Prajitura cu foi si crema de ciocolata
Prajitura cu foi si crema de ciocolata. Pregatim pentru inceput foile, lasand ingredientele la temperatura camerei 15-20 minute inainte de a incepe pregatirea.
Din categoria prajiturilor festive pe care le putem pregati pentru masa de Craciun, Revelion sau orice alta petrecere importanta din viata noastra, putem pregati aceasta prajitura cu foi si crema de ciocolata.
INGREDIENTE:
Pentru foi:
500 g faina cu agent de crestere + faina pentru masa de lucru
150 g smantana
150 g unt
150 g zahar
2 albusuri
1 lingurita coaja rasa de portocala
Pentru crema:
800 ml lapte
2 pastai vanilie
300 g zahar
100 g faina
50 g praf de cacao neagra
1 lingura lichior ciocolata
100 g ciocolata cu lapte
60 g ciocolata neagra
200 g unt
1/4 lingurita esenta de rom
Pentru decor:
120 g ciocolata cu lapte
3 linguri frisca lichida
optional decor de sezon
PREPARARE:
Pregatim pentru inceput foile, lasand ingredientele la temperatura camerei 15-20 minute inainte de a incepe pregatirea.
Mixam untul cu smantana, zahar si coaja rasa de portocala.
Adaugam galbenusurile pe rand, apoi albusurile batute spuma tare.
Incorporam faina si framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini.
Impartim aluatul in 4 parti egale (folosim cantarul pentru mai multa siguranta) si le intindem in foi de 22*30 cm pe masa de lucru, presarand putina faina in prealabil.
In timp am observat ca le intind mai bine intre 2 foi de copt decupate pe marimea pe care o doresc pentru acestea.
Coacem cele 4 foi pe fundul tavii timp de 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Lasam foile sa se odihneasca si pregatim crema.
Punem la fiert laptele cu zahar si semintele din pastaile de vanilie. Pastram 200 ml lapte in care dizolvam faina.
O punem si pe aceasta la fiert. Amestecam cat timp sta pe foc pana in momentul in care obtinem consistenta unei budinci. Luam de pe foc si adaugam untul.
Adaugam cacao, lichiorul de ciocolata, esenta de rom si ciocolata topita, apoi amestecam foarte bine.
Lasam sa se raceasca putin si incepem apoi asamblarea prajiturii. Ne portionam crema astfel incat sa umplem foile si sa ne ramana putina si pentru partea de sus.
Pregatim toppingul topind ciocolata cu lapte in frisca lichida la microunde. Amestecam foarte bine cand o scoatem si o turnam cat este calda si lichida peste prajitura. Nivelam usor si decoram dupa imaginatie sau cu ce avem prin camara (bombonele, fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa).
Un deliciu ce nu ar trebui sa lipseasca de sarbatori sau la petrecerile unde avem multi invitati.
O lasam la rece minim 12 ore pentru a lasa crema sa se intareasca, iar foile sa se inmoaie.
Sarbatori fericite!
Fantastic arata aceasta prajitura – si festiva si delicioasa si foarte aspectuoasa 🙂 Felicitari!
Intotdeauna mi-au plcaut prajiturile cu foi dar nu stiu cum se face ca eu nu prea m-am incumetat sa le pregatesc. Asta a ta arata nemaipomenit.
Buna, unde as putea gasi faina cu agent de crestere? Multumesc!
Buna, unde as putea gasi faina cu agent de crestere? Multumesc!
La farmacie.Ce intrebare e asta?