Chiftelute marinate

1 noiembrie 2018Diva in Bucatarie

Chiftelute marinate. Reteta clasica de chiftelute marinate este foarte gustoasa si foarte usor de pregatit si este prezentata mai jos pas cu pas, cu poze pentru fiecare etapa de pregatire.

 

Reteta de chiftelute marinate este una din cele mai intalnite retete in bucatariile din tara noastra. In functie de zona, traditii si anotimp reteta poate fi usor modificata, dar in esenta este aceeasi.

Despre aceasta reteta putem spune clar ca am incercat-o cu totii si chiar m-as lansa in discutii in care as putea argumenta de ce reteta aceasta poate fi incadrata la retete traditionale.

Reteta clasica de chiftelute marinate este foarte gustoasa si foarte usor de pregatit si este prezentata mai jos pas cu pas, cu poze pentru fiecare etapa de pregatire.

Este o reteta in care nu ai nevoie de tehnici speciale sau ingrediente complicate. Partea buna este ca sosul nu are faina! Nu are nevoie.

Chiftelute marinate au existat in viata oricarui copil. Fie pregatite de bunici, fie pregatite de mama, fie mancate prin vecini sau la restaurant, in tabara, la picnic sau cantina de la birou, chiftelutele marinate sunt acele bunataturi  de nerefuzat.

Reteta ieftina, gustoasa, simpla si savuroasa, o poate pregati orice incepator in ale gatitului.

Fiul meu cand era mic, in locurile unde nu putea comanda pizza sau paste, alegea snitel sau chiftelute marinate. Cred ca in proportie de 90% cand isi alegea chiftelutele in restaurant pleca cu bluza cu 2-3 stropi din sos. Dar, asta conta prea putin.

Eu insa nu le iubeam prea tare in sos cand eram mica. Le preferam simple, eventual insotite de o portie mare de cartofi prajiti.

Carnea din care pregatim chiftlele poate fi doar din porc, vita, pui, curcan, miel, peste sau carne amestec : porc+vita, porc+vita+miel (the best! – vezi chiftelutele bunicii), porc+pui, vita+pui sau orice combinatie vi se pare interesanta.

In ceea ce priveste asezonarea lor cu condimente recomand sa gasiti combinatia care va place.

In functie de tipul de carne pot fi insotite de usturoi, ceapa, legume, patrunjel sau marar, cimbru sau busuioc, pot fi cartofi sau miez de paine sau amandoua si multe altele (ceapa cruda sau calita).

Pentru reteta de mai jos, reteta clasica, am folosit chiftelute simple din carne amestec, dar la fel de bine ar merge si chiftelute din legume (din cartofi sau dovlecei) sau chiftelute de peste.

Langa chiftele cel mai adesea ajunge pe post de garnitura un piure de cartofi, dar la fel de bine pot fi insotite de paste sau cartofi pregatiti la cuptor (wedges sau Batata Harra), dar si cartofii taranesti. 

Ingrediente chiftelute marinate:

Pentru chiftelute:

250 g carne de porc

500 g carne de vita

250 g carne de miel

2 cepe medii tocate cat mai marunt

2 morcovi tineri subtiri – rasi fin

1 felie groasa franzela (2-3 cm grosime)

1 ceasca lapte – 150 ml

1 cartof mediu (400g) ras

2 oua

20 ml apa minerala

2 catei usturoi pisati

1/2 legatura marar

2 crengute cimbru sau 1/4 lingurita cimbru uscat

sare

piper

1/4 lingurita nucsoara

250 g faina  – pentru a tavali chiftelele

ulei pentru prajit

Pentru sos:

700 ml sos de rosii

2 linguri rase zahar

20 ml otet

1 lingurita boabe piper

2 catei usturoi

1 frunza dafin

sare dupa gust (1 lingurita)

 

Cum se face reteta de chiftelute marinate:

Vom incepe cu pregatirea chiftelelor, caci au nevoie de putin timp de odihna dupa prajire. Chiftelutele aceastea le-am pregatit inca de acum o luna, dar erau in varianta simpla, fara sos.

Sunt facute dupa metoda bunicii mele, care prajea morcov si cartof langa ceapa, ceea ce le dadea un gust mult mai bun.

Intr-un vas incapator punem cele trei feluri de carne tocata. Le asezonam cu sare, piper si nucsoara, apoi adaugam apa minerala, mararul tocat si frunzele de cimbru.

Painea inmuiata in lapte si scursa va fi tocata cu carnea sau faramitata foarte bine daca avem carnea gata tocata din supermarket. In putin ulei calim ceapa.

Cand devine sticloasa adaugam morcovul si cartoful si le calim pana se inmoaie usor.

Punem legumele peste carne, amestecam putin, apoi adaugam usturoiul pisat si 2 oua batute. Modelam chiftelutele in palmele umezite cu apa.

Facem bile mari, apoi le aplatizam, iar la final dam chifteaua prin faina. Dar nu foarte multa faina! Crusta va fi prea tare dupa prajire.

Le prajim la foc mediu, in ulei bine incins, care sfaraie.

Scoatem chiftelele pe un servet de hartie ce va absorbi surplusul de ulei, apoi le punem intr-o cratita incapatoare.

Continuam cu pregatirea sosului. Punem sosul de rosii cu zahar, sare, piper si otet la fiert – cam 3-4 minute.

Adaugam usturoiul pisat si frunza de dafin si continuam sa fierbem inca 4-5 minute, la foc mic. Luam sosul de pe foc si il turnam peste chiftelute.

Dam totul in cateva clocote, apoi luam de pe foc, acoperim cu un capac si lasam sa astepte in loc cald pana mancam. Adica 10-15 minute.

Putem manca chiftelutele cu piure de cartofi sau paste. Sau simple, cu paine. Sigur folosim putina paine sa stergem urmele de sos din farfurie.

Ce spuneti? V-am facut pofta?

Daca le pragtiti nu uitati sa imi trimiteti pozele. Le voi publica cu drag.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

 

 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *