fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE PUI A LA GREC

April 8, 2011 | CATEGORIA

Ciorba de pui a la grec este una din cele mai bune ciorbe cu pui, indragita de copii, dar si de adulti in aceeasi masura. Este fina, catifelata, gustoasa, cu un dressing de smantana cu oua, acrita cu suc de lamaie, iar consistenta acesteia este imbogatita de orez.

Este cunoscuta si sub denumirea supa greceasca de pui cu lamaie si ma gandesc ca este posibil sa o cunoasteti daca v-ati petrecut vacantele in Grecia.

Ciorba de pui a la grec este preferata fiului meu. Cred ca o pregatim de 2-3 pe luna. La fel de mult ii plac si ciorba radauteana sau ciorba de perisoare cu smantana.

Daca va plac retetele grecesti va invit sa vedeti colectia mea de retete, apasand pe acest link

Pe mama a invatat-o bunica mea sa faca aceasta ciorba, iar aceasta la randul ei a luat reteta de le grecoaicele din Braila.

Reteta este foarte simpla si usor de pregatit. O poate pregati orice incepator in ale gatitului.

Important este sa folositi si bucati de carne cu os, chiar si cu piele, sub care se pot afla depozite de grasime, caci toate acestea vor aduce gust bun. Pieptul de pui este fad, asa ca riscati sa nu obtineti gustul pe care vi-l doriti daca folositi doar acest tip de carne.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de pui a la grec:

INGREDIENTE:

1 kg pulpe si piept de pui sau 1 pui mai maricel

1 ceapa mare

2- 3 morcovi

1 radacina patrunjel + 1 radacina pastarnac

1 felie mare telina sau 1 radacina mica

3 galbenusuri batute

200 ml smantana pentru gatit

sucul de la 1 lamaie

5 linguri orez fiert

3,5 l apa

patrunjel verde

sare

1 lingurita boabe de piper

PREPARARE:

Am pus puiul la fiert in apa rece cu putina sare si boabe de piper. L-am lasat sa fiarba la foc mic si am avut grija sa iau spuma de cate ori s-a format.

In momentul in care nu s-a mai format spuma am adaugat legumele taiate in cuburi mici, cu exceptia cepei. Ceapa am pus-o intreaga. Ca sa fiu sigura ca nu se desface o intep cu 2 scobitori ce trec dintr-o parte in alta, in forma de cruce.

Am acoperit oala partial cu un capac  si am lasat sa se gateasca la foc mic pana cand carnea a fost complet gatita. Am scos ceapa si carnea din oala. Am indepartat pielita de pe carne, apoi am taiat (rupt) carnea in fasii.

Am pus carnea inapoi in oala si am adaugat orezul si am continuat sa fierb inca 15 minute sau pana cand se fierbe orezul.

Mama mai trisa si fierbea orezul separat, economisind astfel 15 minute de gatire. Daca procedati in acest mod lasati pe foc inca 2-3 minute, cat sa se imprieteneasca orezul cu gustul ciorbei.

Spre final mai adaug 1 lingurita de sare.

Am oprit focul si am lasat sa se odihneasca in jur de 5 minute. Dupa acest interval se gusta si se potriveste de sare, apoi se pregateste liezonul.

Separat, intr-un bol incapator, am amestecat galbenusurile cu smantana si zeama de la 1 lamaie.

Peste acest amestec am pus 3-4 polonice de supa fierbinte si am amestecat bine. Am pus liezonul inapoi in oala dupa timpul de asteptare de 5 minute. In acest mod nu se va branzi. Diferenta intre acest liezon si cel de la ciorba radauteana sta in sucul de lamaie ce poate branzi smantana pe foc.

 

Tare buna este ciorba de pui a la grec!

Imi place sa presar si patrunjel verde proaspat tocat chiar in farfurie.

Pofta buna va doresc si voua!

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

  • Valti

    Mama punea supa fierbinte in farfuria peste galbenusul de ou batut cu sare si cu cativa stropi de lamaie. O nebunie! Pofta buna, Atti, specialitate brasoveana.

  • stela

    In ciorba de pui a la grec originala nu se pune smantana ,lapte sau iaurt ci numai oua (galbenusuri )batute cu zreama de lamaie si putina zeama din supa .Pe toate siturile am intalnit retata cu iaurt sau smantana care nu are nicio legatura cu supa ala grec sau ciorba a la grec cum vreti sa-i ziceti . Ii mai trebuie usturoi si e radauteana . Asta este o adaptare a supei a la grec

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *