fbpx

RETETE RECENTE

GALUSTE DE CARTOFI – RETETA DE POST

November 17, 2022 | CATEGORIA

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie V

 

Galuste de cartofi, reteta de post. Galuste de post din cartofi. Reteta de post de ganitura galuste din cartofi.

Cum sa faci galuste de post din cartofi. Cu ce mananci galuste de cartofi de post?

 

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie o

 

In aceasta poastare o sa iti arat cum poti sa faci galuste din cartofi, reteta de post, ce poate fi mancata pe post de garnitura sau fel principal.

Reteta este foarte simpla si usor de facut, iar etapele de pregatire sunt destul de putine.

Nu ai nevoie de tehnici speciale, nici de cursuri de gatit ca sa faci acest preparat.

Pe blog gasesti si o varianta dulce de galuste de post din aluat de cartofi, umplute cu prune.

Reteta o poti citi daca apesi aici. Din acelasi aluat fac si putisoare de post.

Bunica mea facea o reteta asemantoare, dar in varianta de dulce: “kopytka”. Taia ruloul in forma de romb.

Se spune ca seamana cu niste copite de animale (de aici si denumirea), insa mie nu mi se parea ca cele facute de bunica aveau ceva din forma copitelor..

 

Pentru ca reteta de galuste de cartofi in varianta de post/ vegana sa iasa corect trebuie sa tii cont de cateva sfaturi:

  • 1. Cartofii se fierb in coaja.
  • 2. Cantitatea de faina adaugata este influentata de tipul de cartofi si de cata apa absorb, asa ca se adauga treptat.
  • 3. Galustele se fierb in apa sarata: pentru fiecare litru de apa pui o lingurita de sare.
  • 4. Poti pregati galustele folosind un piure rece, pregatit cu o zi inainte, dar cantitatea de faina ar putea fi mai mare.

Daca se intampla sa se destrame in apa inseamna ca ai pregatit galustele cu cartofii raciti sau ai pus prea putina faina sau amidon.

Poti observa acest lucru imediat dupa ce ai pus prima galusca in apa, asa ca ai sansa sa modelezi restul galustelor adaugand mai mult amidon.

Daca ai pregatit sau mancat pana acum gnocchi probabil esti deja familiarizat cu acest tip de aluat.

Cu ce mananci galustele de cartofi, reteta de post?

Se potrivesc de minune cu varza rosie sau varza alba calite, tocanite de legume.

Pot fi mancate si simple, transformandu-le in fel principal, cu diverse sosuri alaturi (sos de rosii picant, sos curry, sos de ciuperci – reteta de post).

Poti pune alaturi o salata verde si vei avea o masa de post foarte gustoasa.

 

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie A

Mai multe retete de mancare de post gasesti daca apesi aici.

Retete de post cu cartofi gasesti daca apesi aici. 

Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de prepare pentru reteta de galuste de cartofi, reteta de post.

 

INGREDIENTE:

( pentru 9 bucati cu diametrul de 5 cm – 65 g inainte de fierbere)

600 g cartofi in coaja

70-100 g faina

30 g amidon

10 g gris

sare

putin piper proaspat macinat

1 varf cutit nucsoara

Pentru fierbere:

2 l apa

2 lingurite sare

 

PREPARARE:

Am spalat cartofii cu coaja foarte bine sub jet de apa, apoi i-am pus la fiert in coaja, in apa rece cu putina sare.

I-am lasat pe foc pana cand furculita a intrat si iesit usor din ei.

I-am scos din apa si cat au fost inca fierbinti i-am curatat de coaja, apoi i-am ras prin razatoarea cu gauri mari.

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 2

Am adaugat faina, pudra de nucsoara, sare si piper proaspat macinat. Am amestecat putin, apoi am presarat amidon.

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 3 galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 4

Am framantat putin aluatul, apoi am adaugat gris. Dupa ce am omogenizat compozitia am format un rulou.

Am cantarit aluatul, apoi l-am impartit astfel incat sa obtin galuste de aceeasi cantitate. Am modelat aluatul in palme pana am obtinut niste bile.

Este important sa fie egale pentru ca galustele de cartofi sa se fiarba in acelasi timp.

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 5 galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 6

Le-am pus in apa care clocotea cu ajutorul unei palete, apoi am amestecat usor, ca sa fiu sigura ca nu se lipesc.

Cand apa a dat in clocot am micsorat focul la minim.

Am fiert galustele in jur de 15 minute fara ca apa sa clocoteasca, apoi le-am scos pe rand, cu aceeasi paleta cu gauri.

galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 7 galuste de cartofi reteta de post diva in bucatarie 8

Le-am mancat imediat cu sos de ciuperci.

Sunt foarte gustoase si pot fi pregatite chiar si in perioadele in care nu tineti post.

De-a lungul timpului am avut alaturi de acestea legume la gratar si sos picant de rosii, cu usturoi, dar si varza rosie calita (reteta o poti citi daca apesi aici).

O nebunie!

Sunt convinsa ca o sa iti placa si tie, asa ca salveaza reteta!

 

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube pentru mai multe retete simple si savuroase.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *