Prajitura Dinti de Negru, negresa cu bezea
Prajitura Dinti de Negru

Prajitura Dinti de Negru, reteta veche de negresa cu bezea
Prajitura Dinti de Negru sau dintii negresei este o negresa cu bezea extrem de gustoasa si frumoasa.
Mai este intalnita si sub denumirile de „prajitura negri in camasi albe” ,”prajitura negri in pijamale albe”, „negresa in pijamale”.
Ideea ramane aceeasi indiferent de denumirea prajiturii: un blat usor umed de negresa cu bezea, peste care unii pun ciocolata, altii nu.
Liantul dintre bezea si blat difera de la o reteta la alta: poate fi cu crema sau in varianta economica cu gem.
Exista variante in care bezeaua se coace direct pe blat, dar timpul de coacere este foarte mic, pentru a nu usca blatul si bezeaua ramane cruda.
In varianta pe care v-o propun mai jos bezeaua este coapta la 100°C timp de o ora.
Racirea se face cu usa intredeschisa , exact cum ati face daca ati pregati bezele simple sau un tort Pavlova.
In plus, prajitura „Dinti de negru”ca in copilarie, are si o crema liant intre blatul de negresa si bezea.
Am refacut reteta si am scazut cantitatea de zahar din reteta veche pentru ca mi se parut exagerat de dulce, desi pe vremuri nu aveam o problema cu excesul de zahar.
Despre blat
Am cateva observatii legate de blatul acestei prajituri. Este un blat cu unt si are textura usor umeda si pufoasa in acelasi timp, un blat care nu faramiteaza la taiere.
Dar, in functie de tipul de unt, de marimea oualor, de calitatea fainii folosite, de temperatura cuptorului din dotare, textura nu iese mereu la fel.
Diferentele sunt mici, dar exista si cazuri in care blatul facut intr-un cuptor cu gaze poate deveni faramicios.
La a doua incercare veti sti ca va trebui sa reduceti cu aproximativ 5 minute timpul de coacere, iar blatul va fi perfect.
Si mie mi s-a intamplat sa il fac cand eram in vacanta, la un astfel de cuptor, asa ca ceea ce va spun este din proprie experienta.
Daca vreti sa vedeti si alte retete de negrese sau brownie pregatite de mine sa recomand sa incercati negresa cu trei feluri de ciocolata si oreo, brownie cheesecake, negresa cu nuci si portocale.
Toate retetele de negrese si brownie le-am pus intr-o singura postare, al carei link il gasiti daca apasati aici.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Dinti de Negru, negresa cu bezea:
Ingrediente:
(tava 22*32 cm)
Pentru blat:
4 galbenusuri
200 g faina
150 g zahar
1 plic zahar bvanilat
150 g unt
30 g pudra neagra de cacao
200 ml lapte
1 lingurita esenta naturala de vanilie/ extract de vanilie
1 plic praf de copt
Pentru bezea:
4 albusuri
200 g zahar
2 lingurite amidon
1 lingurita otet
Pentru crema:
50 ml lapte
20 g pudra neagra de cacao
70 g zahar
120 g unt
Pentru topping:
100 g ciocolata neagra
3 linguri lapte
Sau
fulgi de ciocolata neagra
Mod de preparare prajitura Dinti de Negru:
Pregatirea prajiturii Dinti de Negru incepe cu blatul. In timp ce acesta se coace am mixat bezeaua, ce are nevoie de un timp mai mare de coacere, dar si de racire.
Blat
Pentru inceput am mixat untul cu zaharul, am adaugat esenta naturala de vanilie apoi am incorporat treptat galbenusurile.
Am turnat laptele in fir subtire, mixand in acest timp. Am cernut faina si pudra neagra de cacao in acelasi bol si le-am amestecat impreuna cu praful de copt, apoi le-am incorporat in aluat.
Apoi am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt timp pana cand a trecut proba cu scobitoarea (dar nu mai mult de 20 minute!).
A fost gata in 17 minute.
Bezea
Cat timp s-a copt blatul am pregatit bezeaua. Am mixat albusurile cu un varf cutit sare pana si-au dublat volumul si au devenit o spuma alba, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana spuma a fost tare. Apoi am incorporat amidonul, apoi otetul. Am intins bezeaua in aceeasi tava si am copt-o o ora la 100°C, apoi am lasat-o sa se raceasca o ora in cuptor, cu usa intredeschisa. O desprind de hartia de copt cu un cutit cu lama foarte lunga dupa ce se raceste, avand grija foarte mare sa nu o rup.
In acest timp am pregatit crema. Am pus laptele cu cacao si zahar pe foc mic si le-am lasat pana cand s-a dizolvat zaharul. Am laut de pe foc, am adaugat untul si am amestecat pana cand s-am omogenizat compozitia. Nu am pus crema in frigider, pentru ca am nevoie sa o intind usor.
Asamblare prajitura Dinti de Negru
Pun crema peste blat, apoi bezeaua, dar in acest caz am nevoie de ajutor pentru ca bezeaua se poate rupe. In acest caz folosesc 4 cutite foarte lungi si foarte late puse sub bezea si o mut peste crema. Se mai crapa putin, cand scot cutitete, dar nu este o tragedie, va fi acoperita de ciocolata.
Peste bezea am pus ciocolata topita la microunde cu lapte si amestecata pana s-a omogenizat.
A iesit o minunatie!
Chiar daca numele de Prajitura Dinti de Negru suna ciudat, gustul este absolut senzational.
Iata si pozele din postarea initiala, din 24 aug 2010.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Dupa ce punem bezeaua mai dam cumva la cuptor? Multumesc!
nu mai punem la cuptor. Iti multumesc pentru vizionari si te astept in continuare.
foarte buna!
Multumesc!