Prajitura Regina Maria
Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria
Prajitura Regina Maria are blat pufos cu vanilie, blat de bezea cu nuca si crema de ciocolata delicioasa. Este foarte gustoasa si se face usor.
Se pare ca a fost creata in cinstea Reginei Maria, dupa Marea Unire din 1918.
O poti pregati pentru masa de Pasti sau Craciun, pentru diverse evenimente sau pur si simplu pentru rasfatul celor dragi.
Reteta este intalnita in doua forme de prezentare.
Una dintre acestea are blatul de vanilie lasat intreg. Aceasta nu este la fel de frumoasa ca la cea cu blatul taiat in doua jumatati egale.
Cand vezi in sectiune mai multe straturi ce au culori si texturi diferite, cu siguranta vei indragi mai mult aceasta prezentare.
Daca iti plac prajiturile cu foi iti las cateva sugestii de retete simple si usor de pregatit:
- 1. Prajitura Krantz cu nuca caramelizata
- 2. Prajitura Jerbo – cu foi fara drojdie
- 3. Prajitura Televizor
- 4. Prajitura cu foi si crema de ciocolata
- 5. prajitura cu foi cu miere de albine
Blaturile au iesit perfecte pentru ca am folosit faina superioara 000 de la Baneasa.
O folosesc de peste 15 ani, caci deserturile mele ies exact asa cum imi doresc cu ajutorul ei.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Regina Maria:
Ingrediente:
Pentru blat de vanilie:
120 g faina alba superioara 000 Baneasa
5 oua
120 g zahar
20 ml ulei
10 ml extract de vanilie
1 praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
6 galbenusuri
1 varf cutit de sare
60 ml lapte
50 g amidon
40 g pudra de cacao
200 g zahar tos
1 lingurita esenta de rom
250 g unt
Pentru blatul de bezea:
6 albusuri
120 g zahar
150 g nuca macinata
50 g faina alba superioara 000 Baneasa
1 praf de sare
Pentru glazura:
150 g ciocolata neagra
120 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Las pentru inceput reteta video. Mai jos gasesti explicatiile scrise:
Cum se face:
Pentru a pregati blatul de vanilie am cernut 170 g faina.
Din aceasta cantitate am scos 50 g pentru blatul de bezea.
Am spart 5 oua intregi intr-un bol mai mare.
Am adaugat un praf de sare si am mixat in jur de un minut.
Dupa ce am incorporat zaharul in cateva transe si am continuat sa mixez timp de 8 minute.
Timpul l-am cronometrat din momentul in care a fost pus tot zaharul.
Am adaugat extractul de vanilie si uleiul in fir subtire.
Faina am incorporat-o in mai multe transe, amestecand usor de jos in sus.
Am turnat aluatul in tava tapetata si l-am nivelat.
L-am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20 minute sau pana a trecut testul cu scobitoarea.
Blatul de vanilie este gata!
L-am lasat sa se raceasca complet pe un gratar.
Pregatire crema de ciocolata
Avand in vedere ca aceasta crema are nevoie de timp sa se intareasca, a fost necesar sa o pregatesc inainte de blatul de bezea cu nuca.
Am separat albusurile de galbenusuri de la 6 oua. Pentru crema am nevoie de galbenuri.
Peste acestea am pus putina sare, lapte, amidon, pudra de cacao si zahar.
Am mixat pana am obtinut o compozitie omogena, apoi am pus-o la bain-marie.
Am mixat destul de des pana cand s-a ingrosat.
In acest moment am luat-o de pe foc si am adaugat esenta de rom si untul.
Am mixat bine, apoi am pus crema in frigider.
Pregatire blat de bezea.
Peste albusuri am pus putina sare si am mixat pana au devenit o spuma alba.
Zaharul a fost incorporat treptat.
Am mixat pana am o obtinut o spuma foarte tare.
Am incorporat faina si nuca macinata in cateva transe.
In acest moment am pus compozitia in tava tapeta cu hartie, am nivelat.
Am copt bezeaua cu nuca timp de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Cand a fost gata am lasat-o sa se raceasca complet.
Pentru a asambla prajitura am taiat blatul de vanilie in doua foi cu o grosime relativ egala.
Am intins peste primul blat jumatate din crema de ciocolata.
Peste aceasta am pus blatul de bezea cu nuca, apoi restul de crema de ciocolata.
Am incheiat cu al doilea blat de vanilie.
In acest moment am pregatit glazura. Am pus la bain-marie ciocolata si smantana pentru frisca.
Cand ciocolata s-a topit am luat de pe foc, am amestecat bine.
Apoi, am turnat glazura peste prajitura si am intins-o.
Ca decor final am ales sa rad niste ciocolata, dar acest lucru este optional.
Am lasat prajitura Regina Maria in frigider 4 ore, apoi am taiat-o in cuburi mici spre medii cu un cutit cu lama lunga, subtire si foarte bine ascutit.
L-am sters dupa fiecare taietura.
Este delicioasa si nu va rezista prea mult pe farfurie!
O poti pastra in camara, dar vara o vei pune in frigider.
Spor la prajiturit iti doresc!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Am sa incerc si eu aceasta prajitura.Super arata!
chiar este foarte buna!
Excelenta
Multumesc!
Super, super bună!
Multumesc!
Excelenta
Ma bucur ca v-a placut!
Am
Pregatit-o de Craciun. Cea mai buna reteta! Multumesc!
Multumesc!