Tort cu mac, frisca si mandarine

7 noiembrie 2014Diva in Bucatarie

Tort cu mac, frisca si mandarine.

Tort cu mac, frisca si mandarine, reteta delicioasa de iarna

Tort cu mac, frisca si mandarine – tort pregatit special pentru masa de Craciun sau Revelion – tort delicios, fin si usor de pregatit.

Un tort senzational pentru zile speciale, de impartit cu cei dragi. Are blat fin si pufos cu mac si o crema de frisca aromata cu lichior de oua. Lichiorul de oua l-am cumparat din Germania, dar se gaseste si in Kaufland sau il puteti face acasa (puteti sa folositi lichior de ciocolata sau limoncello).

Initial am vrut sa pregatesc prajitura Tosca. Asteptam musafiri dragi din Germania si acestia iubesc desrturile cu mac.

La ei acasa am mancat primul cheesecake din viata mea cu mac, idee pe care am preluat-o si am pus-o in aplicare mai tarziu intr-o reteta de pasca.

Blatul acestui tort cu mac, frisca si mandarine, desi nu este foarte inalt poate fi taiat in 3 cu un cutit foarte bun si putina indemanare.

Am ales sa folosesc mandarine din compot pentru ca aveau pielitele deja curatate si sunt mai dulci. In plus, siropul din compot l-am folosit pentru a hidrata gelatina.

Pentru decorul tortului cu mac, frisca si mandarine am folosit martipan. In perioada sarbatorilor magazinele Lidl si Kaufland au martipan din belsug. Puteti inlocui martipanul cu pasta de zahar, dar o sa fie mai dulce.

Va spuneam ca am pregatit acest tort special pentru prietenii mei, pentru a le oferi de Craciun un tort senzational – simplu dar spectaculos ca si gust. Si am reusit sa ii impresionez.

Mai multe retete de prajituri festive gasiti in acest link,  iar aici gasiti toate retetele pregatite pentru Craciun si revelion.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort cu mac, frisca si mandarine. Este un tort special pentru Craciun!

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(blat cu diamtrul de 24 cm)

3 oua

120 g zahar

1 pachet zahar vanilat

4 linguri lapte

100 g faina

25 g amidon

2 lingurite praf de copt – 10g

100 g seminte de mac

Pentru crema:

450 ml smantana pentru frisca 30% grasime

4 linguri zahar pudra

100 ml lichior de oua

18 g gelatina praf

1 conserva mica compot mandarine

Pentrui decor:

150 g martipan

2 linguri gem caise

250 ml frisca lichida

1/3 fructe din compotul de mandarine de mai sus

seminte de mac

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-1

Separam albusurile de galbenusuri.

Mixam galbenusurile cu 80 g zahar, zahar vanilat si 4 linguri lapte pana devin ca o crema.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-2

Incorporam faina amestecata cu praf de copt si mac.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-3

Batem albusurile cu restul de zahar pana devin o spuma tare.

Jumatate din cantatea de albusuri batute spuma o folosim pentru a fluidiza compozitia aluatului, apoi cealalta jumatate o incorporam amestecand usor de jos in sus.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-4

Coacere

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii cu ulei si faina.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-5

Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 35 minute (pana trece testul cu scobitoarea). Il scoatem apoi din tava si il lasam pe un gratar sa se raceasca.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-6

Crema

Cat timp se raceste blatul pregatim crema. Batem frisca cu zahar pudra pana devine tare, apoi adaugam lichiorul de oua si amestecam pana se omogenizeaza. In acest moment taiem blatul astfel incat sa obtinem 3 blaturi de inaltime relativ egala. Punem primul blat pe platou, apoi taiem 2/3 din fructele din compot in cuburi.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-7

Dizolvam gelatina in 50 ml frisca lichida si 1 lingura din compozitia de crema de mai sus. O topim la baine-marie, adaugam in acest timp inca o lingura din frisca cu lichior, apoi turnam peste cantitatea de crema si amestecam cu viteza mare.

Montare tort

Intindem rapid crema peste primul blat,  presaram jumatate din mandarinele taiate cuburi.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-8

Punem al doilea blat, apoi crema si fructele si acoperim cu ultimul blat.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-9

Dupa ce am asamblat tortul am realizat ca era mai simplu sa pun fructele direct in crema.

Decor

Pentru decor realizam din martipan o foaie cu diametrul de 24 cm. Ungem blatul superior cu gem si punem foia de martipan (se va lipi usor). Batem frisca cu zahar pudra pana devine tare, apoi realizam decorul tortului dupa inspiratie (si talent) folosind restul de mandarine si seminte de mac.

tort-cu-mac-frisca-si-mandarine-0

Super delicios!

Ma puteti urmari si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gaseiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *