperim marginile si cu ajutorul unui posh decoram laturile piramidei. Finalizam decorul cu stelute din pasta de zahar, fulgi din zahar si fulgi de ciocolata cu lapte.

tort-piramida-cu-stelute-5tort-piramida-cu-stelute-6

Lasam tortul la rece 1-2 ore, apoi putem sa il feliem si sa-l mancam.

Pofta buna!

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *