fbpx

RETETE RECENTE

TORT CU MAC, FRISCA SI MANDARINE

November 7, 2014 | CATEGORIA

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine

Tort cu mac, frisca si mandarine – tort pregatit special pentru masa de Craciun sau Revelion – tort delicios, fin si usor de pregatit.

Un tort senzational pentru zile speciale, de impartit cu cei dragi. Are blat fin si pufos cu mac si o crema de frisca aromata cu lichior de oua. Lichiorul de oua l-am cumparat din Germania, dar se gaseste si in Kaufland sau il puteti face acasa.

Initial am vrut sa pregatesc prajitura Tosca. Asteptam musafiri dragi din Germania si acestia iubesc desrturile cu mac. La ei acasa am mancat primul cheesecake din viata mea cu mac, idee pe care am preluat-o si am pus-o in aplicare mai tarziu intr-o reteta de pasca.

Blatul acestui tort cu mac, frisca si mandarine, desi nu este foarte inalt poate fi taiat in 3 cu un cutit foarte bun si putina indemanare. Am ales sa folosesc mandarine din compot pentru ca aveau pielitele deja curatate si sunt mai dulci. In plus, siropul din compot l-am folosit pentru a hidrata gelatina.

Pentru decorul tortului cu mac, frisca si mandarine am folosit martipan. In perioada sarbatorilor magazinele Lidl si Kaufland au martipan din belsug. Puteti inlocui martipanul cu pasta de zahar, dar ar iese mai dulce.

Va spuneam ca am pregatit acest tort special pentru prietenii mei, pentru a le oferi de Craciun un tort senzational – simplu dar spectaculos ca si gust. Si am reusit sa ii impresionez.  Mai multe retete de prajituri festive gasiti in acest link,  iar aici gasiti toate retetele pregatite pentru Craciun si revelion.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort cu mac, frisca si mandarine. Este un tort special pentru Craciun!

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(blat cu diamtrul de 24 cm)

3 oua

120 g zahar

1 pachet zahar vanilat

4 linguri lapte

100 g faina

25 g amidon

2 lingurite praf de copt – 10g

100 g seminte de mac

Pentru crema:

450 ml smantana pentru frisca 30% grasime

4 linguri zahar pudra

100 ml lichior de oua

18 g gelatina praf

1 conserva mica compot mandarine

Pentrui decor:

150 g martipan

2 linguri gem caise

250 ml frisca lichida

1/3 fructe din compotul de mandarine de mai sus

seminte de mac

 

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-1

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar, zahar vanilat si 4 linguri lapte pana devin ca o crema.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-2

Incorporam faina amestecata cu praf de copt si mac.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-3

Batem albusurile cu restul de zahar pana devin o spuma tare. Jumatate din cantatea de albusuri batute spuma o folosim pentru a fluidiza compozitia aluatului, apoi cealalta jumatate o incorporam amestecand usor de jos in sus.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-4

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii cu ulei si faina.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-5

Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 35 minute (pana trece testul cu scobitoarea). Il scoatem apoi din tava si il lasam pe un gratar sa se raceasca.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-6

Cat timp se raceste blatul pregatim crema. Batem frisca cu zahar pudra pana devine tare, apoi adaugam lichiorul de oua si amestecam pana se omogenizeaza. In acest moment taiem blatul astfel incat sa obtinem 3 blaturi de inaltime relativ egala. Punem primul blat pe platou, apoi taiem 2/3 din fructele din compot in cuburi.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-7

Dizolvam gelatina in 50 ml frisca lichida si 1 lingura din compozitia de crema de mai sus. O topim la baine-marie, adaugam in acest timp inca o lingura din frisca cu lichior, apoi turnam peste cantitatea de crema si amestecam cu viteza mare. Intindem rapid crema peste primul blat,  presaram jumatate din mandarinele taiate cuburi.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-8

Punem al doilea blat, apoi crema si fructele si acoperim cu ultimul blat.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-9

Dupa ce am asamblat tortul am realizat ca era mai simplu sa pun fructele direct in crema. 🙂

Pentru decor realizam din martipan o foaie cu diametrul de 24 cm. Ungem blatul superior cu gem si punem foia de martipan (se va lipi usor). Batem frisca cu zahar pudra pana devine tare, apoi realizam decorul tortului dupa inspiratie (si talent) folosind restul de mandarine si seminte de mac.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-0

Super delicios!

 

 

Comentarii

  • Mirela Carmen Tomescu

    Cochet, oricum l-ai privi, atat de sus cat si in sectiune, cu siguranta delicios, pe masura !

  • Cred ca a fost delicios!!! Arata super!!

  • Rocsy Ciobanu

    Ce frumos l-ai dichisit! Pup!

  • Gabriela

    Lichiorul de ouă de unde l-ați procurat?

  • Oo, preferatul meu!! Sunt fan mac, iar felia e a mea, nu-i asa? ;-):* :*

  • Ce frumos si bun!

  • Simona

    Cu ce se poate inlocui lichiorul de oua?
    Multumesc

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *