Prajitura cu morcovi si nuci de post
Prajitura cu morcovi si nuci de post. Reteta de prajitura cu morcovi si nuci de post. Prajitura de post cu morcovi.

Reteta prajitura de post cu morcovi si nuci este delicioasa, simpla si usor de facut
Ce face aceasta prajitura atat de speciala
Prajitura cu morcovi si nuci de post este o adevarata surpriza dulce, in ciuda faptului ca nu contine ingrediente de origine animala. Ea are o textura placuta, usor umeda, datorita morcovului ras, si o aroma calda, data de nuci si scortisoara. Desi este o reteta de post, gustul bogat si consistenta echilibrata fac ca aceasta prajitura sa fie apreciata nu doar in perioadele de post, ci oricand ai pofta de un desert simplu si sincer.

De ce merita incercata
Aceasta prajitura nu este complicata — nu implica tehnici sofisticate sau ingrediente exotice. Poti sa o pregatesti rapid, fara sa petreci ore in bucatarie. Aici, cheia este echilibrarea corecta a ingredientelor uscate si lichide, astfel incat prajitura sa nu fie nici prea uscata, nici prea moale.
Pentru cine este potrivita? Pentru cei care tin post, dar nu vor sa renunte la desert, pentru vegetarieni sau pentru oricine vrea un dulce mai lejer, dar consistent. Marturia unei prietene vegane care a cerut „inca doua bucati” pentru a le da colegelor ei spune multe despre cat de gustoasa poate fi – chiar si fara oua, unt sau lapte.
Sfaturi utile pentru gatit
- Dozeaza ingredientele uscate si lichide cu atentie – pentru o textura ideala, proportia corecta este esentiala. Daca aluatul pare prea dens, poti adauga putin mai multa apa minerala. Daca este prea lichid, adauga putina faina.
- Raseaza morcovii mai marunt, apoi stoarce usor excesul de lichid pentru a evita ca desertul sa devina “apasator” in interior.
- Foloseste nuci proaspat macinate si tocate – cele prajite usor adauga un plus de savoare, dar si cele crude merg foarte bine, daca vrei un gust mai bland.
- Preincalzeste cuptorul la 180 °C inainte de a pune prajitura pentru a obtine coacere uniforma si o crusta frumoasa.
- Testul scobitoarei: la aproximativ 50 de minute, verifica textura cu o scobitoare — daca iese curata, prajitura este gata.
- Las-o sa se raceasca complet pe un gratar inainte sa o tai. Astfel, vei evita sa se sfarame si vei pastra mai bine umiditatea interioara.
- Optional, poti pudra prajitura cu zahar doar inainte de servire, pentru un aspect elegant, fara a incarca gustul.
Daca nu tineti post si vreti sa pregatiti si alte retete in care morcovul este vedeta va las cateva sugestii:
- 1. chec cu morcovi,
- 2. tort yummy cu morcovi ,
- 3. tort de morcovi si ciocolata,
- 4. tort simplu de morcovi cu cacao
- 5. tort cu morcovi, nuci si crema mascarpone si ciocolata alba.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu morcovi si nuci de post.
Ingrediente:
(tava 22*22 cm)
o cana faina – cana are 250ml
o cana zahar – putem folosi inlocuitor al zaharului
un plic zahar vanilat -optional
3 morcovi medii rasi (200 g)
coaja rasa de la 1 portocala
1 plic praf de copt
1/4 lingurita otet
1 lingurita scortisoara
1/2 cana nuca macinata fin
2 pumni nuca tocata grosolan
100 ml ulei
200 ml apa minerala
Mod de preparare prajitura cu morcovi si nuci de post:
1. Pregatirea ingredientelor uscate
Intr-un bol combina faina cu un praf de sare, praful de copt, zaharul si zaharul vanilat (daca il folosesti). Adauga apoi coaja rasa de portocala si amesteca usor pentru a omogeniza.

2. Combinarea ingredientelor lichide
Intr-un alt vas, amesteca otetul cu uleiul si apa minerala. Dupa ce s-au integrat, toarna acest amestec in bolul cu ingredientele uscate, amestecand usor.
3. Adaugarea morcovului si a mirodenitelor
Adauga morcovul ras – bine stoarse pentru a elimina excesul de lichid – peste compozitia lichida. Presara scortisoara si omogenizeaza.

4. Adaugarea morcovului si a mirodenitelor
Adauga morcovul ras – bine stoarse pentru a elimina excesul de lichid – peste compozitia lichida. Presara scortisoara si omogenizeaza.

5. Incorporarea nucilor
In final, adauga nuca macinata fin si cea tocata grosolan. Amesteca pana cand aluatul este bine omogenizat si nucile sunt distribuite uniform.

6. Coacere
Toarna aluatul intr-o tava de 22×22 cm tapetata cu hartie de copt. Coace prajitura intr-un cuptor preincalzit la 180 °C timp de aproximativ 50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

7. Racire si servire
Cand prajitura este gata, scoate-o pe un gratar si las-o sa se raceasca complet. Cand e rece, o poti portiona si, daca vrei, pudra usor cu zahar pentru un aspect placut.
Pofta buna!
Prajitura cu morcovi. Reteta prajitura de post cu morcovi si nuci. Prajitura cu morcovi si nuci de post. Reteta prajitura cu morcovi si nuci.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.




















O bunatate de prajitura!
Multumesc!
Exact la asta ma gandeam si eu ieri dar din pacate raceala… :(. E tare buna prajitura cu morcovi!
Multumesc, Anca!
Sa nu gasesc eu un loc’sor ptr abonare prin mail … hmmm , mare greseala , Diva ce esti 🙂
chestia asta merge cam greu! sincer nu stiu de ce!
Foarteeee buna praji, multumesc pt reteta. Foarte buna, ma repet, doar ca la mine nu a crescut atat de mult.
Cred ca de vina este faina mea, buna de tara!
Nu cred ca faina ar fi de vina ci poate mai degraba marimea tavii pe care ai folosit-o 🙂
Ce mărime are tava dumneavoastră?
scrie jos in explicatii: 22*22 cm.
O singura data am facut prajitura cu morcov, si chiar mi-a placut!
Eu sunt fan!
Este foarte bună și ușor de pregătit.
Multumesc!
merita
Multumesc!
Salut. Am o intrebare. Morcovii dupa ce i-ai dat prin razatoare, i-ai stors de zeama??
Mss
NU
Am facut aceasta prajitura si a iesit delicioasa! am inlocuit coaja de portocala cu lamaie si am scazut putin din cantitatea de ulei. Simplu, rapid si foarte buna! Va multumesc!
si eu iti multumesc!
Am facut-o si eu. E super!!!
Am facut si eu prăjitură pt bebe cel mare si nu reușeam sa il opresc din mâncat .Acum e în cuptor din nou si am înlocuit apa minerală cu lapte sper sa iasă ok.
Interesanta!! Dacă folosesc faina de năut sau de hrisca este OK? Oare trebuie sa pun și praf de copt? Mulțumesc anticipat!
nu pot spune cum ar fi pentru ca nu am incercat si nu vreau sa dau sfaturi din condei.
Am facut o de multe ori, e un deliciu!
Nepotelul meu a vazut morcovul ras cand faceam prajitura si cand a fost gata, a spus ca el nu mananca daca-i cu morcov. L-am pacalit ca nu are morcov si acum nu se mai opreste! Maine mai fac o tava! Excelenta prajitura! Multumesc pentru reteta!!!
A incercat cineva fara praf de copt?
Buna. Nu stiu de ce dar imi.iasa foarte uleioasa aceasta prajitura. Nu se poate cumva reteta cu grame si mililitrii in loc de cana? Multumesc mult
Am s-o incerc si eu!Multumesc!
Pt o prajitura de post este f buna. I am pus deasupra un coulis de mandarine si a iesit un deliciu. Multumiri pt reteta.
Acuma vreau sa o fac .Am mincat si era tare buna. Sper ca si a me-a sa iasa la fel.Multumesc pt reteta.
Oare nu se poate face și tort ? Vreau cu frișcă de cocoși lamaie crema.
Sigur. De ce nu?
Este prima data cand am facut reteta asta. este normal ca miezul sa ramana un pic umed ? intreb pentru ca nu stiu cum ar arata facuta de altcineva
Textura poate fi usor umeda, dar nu cruda! A trecut testul cu scobitoarea?
Da, a trecut testul . Eu am folosit miere in loc de zahar si ulei de cocos . O sa mai exersez
Acesta este motivul. Mierea de albine devine lichida la temperaturi mari. Aveti mai multe lichide decat am pus eu, asa ca mariti cantitatea de faina.
Prăjitura pare să fie foarte delicioasă. Vreau s-o fac și eu, dar nu-mi este clar, ce cantitate de făină și zahăr e nevoie, adică câte gr sau ml trebuie să aibă cana?
o cana are 250g
Bună! Dacă nu am apă minerala, o pot înlocui cu apa plata? 😊 Mulțumesc mult!
sigur, doar ca apa minerala ajuta putin prajitura sa fie mai pufoasa
Mulțumesc mult!
Excelenta praji, mai.ales in perioada aceasta de post. Am facut acum si pt mama mea! Multumesc!
multumesc!
Astazi am facut-o este…. PERFECTA!!
multumesc mult pentru feed-back!
Buna,am facut o astazi,dar am pus jumatate din cantitatea de zahar,a iesit f.buna.O sa repet isprava, sa o deguste si colegele de seeviciu,sa i dea un verdict😊Multumesc de reteta.
MULTUMESC!
Bună ziua! Am încercat rețeta și nu știu de ce nu iese. La mine rămâne nefăcută în mijloc și foarte uleioasă. Cuptorul trebuie să aibă căldură doar de jos sau și de jos și de sus? Mulțumesc. Zi minunată!
Cuptorul meu este pe ventilatie si coace uniform. Poate avea nevoie de mai mult timp de coacere.
Pot înlocui zaharul cu sirop de arțar? Cam ce cantitate trebuie sa pun? Vreau sa fac prăjitură pt bebe de 1 an
in acest caz trebuie suplimentata cantitatea de ingrediente solide (faina). Sincer depinde gust. Eu as folosi 150 ml, insa nu stiu daca va iesi prea dulce. Nu am incercat. Puteti folosi insa indulcitor brun de la Sukrin, aceeasi cantitate va asigura zero zahar.
Și eu o fac, dar nu am pus nuci. Și fără nucă este super. O să fac și cu nucă acum.
Aceasta compozitie poate fi coapta si in forma de briose? Mulțumesc.
sigur! timp de 20-25 minute.
Nu a crescut, a rămas umeda în interior, necoapta chiar!
Nu este o prajitura care creste. Ai vazut si la mine poza finala. Textura ramane putin umeda pentru ca morcovul nu se usuca. Daca a trecut testul cu scobitoarea este ok.
Fiecare cuptor are alta putere de coacere si depinde si de materialul formei in care a fost coapta. Intr-un vas de Yena sau ceramica se coace mai greu.
Absolut delicioasa! Cred ca va fi preferata mea de acum! Mulțumesc pentru reteta!
multumesc si eu!
Foarte buna reteta! Multumim pentru postare!
Multumesc si eu!
Bună! Am făcut de 2 ori prajitura și e f bună. Singurul lucru care ma nemulțumește este ca e sfaramicioasă. Oare unde greșesc? Din câte se vede în poza la dvs nu e sfaramicioasă 🙂
Probabil este coapta prea mult. Pune cu 20-30g faina mai putin si reduci timpul de coacere cu 5 minute.