fbpx

RETETE RECENTE

PASCA CU MAC

April 11, 2014 | CATEGORIA

pasca-cu-mac-felie

Pasca cu mac – reteta speciala pentru Pasti – pasca cu blat de cozonac si crema de branza de vaci fina si delicioasa, cu o umplutura de mac si martipan ca o surpriza extrem de placuta. 

Este delicioasa, eleganta, usor de pregatit si te cucereste din momentul in care o scoti din cuptor.

In zona de sud si in zona moldoveneasca se face pasac pentru Pasti. Ardelenii nu prea fac sau mai bine spus nu fac. Ei pregatesc cozonac si prajituri.

Pana la urma obiceiul cu care cresti este cel mai frumos.

In familia sotului meu se pregatesc adesea in timpul sarbatorilor de Pasti deserturi cu mac. Cozonaci, prajituri, chifle dulci, rulouri mici, ce umplu casa de arome. La mine traditia aduce pe masa pasca cu branza dulce de vaca. Asa ca aceasta pasca este cea mai placuta experienta a faptului ca impletim intr-o gustare dulce amintiri, traditii si placerea de a avea ceva extrem de gustos pe masa de Pasti.

Bunica poloneza facea un cozonac delicios in forma rotunda – Babka, asa ca anul acesta vom avea dulciuri care sa imbine multicultaritatea familiei noastre.

Bunica ar spune ca aceasta pasca cu mac ar aduce mai mult a desert polonez. Este

pasca-cu-mac

Daca vreti sa va inspirati si voi si sa pregatiti si alte retete savuroase de pasca sau cozonaci gasiti retetele mele stranse intr-o colectie (apasati aici).

Fie ca alegeti sa faceti pasca clasica, fie cea fara blat sau cea cu ciocolata (inspiratie din bucataria poloneza), va asigur ca faceti alegerea corecta, caci toate sunt foarte bune. Eu ii intreb pe ai mei ce sa fac si observ ca si ei se hotarasca greu ce sa aleaga.

Anul acesta le fac o supriza cu aceasta pasca cu mac.

Le-am povestit prietenelor mele ce desrt pregatesc si m-au rugat sa le pastrez si lor cate o felie.

Le anunt aici, ca nu am reusit sa pastrez nimic, dar voi mai face inca o pasca cu mac pentru Pastele ortodox, special pentru ele.

 

pasca-cu-mac-0

Aceasta pasca cu branza si mac este deosebita. Trebuie sa o incercati si voi!

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru pasca cu mac.

INGREDIENTE:

Pentru blat:
600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie proaspata
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala

Pentru crema cu mac:
100 g martipan
150 ml lapte
80 g zahar
1 lingura de miere de albine
200 g seminte de mac
1 lingura de unt
1 varf cutit de scortisoara
1 ou mediu
3 linguri din crema de branza realizata mai jos

Pentru crema de branza:
500 g branza de vaci
250 g ricotta
180 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura coaja rasa de lamaie
4-5 picaturi esenta de vanilie
2 oua medii + 1 galbenus
60 g faina
50 g unt topit

Mai avem nevoie de:

faina pentru suprafata de lucru
1 galbenus
1 lingura lapte

PREPARARE:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/4 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la portocala si amestecam. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Punem maiaua peste faina si amestecam.

pasca-cu-mac-1

Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si racit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini.

pasca-cu-mac-2

Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu). Impartim aluatul in jumatate.
Intindem una din bucati pe un blat pe care am presarat putina faina si il intindem. Cu ajutorul unui sucitor il transferam in tava cu pereti detasabili, tapetata pe fund cu hartie de copt si pe pereti cu ulei si faina.

Pregatim umplutura de mac punand la fiert 50 g martipan ras cu lapte, mac, zahar, miere de albine, unt, scortisoara.

pasca-cu-mac-3

Fierbem amestecand cat de des putem pana devine o compozitie consistenta. Luam de pe foc, lasam sa se raceasca, apoi adaugam restul de martipan ras si un ou.

pasca-cu-mac-6

Amestecam bine, apoi lasam sa astepte pana realizam crema de branza.
Amestecam branza de vaci cu ricotta, coaja rasa de lamaie, cele 2 oua si un galbenus, faina, zaharul tos, zaharul vanilat si esenta de vanilie pana se omogenizeaza compozitia.

pasca-cu-mac-4

Adaugam untul topit si amestecam bine.

pasca-cu-mac-5

Luam 3 linguri din crema de branza si le punem peste mac. Omogenizam compozitia si o turnam in tava peste aluat. Peste crema de mac turnam crema de branza. Impletim 3 fasii subtiri din aluatul ramas si ornam pasca pe margine. Pentru decor am incercat o floare din bilute de aluat.

pasca-cu-mac-7

Coacem pasca primele 45 de minute la 160°C tinand pasca acoperita, apoi alte 45 minute la 180°, renuntand dupa 15 minutela 180°C la folia care o acopera. Cand o scoatem din cuptor branza trebuie sa fie inchegata, foarte-foarte putin tremurand spre centru. Se va intari in cateva ore. Ungem aluatul cald cu un galbenus batut cu 1 lingura lapte si mai lasam in cuptor 1 minut.

pasca-cu-mac-8

O lasam sa se raceasca in forma, apoi o putem scoate dar o lasam cateva ore sa se odihneasca inainte sa o servim.

pasca-cu-mac-felie

Pofta buna!

Comentarii

  • Mihaela

    Arata foarte bine si cred ca trebuie sa fie delicioasa!
    Ce dimensiune are forma de copt?

    • diva in bucatarie

      Multumesc! Diametru tavii este de 24 cm

  • Cat de frumoasa ti-a iesit. Bravo!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Rocsy!

  • roxy

    Trebuie probara,había astept sa viña joi ca e fiesta ca sa o prepar

    • diva in bucatarie

      🙂

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *