Pui cu sos de ciuperci si vin

14 februarie 2011Diva in Bucatarie

Pui cu sos de ciuperci si vin. Pui cu sos de ciuperci si vin – reteta delicioasa de friptura de pui in tigaie cu sos aromat si gustos.

Pui cu sos de ciuperci si vin – reteta delicioasa de friptura de pui in tigaie cu sos aromat si gustos.

Reteta de friptura de pui cu sos de ciuperci si vin este una din cele mai simple si mai usoare retete de pui. Noi am mancat-o cu orez gatit in apa cu sare si prajit apoi in unt, dar poate fi insotita si de un piure de cartofi, cartofi natur, cartofi cu unt si verdeata.

O alta reteta indragita de pui cu sos la noi in casa este cea de ostropel sau ciulamaua de pui. Ne place si tocanita de pui cu ciuperci.

Daca vreti sa vedeti toata colectia mea de retete cu pui, va invit sa vedeti cat de multe am pregatit. Le-am pus pe toate intr-o singura postare, pe care o puteti vedea in acest link.

Revenind la reteta de pui cu sos de ciuperci si vin trebuie sa va spun ca am inceput prepararea cu prajirea pulpelor in ulei incins. Am obtinut carne frageda, moale, cu piele crocanta.

Sunt teorii in care se recomanda sa nu se puna sare pe carne inainte de gatire, caci aceasta scoate apa din carne. Daca puiul gatit este din comert, atunci acesta are chiar prea multa apa, asa ca eu condimentez cu sare.

Pentru reteta de pui cu ciuperci si sos de vin am folosit doar partea inferioara a pulpelor (ciocanele), dar puteti sa folositi doar partea superioara (cu mai multa carne) sau pulpe intregi. Nu recomand pieptul de pui, o carne uscata si fada.

Am avut cateva ciuperci champignon uitate in frigider, nu aratau foarte bine (cumparasem prea multe pentru reteta pregatita acum 3 zile), asa ca trebuiau valorificate urgent pentru ca in 2 zile ajungeau in gunoi. Sigur, puteam folosi si ciuperci conservate, aveam 2 borcane in casa. Dar mie nu imi place sa arunc mancarea si acestea puteau fi resuscitate.

Smantana pe care am folosit-o este speciala pentru gatit cu multa grasime. Smantana groasa obisnuita se poate branzi. Eu folosesc Dorna, dar sunt si alte branduri pe piata.

Veti observa ca am trecut in lista de ingrediente supa de pui. Nu gatesc cu cuburi de supa. Am grija sa fac supa clara de pui special doar pentru mancare. Uneori iau din supa pentru noi 200-250 ml si pastrez in congelator. La plafar am vazut cuburi Bio. Pe acestea le-as pune in mancarea mea, dar nu pe cele din supermarket cu multe E-uri si alte chimicale.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru pui cu sos de ciuperci si vin.

INGREDIENTE:

4 pulpe pui
8 linguri ulei de floarea soarelui / masline
2 cepe medii
300 g ciuperci champignon
150 ml supa clara de pui
100 ml vin alb
150 ml smantana pentru gatit
1 lingura faina
1/2 lingurita cimbru uscat
sare
piper proaspat macinat
2-3 catei usturoi

PREPARARE:

Pentru inceput condimentam puiul si apoi il prajim pe ambele parti pana de rumeneste frumos.

Il scoatem din tigaie. In acelasi ulei vom cali mai departe ceapa si ciupercile, pana devine ceapa aurie.

Punem iar puiul in tigaie, adaugam supa si vinul. Amestecam faina cu 2 linguri smantana. Punem din supa fierbinte cate o lingura peste aceasta, pana devine destul de calda, astfel incat sa nu se branzeasca cand o punem la fiert. Turnam smantana in tigaie, adaugam si cateii de usturoi taiati in jumatate si mai lasam sa fiarba cam 20-30 de minute la foc mic, pana incepe sa se ingroase sosul.

Cand se raceste un pic sosul amestecam restul de smantana. Puteti pune si putin patrunjel verde. Servim puiul cald cu garnitura de orez sau cartofi natur.
Va doresc spor la gatit pui cu sos de ciuperci si vin!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *