Placinta de post cu mere si nuca

15 martie 2023Diva in Bucatarie

Placinta de post cu mere si nuca. Placinta de post cu mere și nuca. Cum se face placinta de post cu mere si nuca cu foi subțiri din comerț? Reteta placinta de post cu mere si nuca.

Placinta de post cu mere și nuca a

Placinta de post cu mere și nuca. Cum se face placinta de post cu mere si nuca cu foi subțiri din comerț? Reteta placinta de post cu mere si nuca.

Placinta de post cu mere si nuca este un desert delicios, rapid si foarte usor de facut.

Eu o pregatesc adesea si in perioadele in care nu tin post.

Este atat de buna si usor de facut incat nu ii vei rezista.

placinta de post cu mere si nuca 5L5A2662 b

Placinta de post cu mere rase si nuca se face extrem de rapid cu foi subtiri din comert.

Aceeasi metoda de preparare am folosit-o si pentru placinta de post cu dovleac. Poti citi reteta daca apesi aici. 

Daca rulezi foile cu umplutura obtii un strudel cu foi de placinta foarte gustos.

Placinta strudel cu mere este deja cunoscuta de toata lumea, dar daca esti pentru prima oara pe blogul meu iti las reteta aici. 

Mai multe prajituri si torturi cu mere gasesti daca apesi aici.

Merele merg foarte bine cu nuca, iar aroma de scortisoara le completeaza perfect, dar in aceasta reteta am simtit nevoia sa adaug si o nota usoara de citrice, cu putina coaja rasa de portocale bio.

In fiecare an caut portocale cu coaja bio si imi pregatesc pudra cat sa imi ajunga un an.

Poti folosi si pudra bio din comert sau esenta de portocale.

Reteta este foarte simpla, dar o sa las aici cateva sfaturi pentru ca aceasta placinta de post cu mere si nuca sa iti iasa perfect:

  • 1. Lasi foile de placinta sa se dezghete peste noapte in frigider
  • 2. Desfaci punga cu foile de placinta doar cand urmeaza sa le folosesti, altfel se vor usca
  • 3. Merele sunt mai frumoase daca nu se inchid foarte tare la culoare, asa ca le poti stropi cu apa cu suc de lamaie pe masura ce le razi.
  • 4. Nu exagera cu sucul de lamaie
  • 5. Experienta isi va spune cuvantul cand ungi foile cu ulei.
  • 6. Daca folosesti prea putin este posibil sa nu le ungi corect, daca pui prea mult vei avea o placinta uleioasa, ce poate capata gust de ranced daca nu o termini in maxim 2 zile.

Daca vrei sa vezi cum se face placinta de post cu mere si nuca iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas, cu imagini.

Ingrediente placinta de post cu mere si nuca:

(tava 23*37 cm)

1 pachet 400 g foi placinta (eu am folosit foi XL de la Lidl)

1.7 kg mere sau 1.2 kg mere rase

150 g  nuca tocata mare

3 linguri ulei pentru calit merele

120-150 g zahar

1 bat scortisoara

1 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita pudra de portocale sau esenta portocale

100 ml ulei pentru uns foile

Mod de preparare placinta de post cu mere si nuca:

Pentru a pregati placinta de post cu mere si nuca am prajit nuca in tigaie (fara ulei) in jur de 4- 5 minute, la foc mediu, amesetecand din cand in cand.

Timpul poate fi diferit, in functie de tipul tigaii folosite si puterea focului. Cand simti mirosul de nuca prajita poti opri focul.

Am pus imediat nuca pe un tocator. Daca ar fi ramas in tigaie ar fi continuat procesul de prajire.

Cand placinta de post cu mere si nuca s-a racit am tocat-o cu un cutit, astfel incat sa nu fie nici foarte fina, dar nici prea mare.

Am ras merele curatate de coaja prin razatoarea cu gauri mari.

Peste primele 4 mere rase am turnat cate o lingurita de suc de lamaie diluat cu putina apa.

Restul merelor rase le-am amestecat cu primele, astfel incat sa nu torn prea multa lamaie, dar nici merele sa nu oxideze.

Poti sa mai adaugi din suc de lamaie diluat daca ti se pare ca merele tale se oxideaza.

Daca nu ai o problema cu aspectul final, adica iti place ca merele sa aiba o culoare maro inchis, poti sa nu pui sucul de lamaie.

Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 2Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 1

Cand am terminat de ras merele, le-am strans putin in mana pentru a elimina din lichid.

Le-am pus cu putin ulei intr-o tigaie incapatoare. Am adaugat zahat si un bat de scortisoara.

Le-am calit in jur de 5 minute sau pana nu am mai vazut lichid in tigaie.

Am oprit focul, am scos batul de scortisoara, apoi am adaugat pudra de portocale si pudra de scortisoara.

Pudra de scortisoara coloreaza merele in timpul calirii, asa ca o adaug doar pentru un plus de aroma dupa coacere.

Am pus merele sa se scurga in jur de 5 minute, caci sigur mai lasa lichid.

Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 3Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 4

Am amestecat merele rase cu nuca tocata, apoi am trecut la ungerea foilor cu ulei.

Am luat cate 2 foi, le-am uns in strat subtire, cu o pensula de cofetarie cu par.

Le prefer pe acestea celor de silicon, caci intind mai bine si mai uniform.

Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 5Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 6

Stratul de jos l-am facut mai gros, din 4 foi. Dupa ungere le-am indoit in jumatate, ca sa intre in tava mea.

Am preferat o placinta inalta, cu mai multe straturi. Poti sa faci si in tava mare a cuptorului, dar va iesi mult mai subtire.

Eu am avut la final 5 straturi de foi si 4 de umplutura.

Am intins un strat subtire de mere cu nuca, am nivelat, apoi am pus un rand de 2 foi unse si indoite in jumatate.

Am continuat procedeul pana am terminat merele ce au fost acoperite cu un ultim strat de 4 foi unse si indoite in jumatate.

Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 7Placinta de post cu mere si nuca diva in bucatarie 8

Am copt placinta in cuptorul preincalzit la 180°C, pe treapta a doua, timp de 3o-40 minute sau pana se rumeneste frumos la suprafata.

Servire placinta de post cu mere si nuca:

Doamne ce bine miroasea cand am scos-o din cuptor!

Primele bucati le-am mancat caldute, caci pofta era prea mare!

O poti manca simpla sau o pudrezi cu zahar.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *