Placinta greceasca cu foi incretite si capsuni, Soufra
Placinta greceasca cu foi incretite si capsuni. Soufra. Prajitura cu foi de placinta. Reteta soufra cu capsuni. Reteta soufra

Placinta greceasca cu foi incretite, Soufra, desert spectaculos, simplu si usor de preparat
Daca esti in cautarea unui desert cu aspect frumos, textura crocanta si gust bun, atunci placinta greceasca cu foi incretite, cunoscuta si sub numele de Soufra, este alegerea ideala.
Originara din bucataria greceasca, aceasta placinta cu foi subtiri in forma de evantai sau acordeon, are un aspect frumos.
Este perfecta atat pentru rasfatul zilnic, cat si pentru diverse mese festive sau cand astepti musafiri.
Soufra – un desert crocant la exterior si cremos la interior
Ceea ce face aceasta placinta speciala este contrastul placut dintre foile crocante si umplutura fina.
Umplutura poate avea diverse combinatii, de la iaurt grecesc pana la lapte condensat indulcit.
Aromele pot fi de la vanilie pana la citrice, iar pentru un plus de gust si aspect se folosesc fructe.
Acestea aduc si un plus de suculenta.
Desert traditional reinventat
Soufra este mai mult decat un simplu desert cu foi, este o reinterpretare a deserturilor mediteraneene clasice.
Un astfel de desert este portokalopita.
Daca esti fan al bucatariei grecesti te poti inspira din colectia mea de retete, pe care o poti vedea daca apesi aici.
Prepararea acestei placinte este simpla si usoara, cu ingrediente pe care le gasesti in orice supermarket.
In plus, poti adapta reteta in functie de preferinte (mai putin dulce sau mai acrisoara).
Poti incerca si o varianta sarata, inlocuind laptele condensat cu iaurt si adaugand branza feta si spanac.
Despre ingrediente
- Ai nevoie de foi de placinte. Le lasi sa se dezghete la temperatura camerei
- Folosesti unt gras topit si racit pentru a le unge
- Oua – ai grija sa fie proaspete
- Lapte condensat indulcit – il gasesti in doze metalice la 395g
- Capsuni sau alte fructe de sezon (zmeura, afine, mure, piersici, mere)
Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.
De ce vei iubi reteta?
- este un desert simplu, dar foarte gustos, cu aspect frumos
- fiecare imbucatura este dulce, cremoasa, cu accente proaspete date de fructe
- se face foarte usor
- nu trebuie sa iti faci griji daca foile se rup cand le faci evantai sau le pui in tava, caci nu se va vedea
Acum te las sa descoperi reteta de placinta greceasca cu foi incretite si capsuni – reteta soufra – crocanta, aromata si spectaculoasa, perfecta pentru orice ocazie.
Fiecare felie de soufra va fi o adevarata bucurie! Crema infiltrata in starturile de foi, interiorul moale si exteriorul crocant te vor cuceri.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru inceput am preincalzit cuptorul la 180°C. Am topit untul in cuptorul cu microunde timp de un minut, apoi l-am lasat sa se raceasca. In continuare am uns foile cu unt. Am avut cate doua foi suprapuse pe care le-am uns. Cu ajutorul pensulei am uns si forma cu diametrul de 23 cm.
- Le-am strans ca pe un acordeon (evantai) si le-am pus in forma. Am realizat din foi o forma de spirala, dar le poti lasa si drepte. Am continuat sa ung foile si sa le pun in forma construind spirala in jurul primei bucati. Le-am pus sa se rumeneasca pentru aproximativ 20-25 minute. Timpul depinde de puterea cuptorului.
- In acest timp am pregatit crema. Intr-un bol am amestecat ouale cu putina sare, smanta pentru frisca, laptele condensat si zahar pudra. Am spalat si am indeparat coditele capsunilor, iar pe cele mai mari le-am taiat in jumate sau sferturi.
- Cand foile s-au rumenit le-am scos din cuptor si am aranjat fructele printre acestea. Gustul acrisor al acestora va balansa dulceata laptelui condensat.
- In continuare am turnat crema ce va fi absorbita de foile incretite si crocante. Am introdus soufra pentru alte 30 minute la cuptor. Va fi gata cand crema nu va mai fi moale. Cand o scoti din cuptor va fi mai inalta, dar dupa racire scade putin. Cand este gata o lasi sa se raceasca pana devine usor calduta, apoi o poti felia.
Notă
Soufra poate fi mancata atat calduta, cat si rece. Daca vrei un desert mai dulce o poti pudra cu zahar.