fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA “DINTI DE NEGRU” – NEGRESA CU BEZEA

August 24, 2010 | CATEGORIA

Prajitura “Dinti de negru”sau “dintii negresei” este o negresa cu bezea extrem de gustoasa si frumoasa. Mai este intalnita si sub denumirile de “prajitura negri in camasi albe” ,”prajitura negri in pijamale albe”, “negresa in pijamale”.

Ideea ramane aceeasi indiferent de denumirea prajiturii:  un blat usor umed de negresa cu bezea, peste care unii pun ciocolata, altii nu. Liantul dintre bezea si blat difera de la o reteta la alta: poate fi cu crema sau in varianta economica cu gem.

Exista variante pe internet alte acestei prajituri in care bezeaua se coace direct pe blat, dar timpul de coacere este foarte mic, pentru a nu usca blatul si bezeaua ramane cruda.

In varianta pe care v-o propun mai jos bezeaua este coapta la 100°C timp de o ora, apoi asteapta sa se raceasca complet cu usa intredeschisa, exact cum ati face daca ati pregati bezele simple sau un tort Pavlova.

In plus, prajitura “Dinti de negru”ca in copilarie, are si o crema liant intre blatul de negresa si bezea. Am refacut reteta si am scazut cantitatea de zahar din reteta veche pentru ca mi se parut exagerat de dulce, desi pe vremuri nu aveam o problema cu excesul de zahar.

Cand am pregatit prajitura, la inceputurile blogului, cred ca este una din primele 20-25 retete, nu am folosit pudra neagra de cacao, ci pudra de cacao cu lapte. O facusem pentru aniversarea a 8 ani de la nunta.

Copilul meu, in acea perioada, refuza tot ce avea cacao neagra. Chiar daca primea o bucatica mica, incercam sa pregatesc retetele asfel incat sa fie si pe placul lui. Dar, mama mea imi spune ca nici pe vremuri nu gasea pudra neagra de cacao, asa ca pregatea prajitura cu orice tip de cacao gasea prin magazine sau primea de la prietene. Si, tot din acele vremuri, in caietele de retete ale prietenelor mamei reteta avea margarina. Recomand sa o inlocuiti cu unt, cu grasime de minim 82% grasime, pentru un gust bun, dar si pentru faptul ca este mai sanatos.

Am cateva observatii legate de blatul acestei prajituri. Este un blat cu unt si are textura usor umeda si pufoasa in acelasi timp, un blat care nu faramiteaza la taiere. Dar, in functie de tipul de unt, de marimea oualor, de calitatea fainii folosite, de temperatura cuptorului din dotare, textura nu iese mereu la fel. Diferentele sunt mici, dar exista si cazuri in care blatul facut intr-un cuptor cu gaze poate deveni faramicios. La a doua incercare veti sti ca va trebui sa reduceti cu aproximativ 5 minute timpul de coacere, iar blatul va fi perfect. Si mie mi s-a intamplat sa il fac cand eram in vacanta, la un astfel de cuptor, asa ca ceea ce va spun este din proprie experienta.

Daca vreti sa vedeti si alte retete de negrese sau brownie pregatite de mine sa recomand sa incercati negresa cu trei feluri de ciocolata si oreo, brownie cheesecake, negresa cu nuci si portocale. Toate retetele de negrese si brownie le-am pus intr-o singura postare, al carei link il gasiti daca apasati aici.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura “Dinti de Negru”:

INGREDIENTE:

(tava 22*32 cm)

Pentru blat:

4 galbenusuri

200 g faina

150 g zahar

1 plic zahar bvanilat

150 g unt

30 g pudra neagra de cacao

200 ml lapte

1 lingurita esenta naturala de vanilie/ extract de vanilie

1 plic praf de copt

Pentru bezea: 

4 albusuri

200 g zahar

2 lingurite amidon

1 lingurita otet

Pentru crema:

50 ml lapte

20 g pudra neagra de cacao

70 g zahar

120 g unt

Pentru topping:

100 g ciocolata neagra

3 linguri lapte

Sau

fulgi de ciocolata neagra

PREPARARE:

Pregatirea prajiturii “Dinti de negru” incepe cu blatul. In timp ce acesta se coace am mixat bezeaua, ce are nevoie de un timp mai mare de coacere, dar si de racire.

Pentru inceput am mixat untul cu zaharul, am adaugat esenta naturala de vanilie apoi am incorporat treptat galbenusurile.

Am turnat laptele in fir subtire, mixand in acest timp. Am cernut faina si pudra neagra de cacao in acelasi bol si le-am amestecat impreuna cu praful de copt, apoi le-am incorporat in aluat.

Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt timp pana cand a trecut proba cu scobitoarea (dar nu mai mult de 20 minute!). A fost gata in 17 minute.

Cat timp s-a copt blatul am pregatit bezeaua. Am mixat albusurile cu un varf cutit sare pana si-au dublat volumul si au devenit o spuma alba, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana spuma a fost tare. Am incorporat amidonul, apoi otetul. Am intins bezeaua in aceeasi tava si am copt-o  o ora la 100°C, apoi am lasat-o sa se raceasca o ora in cuptor, cu usa intredeschisa. O desprind de hartia de copt cu un cutit cu lama foarte lunga dupa ce se raceste, avand grija foarte mare sa nu o rup.

In acest timp am pregatit crema. Am pus laptele cu cacao si zahar pe foc mic si le-am lasat pana cand s-a dizolvat zaharul. Am laut de pe foc, am adaugat untul si am amestecat pana cand s-am omogenizat compozitia. Nu am pus crema in frigider, pentru ca am nevoie sa o intind usor.

Urmeaza asamblarea prajiturii: pun crema peste blat, apoi bezeaua, dar in acest caz am nevoie de ajutor pentru ca bezeaua se poate rupe. In acest caz folosesc 4 cutite foarte lungi si foarte late puse sub bezea si o mut peste crema. Se mai crapa putin, cand scot cutitete, dar nu este o tragedie, va fi acoperita de ciocolata.

Peste bezea am pus ciocolata topita la microunde cu lapte si amestecata pana s-a omogenizat.

Iata si pozele din postarea initiala, din 24 aug 2010.

Iata si o reteta video pentru negresa cu ciocolata si nuci

 

Comentarii

  • Dupa ce punem bezeaua mai dam cumva la cuptor? Multumesc!

    • diva in bucatarie

      nu mai punem la cuptor. Iti multumesc pentru vizionari si te astept in continuare.

  • Dana

    Bezeaua, adica doar albusurile batute spuma tare cu zaharul? Si se mai intareste ulterior? Mie mi s-a parut mai “coapta” partea cu bezea.

    • diva in bucatarie

      Nu doar albusuri batute, coci bezeaua separat… Cred ca nu am explicat eu corect!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *