fbpx

RETETE RECENTE

SALATA BULGAREASCA – OVCHARSKA – SALATA CIOBANEASCA

April 3, 2011 | CATEGORIA

Salata bulgareasca este o salata de rosii cu castraveti, ardei si ceapa, la care adaugam telemea, sunca si felii de ou fiert. Eu mai pun uneori masline, ridichi si patrunjel – in functie de sezon si poftele momentului. In serile de vara inlocuiesc cina cu aceasta salata, dar o puteti manca in orice sezon. Nu e nimic spectaculos in pregatirea acestei salate, dar cand am castronul in fata va spun ca nu pot sa ma abtin, inghit in sec si astept sa se aseze toata lumea la masa pentru a fi sigura ca mai ramane si altora…

Salata bulgareasca denumita in Bulgaria Si Macedonia salata Sopska (denumire ce vine de la zona de vest a capitalei Sofia, pana la Serbia), este intalnita in toata peninsula Balcanica. Legumele folosite sunt proaspete si le taiem cubulete, le asezonam cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, foarte rar se adauga otet in aceasta salata.

Eventual, un dressing din ulei si otet se poate pune langa salata, astfel incat fiecare sa isi adauge daca doreste, dupa gust.

Stratul generos de branza rasa ce va acoperi salata, sau branza taiata in cuburi, va completa perfect legumele folosite. Putem manca aceasta salata in orice moment al zilei. Este satioasa, dar o putem considera ca fiind si o salata potrivita dietelor si regimurilor de slabit.

Pentru a manca salata bulgareasca nu trebuie sa mergi la restaurant. O poti pregati acasa, vei sti ca ai folosit ingrediente proaspete, de calitate. Apoi te poti juca cu cantitatile. Nu este o reteta de la care sa nu te poti abate.

Seamana cu salata greceasca, doar ca aceasta are in plus sunca presata si oul fiert.

Si, pentru ca se pregateste foarte usor, nu imi ramane decat sa va invit sa vedeti cum veti putea face si voi aceasta salata gustoasa, apoi va invit sa imi trimiteti poza cu reteta de mai jos pregatita voi. Le voi publica cu drag. Iar, daca veti distribui reteta, va multumesc anticipat.

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii):

4 rosii mari sau 500 g cherry
2 castraveti medii sau 1/2 castravete lung
1-2 ardei verzi
1 ceapa galbena sau 2-3 cepe verzi
8-10 ridichi – optional – nu sunt in reteta originala
120 g telemea sau feta
50 -60 g sunca
50 g masline –  optional – nu sunt in reteta originala
2-3 oua fierte de consistenta tare
sare
piper
ulei de masline
cateva fire de patrunjel
optional : otet sau lamaie

PREPARARE:

Spalam rosiile, ardeii, castravetii si ridichile, apoi le taiem felii. Taiem ceapa, o punem peste restul legumelor, asezonam cu sare, piper, stropim cu ulei de masline. Punem sunca taiata cubulete si maslinele si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. La sfarsit adaugam branza pe care am taiat-o tot cuburi si amestecam usor pentru a nu se rupe foarte tare. Decoram cu felii de ou si patrunjel tocat. Pofta buna!

Cristina Nicolae a pregatit reteta si iata ce bol frumos ne-a trimis:

 

Iata si reteta video pregatita special pentru canalul de YouTube Diva In Bucatarie:

Multumesc, Paula Hoffman pentru poza

Iata cat de apetisanta este salata pregatita de Livia Gabriela Vervoort

 

Comentarii

  • ce ma bucur ca a venit primavara sa ne putem bucura de salate!!! super prezentarea!

  • diva in bucatarie

    Asa e! Mie nu imi place decat perioada Craciunului din iarna, din ianuarie deja nu astept primavara.

  • diva in bucatarie

    Te pup draga mea!

  • arata demential, prezentarea de nota 20!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Dana! Te pup cu drag!

  • vanda

    care sunca? nu e prima reteta la care uiti sa treci la ingrediente un ingredient…nu sunt rautacioasa…dar e enervant…fii mai atenta, ai totusi un site vizitat la care ar trebui sa ii aduci aceasta imbunatatire…te rog

  • diva in bucatarie

    Multumesc, mi se mai intampla cand ma prinde ora 1 noaptea. Multumesc mult!!!

  • irina gabriela

    ….excelent pt ami folosi ouale care le-am vopsit si nu s-au mancat!multumesc!

  • extrem de gustoasa salata , felicitari pentru reteta 😀

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *