fbpx

RETETE RECENTE

PLACINTA “STRUDEL” CU DOVLEAC

September 20, 2013 | CATEGORIA

strudel-cu-dovleac-in-foi-de-placinta

Pentru mine toamna este sinonima cu reteta de placinta “strudel” cu dovleac. Iubesc dovleacul copt, aroma si textura lui. Il pregatesc si copt simplu, cu scortisoara, dar si in multe alte retete de desert sau sarate.

Placinta “strudel” cu dovleac este una din cele mai bune si mai simple retete de placinte, cu o prezentare frumoasa. Este parfumata, aromata, cu un gust senzational. O reteta de placinte cu dovleac de pe blog foarte apreciata de cititorii mei este placinta taraneasca cu dovleac, cu foi subtiri, facute in casa. Cred ca imi plac mai mult placintele in aceasta forma, dar nu le refuz nici pe cele in tava mare si taiate cuburi, asa cum este placinta de post cu dovleac.

Pentru aceasat placinta “strudel” cu dovleac am folosit foi subtiri de placinta din comert. Poate ati vazut cum am facut placinta cu mere, caci reteta de fata seamana foarte mult cu aceea.

Daca va place dovleacul, atunci va las link aici catre retetele pregatite de mine, stranse intr-o singura postare. M-am gandit ca asa o sa va fie mai usor sa alegeti reteta preferata cu dovleac.

Dovleacul este vedeta toamnei. Asortat la natura, aduce culoare ce induce o stare de bine si bucurie. Parca frigul ce se instaleaza treptat este observat mai putin cand dau drumul la cuptor sa fac placinta strudel cu dovleac. Poate sa ploua, poate sa bata vantul, eu imi pun o felie de placinta si o ceasca de cafea, ma acopar cu o paturica si citesc o carte buna.

Pe langa gustul bun dovleacul ne aduce si o multimer de beneficii pentru sanatate: ajuta la mentinerea vederii bune, este o sursa buna de fibre si vitamine, regleaza glicemia, betacarotenul ajuta la combatarea cancerului, protejeaza pielea, imbuntataeste sistemul imunitar.

Dar, sunt sigura ca nu o sa va conving sa faceti placinta pentru aceste proprietati.

Placinta “strudel” cu dovleac este atat de buna incat o sa tot vreti sa o faceti, pentru ca nu pierdeti timp nici macar cu foile pe care le veti cumpara atunci cand puneti in cos un dovleac mare si frumos.

O sa va placa mult aceasta reteta, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru placinta “strudel” cu dovleac.

INGREDIENTE:
(pentru 2 bucati – 20-24 felii)

2 kg dovleac placintar curatat de coaja si seminte
275 g zahar
1 plic zahat vanilat
1 lingurita scortisoara
75 g unt
5-6 linguri gris
1 pachet foi de placinta

Pentru uns foile:
50 g unt topit + 100 ml ulei

Pentru tapetare – optional:
zahar pudra

PREPARARE:

Am taiat dovleacul in jumatate, apoi l-am curatat de seminte si coaja. Am ras dovleacul prin razatoarea cu ochiuri mari, apoi l-am calit intr-o cratita mai mare (la foc mediu) cu unt, zahar, zahar vanilat si scortisoara.

strudel-cu-dovleac-1

strudel-cu-dovleac-2

Dupa ce s-a topit zaharul si dovleacul s-a inmuiat l-am mai lasam pe foc in jur de 10 minute, cat sa se evapore macar o parte din lichid (in functie de cat de zemos este dovlecaul). Daca ne ramane mult lichid atunci il scurgem si lasam sa se raceasca.

Am uns 2 foi de placinta cu unt topit si ulei (doar cu ulei daca mama tine post). Am pus un strat subtire de dovleac racit. Am presarat putin gris peste acesta si am acoperit cu un alt rand de doua foi unse. Dupa al treilea strat de dovleac presarat cu putin gris am pus iar doua foi si am rulat totul. am repetat operatiunea cu restul de dovleac si foi, astfel incat la final am obtinut doua strudele. Le-am pus cu grija in tava tapetata cu hartie de copt, le-am uns cu unt topit si ulei.

strudel-cu-dovleac-04

Am copt placinta “strudel cu dovleac” in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40-45 minute sau pana au devenit foile aurii si crocante.
Cand a fost gata gata am lasat-o sa se raceasca in tava, apoi am feliat-o. Doamne ce bine miroase! Si ce gust bun!

Sincer eu nu am rabdare si mananc o felie cand este inca placinta “strudel” cu dovleac calda spre fierbinte…

Am pudrat cu zahar si am savurat placinta aceasta delicioasa si aromata.
Sa aveti spor la facut placinta strudel cu dovleac!

Comentarii

  • DiaMar bucataria galbena

    Are o culoare si un miros si un gust de vis!Stiu asta sigur,sigur!
    Toate cele bune!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mihaela!

    • Cristina

      Ati incercat foietajul de la edenia?Este f bun !

  • Placinta cu dovleac este rasfatul toamnelor, cea prezentata in sectiune, care abunda de continutul auriu sunt sigura ca este delicioasa !!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mirela!

  • Ii imaginez aromele din bucataria ta.. 🙂

    • diva in bucatarie

      hmmm! eu as vrea sa miroasa zilnic a scortisoara sau a ceva dulce si bun!

  • Dana

    Eu nu mananc placinta cu dovleac dar sotul meu o adora asa ca i-am facut aceasta reteta si i-a placut la nebunie. Cred ca pentru ca e diferita de cea clasica in care pui umplutura intre doua foi 🙂

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Dar nu aţi spus cum tăiaţi coaja dovleacului şi radeţi miezul având în vedere că dovleacul are o coajă f.f.f. tare?

    • diva in bucatarie

      Se taie dovleacul felii (asa cum tai un pepene), apoi scoti fructul si il razi.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *