Somon cu ierburi si lamai caramelizate

30 decembrie 2015Diva in Bucatarie

Somon cu ierburi si lamai

Somon cu ierburi si lamai caramelizate – o reteta adaptata dupa Gordon Ramsey (aici gasiti reteta originala), pregatita de prietenul nostru Jay in a doua zi de Craciun. Pozele nu sunt perfecte, lumina fiind ambientala, potrivita atmosferei de sarbatoare, dar cel mai mult conteaza rezultatul, caci sunt sigura ca veti auzi nu doar aprecieri ci si rugamintea de a repeta reteta.

Vreau sa va spun ca este super gustos, se pregateste usor, asa ca nu ezitati sa incercati acest somon cu ierburi si lamai caramelizate.

Reteta de somon la cuptor cu ierburi si lamai caramelizate se pregateste usor. Cel mai mult imi place sa gatesc acest peste la cuptor. Mai am cateva retete mega delicioase pregatite cu somon la cuptor: somon cu sos din marinata, somon cu glazura si orez basmati, placinta cu somon orez si ciuperci, placinta „shepard pie”, in crusta panko, cu sos capere, cu sos samapanie si capere, cu salsa si multe alte retete pe care le gasiti postate intr-o singura poastare pe care o puteti vedea in acest link.

La noi in casa se consuma des somon, dar si pastrav sau dorada. Am reusit sa pregatesc o colectie si retete de pastrav si una cu dorada.

Toate retetele cu peste gatite cu mine, sortate pe categorii (aperitive, supe, colectii pe tipuri de peste) le veti gasi in aceasta postare.

Somonul este un peste gustos si sanatos. Exista mai multe specii de somon. Eu cumpar in general atlantic sau roz.

Beneficiile consumului de somon sunt cunoscute probabil de toata lumea: reduce riscul de boli coronariene, de infract, de Alzheimer, previne degenerarea maculara.

Somonul de cultura are la fel de multi acizi grasi ca si cel salbatic, diferenta este infima si depinde de hrana acestora. Daca sunt hraniti cu alge si cereale si acei din cultura au asigurata cantitatea de Omega 3.

Reteta de somon cu ierburi si lamai caramelizate are nevoie de un timp de pregatire putin mai mare decat o alta reteta de peste. Acest lucru se datoreaza faptului ca vom gati lamaile, apoi aranjam verdeturile in tava. Gama mare de verdeturi asigura un gust extraordinar de bun. Daca va ganditi la pestele afumat, va pot spune ca veti simti cumva ca peste este usor afumat, infuzat cu aroma verdeturilor.

Am folosit rozmarin, salvie, tarhon, busuioc, patrunjel, coriandru, lemon grass. Toate sunt puternice, cu arome senzationale.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru somon la cuptor cu ierburi  si lamai caramelizate.

INGREDIENTE:

3 kg somon – filetat

2-3 crengute rozmarin

2-3 crengute salvie

1 buchetel tarhon

1 buchetel busuioc

o legatura patrunjel

1 legatura coriandru

5 tulpini lemon grass

2 capatani usturoi

4 lamai – taiate felii

1 lingura seminte anason

sare de mare

piper proaspat macinat

ulei de masline

Pentru servit – sos de gorgonzola – :

100 g gorgonzola

100 g smantana

2 bucati ceapa verde tocata

sare

piper

sucul de la 1/2 lamiae

50 ml ulei de masline

PREPARARE:

Taiem lamiile in felii si le prajim in ulei de masline pana se caramelizeaza pe margini, apoi le condimentam cu sare si piper. Spalam verdeturile si le uscam cu un prosop, apoi taiem crengutele mai mare, nu le tocam marunt.

Tapetam tava mare a cuptorului cu  2 folii de staniol (in forma de cruce – pentru o impachetare usoara), lasand in exterior margini suficient de mari pentru a acoperi complet umplutura. Punem verdeturile in tava, iar peste acestea aranjam tulpinile de lemon grass taiate pe jumatate.

somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-1somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-2

Zdrobim usor cateii de usturoi (nu este nevoie sa ii curatam), apoi ii punem peste verdeturi, adaugam sare de mare, piper si stropim totul cu ulei de masline.

somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-3somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-4

Punem bucatile de somon peste acestea, asezonam cu sare de mare si piper, apoi stropim pestele cu ulei de masline.

somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-5somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-6

Aranjam feliile de lamaie caramelizate pe toata suprafata somonului, presaram semintele de anason si stranagem foliile de staniol astfel incat sa nu intre aer.

somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-7somon-cu-verdeturi-si-lamai-caramelizate-8

Coacem somonul cu verdeturi si lamai caramelizate in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30-35 minute, apoi il scoatem si il putem manca.

Putem pregati sosul de gorgonzola (pentru a servi pestele cu acesta) prin amestecarea in robot sau intr-un mixer vertical a tuturor ingredientelor enumerate.

Pofta buna!

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *