Hanklich – prajitura saseasca
Hanklich – prajitura saseasca. Pregatim aluatul de cozonac, il lasam sa creasca in loc cald, apoi il intindem si il punem in tava mare a cuptorului tapetata in prealabil cu hartie ce copt.

Hanklick este o prajitura tradional saseasca cu un strat cremos de crema si blat din aluat de cozonac. Daca facem cozonac de sarbatori, pastram aluat si pentru aceasta prajitura super delicioasa.
INGREDIENTE:
700 g aluat cozonac
1 litru lapte
200 g gris
150 g +100 g zahar
2 pastai vanilie
100 g unt
8 galbenusuri
2 albusuri
150 g smantana groasa (30%grasime)
PREPARARE:
Pregatim aluatul de cozonac, il lasam sa creasca in loc cald, apoi il intindem si il punem in tava mare a cuptorului tapetata in prealabil cu hartie ce copt.
Cat timp dospeste aluatul pregatim crema. Pentru inceput punem la fiert laptele cu semintele din pastaile de vanilie si 150 g zahar, apoi adaugam in ploaie grisul, amestecam si fierbem pana capata consistenta unei budinci.
Luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam untul si mixam.
Incorporam galbenusurile si omogenizam compozitia.
Adaugam smantana.
La final adaugam albususrile batute spuma tare cu 100 g zahar.
Turnam crema peste blat.
Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 50 minute. Daca se rumeneste dupa primele 30 minute o acoperim, pentru a nu se colora prea tare la suprafata.
Dupa ce o scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca, apoi o putem tapeta cu zahar pudra si o taiem in cuburi.
Nu pot decat sa va urez spor la prajiturit! 🙂