fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA TOSCA

February 1, 2013 | CATEGORIA

prajitura-tosca

Prajitura “Tosca” se face usor, chiar daca aparentele arata altceva. Este pur si simplu buna, usor de preparat, cu ingrediente simple. La petreceri cu mai multi invitati este unul din deliciile la care putem apela cu siguranta, pentru ca nu va ramane nimic in platou pana la final…

Prajitura Tosca este deliciul cu blat din albusuri cu mac, crema de vanilie si biscuiti glazurati cu ciocolata. Este una din cele mai bune prajituri cu crema de vanilie.

Poate acesta este motivul pentru care romanii aleg aceasta prajitura pentru mesele festive, de sarbatori sau la diverse zile importante din viata lor.

Nu stiu cine ar putea rezista acestei prajituri. Este megadelicioasa si te ispiteste inca de cand apare platoul pe masa. Eu nu cred ca cineva se va opri la o singura bucatica. Cel putin prietenii mei isi iau cate 2 bucati din prima, apoi inca 1 sau 2 cuburi.

Asta ma bucura. Stiu sigur ca prajitura aceasta este buna si pot sa o recomand si altora.

Pentru a portiona aceasta prajitura trebuie sa o lasam cateva ore la rece, minim 4, dar de preferat peste noapte. Folosim un cutit cu lama lunga foarte bine ascutit, ce va fi curatat (sters dupa fiecare taietura).

Eu am mancat aceasta prajitura prima oara la vecina mea, undeva dupa revolutie. Mi-a placut foarte mult. Am cerut reteta si am constatat ca ea folosea in crema budinca de vanilie la plic, dar va recomand sa o inlocuiti cu amidon sau amidon+faina. Voi lasa in lista de ingrediente amandoua variantele, lasandu-va pe voi sa alegeti intre o crema fina, naturala si una cu budinca la plic.

Va las mai jos ingredientele si modulde preparare pentru prajitura Tosca. Daca o sa pregatiti reteta mea, va astept pozele. Le voi publica cu drag.

Iata o alta prajitura cu blat cu mac iubita de cei care imi urmaresc blogul: prajitura cu mac si crema de branza cu lamaie. 

Iubitorii macului pot sa se delecteze si cu un guguluf foarte pufos, cu aer de sarbatoare, iar reteta lui o gasiti aici. 

Mai multe prajituri cu crema gasiti in acest link. 

INGREDIENTE:
(pentru o tava cu dimensiunile 32*23 cm)

Pentru blat:
8 albusuri
250 g zahar
100 g mac
100 g nuca de cocos
3 linguri faina
1 praf de sare
1 plic praf de copt

Pentru crema:
8 galbenusuri
200 g zahar
40 g amidon (sau 1 plic budinca vanilie)
400 ml lapte
200 g unt

Pentru topping:
120 g biscuiti Petit beurre
200 ml lapte
150 g zahar
1/2 lingurita rom
200 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata neagra
100 ml smantana pentru frisca

PREPARARE:

Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul. Cand spuma este tare si nu cade de pe tel (sau furcile mixerului) adaugam pe rand macul, nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt.

prajitura-tosca-1

Turnam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt si il coacem in jur de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (verificam daca trece testul scobitorii).

Cat timp de coace blatul pregatim crema: frecam galbenusurile cu zaharul, iar amidinul (sau praful de budinca) cu putin de lapte. Apoi amestecam amidonul cu galbenusurile. Restul de lapte il fierbem, apoi il turnam peste compozitia de galenusuri cu amidon. Punem la fiert, la foc mic, pana se ingroasa crema. Cand aceasta s-a racit putin adaugam untul si il mixam pana se omogenizeaza compozitia.

prajitura-tosca-2

Punem la fiert 200 ml lapte cu 150 g zahar , doar pana se topeste acesta. Luam de pe foc, adaugam romul, apoi turnam intr-un castron laptele. Inmuiem biscutii in lapte pret de cateva secunde, astfel incat sa fie moi la exterior, dar fermi in interior.
Peste blatul racit turnam crema iar peste aceastaaranjam biscuitii inmuiati in lapte.

prajitura-tosca-3

Punem prajitura la frigider 10-15 minute. Cu cateva minute inainte sa o scoatem de la rece pregatim glazura topind la bain-marie ciocolata, apoi adaugam treptat smantana pentru frisca. Glazura calda o turnam si o intindem peste biscuiti.

prajitura-tosca-4

Punem prajitura la rece pret de cateva ore apoi o putem taia cubulete si o servim.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Daca va abonati aici veti vedea cum am pregatit cele mai rapide si mai simple retete de pe blog.

Multumesc, Ramona Olteanu pentru poza

Comentarii

  • Ce culori frumoase,arata grozav si sunt convinsa ce e delicioasa!
    Pupici si we placit ! 😀

    • diva in bucatarie

      Multumesc!!!

      • estera

        acuma fac prajitura .sper sa-mi iasa …arata f bineee…problema e ca nam ciocolata dar fac o glazura cu cacao:) salutari si multumesc pt reteta

        • diva in bucatarie

          Sper sa iasa ok cu glazura de cacao!

  • placut *

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Cel mai mult imi place blatul cu mac si cocos. Arata splendid. Mi-ar place sa gust toata felia, ce-i drept, dar blatul m-a fermecat. Felcitari! Sa ai un weekend frumos.

    • diva in bucatarie

      Multumesc, week-end placut si tie.

  • Cunosc prajitura!!Foarte buuunaaa!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Haplea!

  • Super delicioasa si usor de pregatit! Mi-am notat si eu reteta 😉

    Weekend frumos!

    • diva in bucatarie

      Dana cred ca o sa iti placa si tie!

  • Arata perfect prajitura! Salivez de-a dreptul <3

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Timea!

  • O face matusa mea si ne place grozav!Acum iau de la tine:)

    • diva in bucatarie

      😉

  • Minunata!Astept sa o incerc!

    • diva in bucatarie

      Teo, eu astept impresiile de dupa!

  • De mult vreau sa fac prajitura asta.. Foarte fain arata!!

    • diva in bucatarie

      Neaparat sa o incerci…

  • miunataaaaaa :*

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Emily!

  • magda

    Cu ce s-ar poate inlocui plicul cu budinca de vanilie? Sincer…incerc sa evit atatea E-uri concentrate. IN rest, felicitari ptr tot!

    • diva in bucatarie

      Fierbeti laptele cu semintele din 1/2 pastaie de vamilie. In loc de praful de budinca puneti faina.

      • magda

        Multumesc, o incerc zilele acestea!

        • diva in bucatarie

          🙂

  • O opera culinara ! Culoare, aroma…aplauze !!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Mi-ai facut o pofta de praji cu crema de nu mai pot !! Arata minunat !!!
    PS.Am atatea de studiat la tine de cand am lipsit ….

    • diva in bucatarie

      Te pup!

  • N-am facut niciodata, dar o trec pe lista cu deserturi “de facut”. Pare delicioasa!

    • diva in bucatarie

      Alina, chiar te rog sa o incerci, este buna!

  • O prajitura fina , delicioasa.

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Dorina!

  • Lucia

    Am facut azi Tosca si este delicioasa. Si oaspetilor mei le-a placut mult. Multumesc :-))

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Ioana

    Am facut si eu aceasta prajitura si a fost de mare success!!! Multumesc!

    • diva in bucatarie

      Cu drag!

  • Diva draga, arata extraordinar prajitura ta! Crezi ca as putea inlocui biscuitii cu o foaie de napolitana?

    • diva in bucatarie

      Sigur, poti incerca!

  • ana

    este foarte, foarte dulce.nu stiu daca la blat se mai poate elimina din zahar, dar sigur la crema putem adauga o cantitate mai mica de zahar.
    Felicitari pentru blog!

    • diva in bucatarie

      Draga Ana, poti modifica cantitatea de zahar din crema dupa gustul tau… Prajitura pare mai putin dulce a doua zi, tie cum ti se pare?

  • Oana

    Super prajitura,o fac foarte des de cand am gasit reteta.complimenti

    • diva in bucatarie

      🙂

  • lavy

    Nu se poate in loc de mac sa punem nuca macinata??

  • Ghe. petre

    Am servit (mancat) asemenea placere de a trai, preparata de o colega senioare la o petrecere ………….Au cazut titzi pe spate ! Zau !

  • ana

    buna, macul se pune nemacinat? din poze asa pare 🙂 arata fff bn…maine o fac da voiam sa stiu daca tre sa macin macul 🙂

    • diva in bucatarie

      Nemacinat!

  • rebe

    astazi am incercat sa fac aceasta prajitura…a iesit foarte bineee ,,nu ma asteptam deoarece am mai incercat si alte retete si au iesit praff…multumesc mult!! astept si alte retete.. pup

  • adriana gabi

    blatul mi a iesit de un centimetru.nu cred ca e bine asa.ceva nu e in regula

  • Am tot auzit de prajitura asta , dar inca nu am incercat-o .
    Dar acum tu m-ai lamurit sa o fac, draga mea .
    Tie iti doresc vacanta placuta in continuare si mie…sa nu fie tare cald sambata.
    Te tzuc cu drag !
    Multumesc frumos…

  • nina

    cati cm are tava in care ai copt aluatul?

  • Monica

    Am facut aceasta prajitura si e delicioasa.multumesc de reteta

  • Deni

    Buna ziua! Ce dimensiune a avut tava in care ati copt? Ca la ingrediente scrie 38*28 cm si in comentarii 23*32 cm. Multumesc!

  • Ioana Heroiu

    Multumesc pentru reteta, dintre toate retetele incercate , aceasta a iesit cel mai bine . O prajitura delicioasa !

  • ana

    Budinca sau amidonul se fierb separat?

    • Nu. Incalzesti putin laptele. Cu o parte din lapte dizolvi amidonul, torni laptele cald peste el, apoi pui totul iar pe foc.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *