Prajitura rasturnata cu prune

3 septembrie 2013Diva in Bucatarie

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune, simpla si delicioasa

Prajitura rasturnata cu prune, deliciul cu care mi-am rasfatat prietenii zilele trecute, este un desert grozav de bun si usor de pregatit. Este frumoasa, probabil ar fi iesit cea mai frumoasa prajitura rasturnata cu fructe daca as fi pus mai multe prune.

In fiecare toamna-iarna pregatesc prajitura rasturnata cu mere (tort de mere), dar acum am inlocuit merele cu prune si va spun ca nu regret! Este FOARTE BUNA!
Gustul dulce-acrisor al prajiturii rasturnate cu prune imi place mult, asa ca am pregatit-o 2 zile la rand… si asta spune ceva, nu-i asa?

Pentru a face acasa prajitura rasturnata cu prune caramelizate nu ai nevoie de multa experienta in bucatarie. Va garantez ca va iesi foarte buna. Cea mai buna prajitura cu prune!

Prajitura rasturnata cu prune

Blatul este unul cu unt si iaurt. Nu trebuie sa separam ouale, sa batem albusul spuma tare! Prunele acrisoare sunt aromate cu scortisoara.
Prajitura rasturnata cu prune este probabil preferata familiei mele in aceasta perioada.

Alte prajituri cu prune:

  1. prajitura simpla cu prune,
  2. prajitura cu nuca de cocos si bezea,
  3. galuste cu prune

Pentru mine prunele inseamna toamna. In culori ruginii, cu conserve si muraturi. Mi-am adus aminte de o conserva de prune murate. O pregatesc cei din Ucraina, Rusia, Polonia, dar si cei din fostul imperiu austro-ungar. Mama mea nu era mare facn al acestei conserve, o mancam doar la sarbatorile de iarna, cand mergeam la bunica din Galati. Nu am inteles reticenta ei, desi cea mai mare din surorile maica-mii punea in borcanul de muraturi in saramura, langa gogonele, pepenasi si castraveti cateva pere tari si prune galbui. Eu alegeam mereu perele si prunele. In schimb, de la mama am invatat sa fac cel mai bun gem de prune cu nuci.

Revenind la prajitura rasturnata cu prune, prajitura mea speciala de toamna, va invit sa o incercati si sa va bucurati de un desert simplu si usor de pregatit.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura rasturnata cu prune.

INGREDIENTE:

(tava cu diametru de 24 cm)

Pentru partea de topping:
750-850 g prune – cantarite fara codite si samburi
40 g zahar
30 g unt topit
1/4 lingurita praf de scortisoara

Pentru blat:
120 g unt
275 g zahar+ 1 plic zahar vanilat
4 oua medii
150 g iaurt gros (grecesc)
180 g faina
1 plic praf de copt
1 lingurita suc lamaie

Pentru servit – optional:
frisca

PREPARARE:

Prune

Folosim o forma cu peretii detasabili (diamentrul de 24 cm) si tapetam fundul acesteia cu hartie de copt. Topim 30 g unt la microunde si turnam in forma. Presaram zaharul, apoi aranjam prunele in doua straturi. Presaram putina scortisoara peste ele. In functie de tipul si marimea prunelor, folosim exact atatea prune avem nevoie pentru a aseza in tava doua straturi.

prajitura-rasturnata-cu-prune-1

Blat cu unt

Mixam untul cu zahar si zahar vanilat pana devin o crema spumoasa, apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare in parte.

prajitura-rasturnata-cu-prune-2

Incorporam faina amestecata cu un praf de sare.

prajitura-rasturnata-cu-prune-3

Adaugam praful de copt stins cu lamaie, apoi iaurtul si amestecam pana la omogenizare.

prajitura-rasturnata-cu-prune-4

Coacere

Turnam aluatul peste prune si dam tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 60 de minute.
Cand aluatul a trecut testul cu scobitoarea prajitura este gata.

O scoatem din tava, rasturnad-o cu partea de jos in sus.

Siropul lasat de prune si unt se va scurge, asa ca trebuie sa fim pregatiti sa nu murdarim in jurul nostru. Lasam prajitura pe un gratar sa se raceasca.

prajitura-rasturnata-cu-prune-5

Daca suntem pretentiosi si constatam ca din punct de vedere estetic nu este suficient de prezentabila o putem imbraca in frisca. O alegere buna si pentru completarea gustului dulce-acrisor al prunelor!

Pofta buna!

Prajitura pregatita de Mihaela Contiu:

prajitura-rasturnata-cu-prune-mihaela-contiu

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Prajitura pare execelenta, motiv pentru care vreau sa o incerc si eu in seara aceasta. As avea o intrebare: de ce tapetezi tava cu hartie de copt, in loc sa lasi prunele simplu pe fundul tavii unsa cu unt si apoi presarat zahar? Nu se inmoaie hartia de la scucul fructelor sau e mai bine asa ca sa nu se arda fructele?

    1. Hartia de copt este cerata, nu se va inmuia. Folosesc din obisnuinta pentru a proteja tavile in care gatesc… In plus, daca prunele nu sunt foarte suculente, exista posibilitatea ca acestea sa se lipseasca de fundul tavii. Este mai usor sa dezlipesti prajitura de o hartie decat de o tava, riscul de a strica partea estetica este mai mic.

      1. Multumesc mult pentru sfaturi:) si mai ales pentru retetele tale – le urmaresc cu atentie de ceva timp, unele chiar le-am incercat (prajiturile sunt pasiunea mea), insa pana acum nu am indraznit sa iti scriu. Trebuie sa recunosc retetele tale nu numai ca sunt delicioase, dar nu am dat gres cu nici una (atata timp cat am respectat intocmai reteta ta :)).

        Prajitura cu prune am incercat-o aseara si pot spune ca a iesit minunat si a fost extrem de apreciata. Ca un bonus, am adaugat cateva nuci intre prune si blat.

        Sa ai o zi frumoasa si multa satisfactie in tot ceea ce faci 🙂

        1. Super! Sa stii ca si eu ma gandisem la nuci, dar le pastrez pentru alta reteta! Multumesc pentru aprecieri si incredere! <3

  2. Praful de scortisoara banuiesc ca l-ati pus dupa ce ati asezat prunele in tava;
    Prajitura este una excelenta desi in functie de anotimp se pot folosi si mere sau pere;
    O zi buna!

  3. NU SUNT SPECIALISTA IN PREGATIREA PRAJITURILOR, DAR CRED CA ESTE PRINTRE PUTINELE BUNATATI DE CARE AM FOST MANDRA!
    EXTRAORDINAR DE USOARA SI MINUNAT DE BUNA!

    1. Ma bucur ca ti-a placut si mai ales ca ai incercat-o! Sper sa mai incerci si altele, in general postez doar retete simple…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *