fbpx

RETETE RECENTE

MUST DE CASA

September 21, 2013 | CATEGORIA

must-01

Va las mai jos cea mai buna si mai simpla reteta de must de casa.

A fost prima ora cand am pregatit must de casa si ne-a iesit extraordinar de bun. Toamna fara must nu exista! Imi place sa merg adesea la targurile din oras sa imi iau must si pastrama de oaie pe care o mananc cu mamaliga. Obiceiuri din copilarie de care nu pot scapa.

Am profitat de faptul ca avem pe marginea gardului doar vita de vie si am cules anul acesta atat de multi struguri incat as fi putut sa ii vand in piata. Mi-am spus ca cel mai bine il transformam in must de casa si, daca ne ramane, poate il las sa se faca vin.

Prima experienta pentru pregatirea mustului a fost reusita. Noua ne-a placut foarte ce am obtinutt, iar acum mi se pare o chestie foarte simpla. Este nevoie doar de rabdare pentru a astepta ca sucul strugurilor sa se transforme in cel mai bun must de casa. Culoare frumoasa, limpede, gustos, fara chimicale!

Am imprumutat de la un vecin zdrobitor si teasc. Se gasesc si Metro sau Selgros, Carrefour, Bricostore.

Chiar daca locuiti la bloc puteti pregati must de casa. Cumparati struguri frumosi si proaspeti din piata. Ar fi ideal sa ii culegi de la tara, din curtile parintilor sau bunicilor. Chiar si acest lucru are un farmec aparte.

Daca nu faceti cantitati mari puteti incerca folosind orice va poate ajuta sa pasati strugurii.

Strugurii se spala foarte bine (pentru a indeparta praful dar si substantele cu care au fost stropiti), apoi se culeg boabele de pe ciorchine si se paseaza/ se storc. Se strecoara pentru a indeparta samburii si cojile.

Daca locuiti la bloc, intr-o zona cu temepraturi ridicate mustul incepe sa fermenteze destul de repede. Ar fi indicat sa nu puneti mustul in sticle de plastic.

Bunicii nu aveau asa ceva in gospodarii si aveau un must extraordinar de gustos.

Mustul poate fi pastrat pentru iarna. Prima metoda este congelarea. Doar in acest caz puneti mustul limpezit in sticle de plastic, in congelator, altfel cele de sticla se vor sparge. Acestea nu se umplu complet. Dezghetarea se va face lent, la temperatura camerei. A doua metoda (neprobata, doar transmisa de vecina) este cu o pastila de aspirina intr-un litru de must. Vecina spune ca rezista 1 luna la frigider, dar repet nu am probat o asemenea metoda. O alta vecina mi-a spus ca il fierbe cu zahar si rezista pana la 3 saptamani. mai exista si metoda conservantului : 1 gram la 1 l must, dar mai bine cumparatri struguri cand aveti podfta si va faceti mustul pe loc decat sa puneti chimicale in el.

Noi il preferam simplu, sucul strugurilor storsi, fara nimic altceva.

Macar am satisfactia ca am pregatit un must de casa curat.

Licoarea asta dulce, usor acidulata, parfumata, o indragesc si copiii, dar trebuie consumat cu moderatie caci dupa cateva zile de fermentatie mustul contine putin alcool.

Iata ce am folosit noi pentru a prepara mustul:

struguri (albi sau negri)
zdrobitor
teasc
vas pentru colectat mustul
damingeana din sticla

sita pentru strecurat

PREPARARE:

Am folosit struguri proaspat culesi din vita de vie, pe care I-am zdrobit intr-un vas mai mare. Pe acestia I-am pus in teasc pentru a fi presati. Noi am pus in teasc si boabe de la struguri zdrobiti, dar si boabele de struguri proaspat culesi. Asta-i treaba pentru cei cu forta, asa ca mi-am lasat sotul  sa invarta la acesta, pana nu a mai iesit deloc must.

must-1

Sucul care a curs a fost colectat intr-un vas mare. Am strecurat sucul strugurilor si l-am pus in damingene de sticla.

Daca doriti sa incetiti fermentarea mustului pentru cateva saptamani il tineti la frigider, punand un dop gaurit prin care sa rasufle usor.

Pentru un must mai acidulat il lasati, asa cum am spus, fara sa inchideti ermetic damingeana (sau sticlele) pentru cateva zile la temperatura camerei.

Delicios!

Se spune ca mustul poate fi baut nu doar pentru gustul bun, ci si pentru faptul ca are o multime de beneficii pentru organism.

Contine polifenoli si antioxidanti puternici ce ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Desi contine foarte mult zahar se pare ca mustul previne obezitatea si reduce retentia de apa.

Are un continut mare de vitamine si minerale ce dau o mana de ajutor sistemului imunitar.

Si pentru ca vorbim de must, de toamna, va invit sa urmariti doua din filmele mele preferate: A good Year si A walk in the Clods.

 

Comentarii

  • Ce pofta mi ai facut, acum abia astept sa ajung la bunici> 😛

    • diva in bucatarie

      🙂

  • DiaMar bucataria galbena

    Arata foarte bine!Are o culoare grozava!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mihaela!

  • Experienta asta chiar n-am incercat-o dar toate la timpul lor:)

    • diva in bucatarie

      😉

  • Ne-am facut si noi pofta cu must de casa!!!Tare bun!

    • diva in bucatarie

      Asa este!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Ohhhhh , ce dor imi e de-un must de casa !! :(((

    • diva in bucatarie

      din pacate s-a baut tot, altfel iti trimiteam si tie!

  • O, ce ma bucur ca ai facut must!! Si tatal meu a facut, deci am si eu 😉 Multumesc mult pentru reteta si participare! :*

    • diva in bucatarie

      Toamna fara must nu ar fi la fel de placuta!

  • Anul asta a fost primul in care am… ajutat.. la procesul asta.. Mai exact la cules 🙂 si baut de must 😀 Si acum mai am o sticla in frigider.. tare bine s-a pastrat in 10 zile!

    • diva in bucatarie

      super!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *