Cozonac floare cu mere, nuca si scortisoara

5 decembrie 2014Diva in Bucatarie

Cozonac floare cu mere, nuca si scortisoara. 1. ingredientele se lasa la temperatura camerei cu minim 30 minute inainte

Cozonac floare cu mere, nuca si scortisoara este delicios, cu umplutura savuroasa si aromata. Reteta este veche, dar prezentarea este noua. Am ales sa dau cozonacului cu mere o forma de floare, dand astfel posibilitatea de rupe petala cu petala. Incerc sa aduc mereu forme noi cozonacului, astfel incat ai mei sa nu se plictiseasca niciodata de o reteta.

Cozonacul este reteta traditionala nelipsita de la mesele romanilor in zilele sarbatorilor crestine, dar gospodinele il pregatesc si in restul anului pentru ca este unul din deserturile iubite la noi.

Am pregatit de-a lungul timpului si alt model de floare, cu petale rasucite (apasati aici ca sa vedeti reteta), am pregatit cozonac „evantai” sau „felii” (apasa aici ca sa citesti reteta),  spiralati umpluti cu diverse creme, coronite, cozonac in forma de miel sau Mos-Craciun. Gasiti o multime de idei daca apasati aici.

Cozonac floare cu mere, nuca si scortisoara poate fi mancat cu mare pofta de la primele semne de toamna, continuand cu sarbatorile de iarna, pana la primele smene ca primavara si-a intrat in rol si renuntati la deserturi pe baza de mere.

cozonac-floare-cu-mere,-nuca-si-scortisoara-felie

Un cozonac in forma de floare, cu o umplutura parfumata din mere, nuca si scortisoara poate fi vedeta pe masa de sarbatori, dar cu siguranta poate fi pregatit oricand aveti pofta de ceva bun. Copilul meu iubeste sa manance cozonac avand o cana de lapte caldut la micul dejun. Ii pun si in pachetelul de scoala cate doua felii, pentru el si colegul lui de banca.

Avand in vedere ca am nu mai este mult pana la Craciun, ma gandesc ca acest cozonac parfumat cu o umplutura surprinzator de placuta din mere si nuca ar putea fi vedeta meniului de sarbatori.

Cateva sfaturi pentru un cozonac reusit:

  • 1. ingredientele se lasa la temperatura camerei cu minim 30 minute inainte
  • 2. laptele se incalzeste usor. Daca este prea cald se taie drojdia
  • 3. aluatul se framanta energic pana devine omogen si nu se mai lipeste de maini
  • 4. pentru a obtine un cozonac pufos puteti framanta aluatul inca o data dupa ce a crescut si il mai lasati alte 30 minute sa dospeasca
  • 5. drojdia trebuie sa fie in termenul de garantie!
  • 6. nu se folosesc niciodata oua de curcan, rata sau gasca
  • 7. folositi doar unt gras – min 80% grasime
  • 8. nu deschideti usa cuptorului in primele 20 minute
  • 9. drojdia creste mai bine daca este dizolvata in lapte si se adauga putin zahar si faina
  • 10. este bine sa cerneti faina inainte sa lucrati cu ea

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Craciun. Nu este nevoie sa cumperi unul, caci reteta de mai jos iese garantat!

Mai multe retete de cozonaci cu nmuca gasiti daca apasati aici.

Toate retetele mele de cozonac le gasiti daca apasati aici.

Daca vrei sa vezi cum se face cel mai bun cozonac cu mere, nuca si scortisoara, atunci iti las mai jos lista de ingrediente si  modul de preparare:

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

500 g faina

25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie praf

1 praf de sare

120 g zahar

250 ml lapte

50 g unt

2 galbenusuri

Pentru umplutura:

sucul de la 1/2 lamaie

2 mere dulci  mari

2 linguri unt

1 lingurita scortisoara

6 plicuri zahar vanilat

8 linguri nuca macinata

Pentru topping:

2 linguri lapte

4 linguri zahar pudra

Mai avem nevoie de:

Faina pentru prelucrare

PREPARARE:

Am pregatit ingredientele si le-am lasat o ora la temperatura camerei.

cozonac-1

Am dizolvat drojdia in putin lapte cald, cu o lingurita de zahar. Am lasat sa dospeasca 15 minute, pana cand iesea din castron, apoi am pus-o peste faina.

cozonac-2

Am pus zaharul in lapte, apoi l-am incalzit usor, avand grija sa nu fie fierbinte, apoi am adaugat si untul pentru a se topi in lapte. Am turnat compozitia peste faina si am amestecat.

cozonac-3

Am adaugat galbenusurile si am inceput sa framant pana nu s-a mai lipit aluatul de maini.

cozonac-4

Am lasat aluatul sa creasca in loc cald pana si-a dublat (triplat in cazul de fata) volumul. Am impartit aluatul in 2 parti egale. Am presarat faina pe masa de lucru, apoi iam intins o bucata din aluat in forma dreptunghiulara. Am frecat cate o lingura varfuita cu unt cu 1/2 lingurita de scortisoara pentru fiecare bucata de aluat, am presarat 3 plicuri zahar vanilat, apoi am aranjat cuburi/ fasii de mere curatate de coaja si dscufundate intr-un bol cu apa in care am turnat sucul de la 1/2 lamaie (merele raman albe), dar tamponate usor cu o carpa, ca sa nu aduca umezeala multa aluatului. Am presarat nuca peste mere.

cozonac-5

Am rulat aluatul si l-am taiat in felii de o grosime potrivita.

cozonac-6

Am aranjat feliile intr-o forma cu peretii detasabili pe care am avut grija sa o tapetez cu ulei si faina pe pereti si hartie de copt pe fundul acesteia. Am lasat sa dospeasca 30 minute, timp in care am preincalzit cuptorul la 180°C, cu ventilatie.

cozonac-7

Am copt cozonacul primele 30 minute acoperit, in cuptorul preincalzit la 180°C. Urmatoarele 20 minute l-am copt descoperit.

Am lasat cozonacul sa se raceasca pe un gratar. Doamne, ce bine miroase!

cozonac-8

Intr-un bol am amestecat zahar pudra cu lapte, apoi am uns cozonacul cu aceasta glazura.

Cand s-a racit l-am feliat si am mancat cu mare pofta.

Va doresc sa aveti spor la pregatit cozonac cu mere, scortisoara si nuci! Garantez ca nu veti regreta alegerea!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *