fbpx

RETETE RECENTE

SALATA NICOISE – salata frantuzeasca de ton cu cartofi, rosii, fasole, oua si masline

May 18, 2013 | CATEGORIA

Salata Nicoise este perfecta pentru zilele calduroase cand nu avem chef sa gatim. Salata Nicoise, o reteta tradionala din bucataria franceza se face usor si rapid, este gustoasa, cu culori si texturi extrem de placute, ce se imbina absolut perfect.

Este vara, cald, iar cina noastra va fi simpla si gustoasa. O salata Nicoise este propunerea mea si pentru voi. Nu stiu cum sa va spun, dar exista retete de salata, cum ar fi cea de fata, care iti dau senzatia ca mananci cel mai rafinat si mai elegant fel posibil.

Ei bine, eu am pregatit salata Nicoise, cateva boluri cu tapenade si un platou cu branzeturi, am deschis o sticla de vin si mi-am asteptat prietenii la o cina tarzie, la lumina lumanarilor pe terasa. Lipseau valurile marii sau mirosul de lavanda ca sa ne simtim ca in Franta.

Pentru blog este o reteta noua, pentru mine este o salata atat de familiara incat nici nu mi-am dat seama ca nu o am pe blog. Este salata care imi salveaza cinele in serile de vara, in mod special cand astept prieteni in vizita si vreaus a pun pe masa cateva salate. In aceasta salata Nicoise am tot ce imi place: masline, ton rosii, oua, fasole verde, ceapa si nu in ultimul rand cartofi. Daca vreti sa adaptati reteta, sa puneti si cateva felii de ridichi, castraveti, capere sau ardei gras, nimic nu va opreste sa o faceti. Veti fi ceva mai departe de reteta de salata originala, dar aveti o salata cu ton gustoasa de care o sa va bucurati la maxim.

Pentru a obtine o salata Nicoise buna, aveti nevoie insa de ingrediente de calitate. Daca tot cheltuiti bani pe o conserva de ton, nu va uitati la pret si puneti in cos cea mai buna de pe raft! Maslinele ar fi bine sa fie naturale, de exemplu Kalamata (eu nu mai aveam in casa decat masline negre aduse din Grecia – din pacate nu am avut masline din Franta) , iar uleiul de masline am folosit unul cu aciditate cat mai mica. Ingredientele mai bune nu va pun sanatatea in pericol, asa ca aceasta mi se pare cea mai de pret, nu cat costa o conserva de ton. Poate ati vazut la stiri ca au fost retrase de pe piata conservele de ton ale unui producator pentru ca contineau nu stiu ce prostii. Erau fix cele mai ieftine conserve de la raft. De atunci, am grija si prefer sa dau cativa lei in plus, dar sa nu risc sa stau prin spitale pentru o conserva de proasta calitate.

De ce este salata Nicoise atat de deosebita?

Am as incep in primul rand cu prezentarea, modul in care este aranjata pe platou/ farfurie. Fiecare component al salatei este imbracat cu dressing, pe un pat de verdeata, fara ca ingredientele sa fie amestecate intre ele in prealabil.

Partea buna este ca dressingul poate fi pregatit din timp (chiar si cu o zi inainte) si poate fi folosit doar in momentul in care faceti salata.

Pentru a pregati salata trebuie sa tineti cont ca aveti nevoie de timp sa fierbeti cartofii , ouale, iar fasolea verde va fi blansata in acest timp.

Salata Nicoise este o salata fresh, dar destul de consistenta, pe care am savurat-o cu nesat.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata Nicoise:

INGREDIENTE:
(pentru 4 persoane)

250 g cartofi noi
3 oua
250 g fasole verde
1 ceapa rosie
1 salata verde mica
200 g ton
150 g rosii cherry
100 g masline negre
3 frunze busuioc
1/4 legatura patrunjel
2-3 linguri de otet de vin alb
6 linguri ulei de masline extravirgin Costa d’Oro
1 lingurita mustar
sare
piper

PREPARARE:

Am spalat cartofii cu coaja si i-am pus la fiert in apa rece. I-am fiert pana in momentul in care furculita a intrat si a iesit usor din ei. Timpul de fierbere poatefi diferit, in functie de marimea cartofilor. Dupa ce sunt gatiti se curata rapid de coaja si se feliaza sau se taie in jumatati sau sferturi, in functie de marime.

In acest timp am fiert ouale pana au avut consitenta tare (8 minute). Le-am curatat si le-am taiat in sferturi.

Fasolea verde o spalam si o fierbem. Daca este proaspata se fierbe 10-15 minute, apoi se scurge si se scufunda in apa rece cu gheata. Daca este congelata aveti nevoie de maxim 3 minute de fierbere. Am curata ceapa, am spalat-o si am feliat-o.  Am avut un mix de salata ce nu necesita spalare, dar daca aveti o salata din piata veti spala fiecare frunza in parte sub jet de apa, apoi uscati salata.

Am scurs tonul si l-am desfacut in bucati. Am taiat rosiile cherry in jumatate sau sferturi.

Pe un platou mare am aranjat salata, am pus feliile de rosii, fasolea verde, cartofii, tonul, ceapa, maslinele si ouale. Am condimentat cu sare si piper.

Pentru dressing am tocat foarte, foarte fin busuiocul si patrunjelul, le-am amestecat intr-un bol cu uleiul de masline, mustarul si otetul. Puteti pastra verdeata sa presarati special pe cartofi, acestia absorb mai mult decat restul dressing si se imprietenesc foarte bine cu verdeturile. Optional, daca va place, puteti pune in dressing si un catel de usturoi dat prin presa.

Am asezonat salata cu dressingul obtinut, ceva mai mult am pus peste cartofi, apoi am mancat-o cu mare pofta.

salata-nicoise

Asta va doresc si voua!

Pofta buna!

Comentarii

  • Ador salata asta!Imi place foarte mult si cum ai aranjat-o!Bafta multa!Pupici

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Flory!

  • N-am mancat niciodata salata asta, dar dupa ingrediente nu poate fi decat delicioasa!
    Pup

    • diva in bucatarie

      Mie imi place foarte mult! Te pup!

  • Ce bine arata, imi place foarte tare orice este cu peste:)

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • O combinatie de culori si de arome, care nu poate sa fie altfel decat delicioasa. Admir talentul si bunul gust, pe care aici le gasesc din plin. Felicitari si mult succes la concurs.

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Simona!

  • o salata asa cum imi place, cu de toate, sau aproape cu de toate, oricum sanatoasa, delicioasa si numai buna de degustat 😉

Leave a Reply to FLORY Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *