Săptămâna bucătăriei italiene în lume – ediția a vii-a

15 noiembrie 2022Diva in Bucatarie

Săptămâna bucătăriei italiene în lume – ediția a vii-a.  Bucătaria italiană se bucură de apreciere în toată lumea, atât pentru varietatea ei, cât si pentru gustul foarte bun al preparatelor.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume

 Bucătaria italiană se bucură de apreciere în toată lumea, atât pentru varietatea ei, cât si pentru gustul foarte bun al preparatelor.

Rețetele simple și ușor de făcut, accesibile si variate, ingredientele de calitate, au făcut ca bucătaria italiana să crească în popularitate.

A VII-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume este programată în perioada 14-20 noiembrie 2022 si este organizată de Ambasada Italiei şi ICE-Agenţia Bucureşti. Manifestarea se desfăşoară în colaborare cu Accademia Italiana della Cucina, Ambasciatori del Gusto, Bilancia, Camera de Comerţ Italiană pentru România, Carrefour, Institutul Culinar internaţional Escoffier şi Parmafood.

Intâlnirea anuală este menită să promoveze tradițiile culinare italiene şi sectorul agroalimentar italian ca părţi distinctive ale “Made in Italy” în străinătate.

Tematica ediţiei 2022 este “Convivialitate, sustenabilitate şi inovaţie: ingredientele bucătăriei italiene pentru sănătatea oamenilor şi protecţia planetei”. Obiectivul este acela de a povesti publicului românesc că bucătăria italiană, întruchipând cele trei valori amintite în titlu, oferă o dietă sănătoasă care respectă ecosistemele.

Sectorul agroalimentar italian se bazează pe calitatea produselor, pe poziţia centrală a teritoriului și a consumatorilor, pe relațiile și aptitudinile tradiționale care fac din know-how-ul Italiei un punct de referință la nivel mondial.

Din aceleaşi motive, inițiativa acordă atenție unor aspecte colaterale relevante: problematica etichetării alimentelor; mărcile comerciale protejate și combaterea a Italian sounding; valorificarea teritoriilor și a produselor regionale.

Dată fiind amploarea subiectelor abordate, Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume se prezintă din ce în ce mai mult ca un moment de reflecție cu spectru larg asupra aspectelor culturale, științifice, tehnologice și de sustenabilitate a mediului legate de nutriție, alimentație și eno-gastronomie.

La Săptămâna Bucătăriei Italiene din România, invitatul special din Italia va fi Maestrul bucătar Giacomo Devoto, originar din Sarzana, din Liguria.

Chef Giacomo a început să lucreze cu Angelo Paracucchi iar apoi s-a mutat în Valle d'Aosta, unde a deschis cabana Belvedere, „punct de referință pentru calitatea gastronomică la 2400 m deasupra nivelului mării”.

Întors la Sarzana, a înfiinţat mai întâi „Officine del Cibo” și apoi „Locanda de Banchieri”.

giacomo devato

A șaptea ediție “Săptămâna  bucătăriei italiene în lume” va fi caracterizată, ca în fiecare an, de o serie de evenimente.  ​​

La finalul conferinței de presă de lansare la Reşedinţa Italiei a avut loc o degustare organizată de către Chef Giacomo Devoto, care a prezentat aperitivul ca pe un moment de convivialitate prin excelență.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume meniu conferinta presaSăptămâna Bucătăriei Italiene în LumeSăptămâna Bucătăriei Italiene în LumeSăptămâna Bucătăriei Italiene în LumeSăptămâna Bucătăriei Italiene în Lume

Mai multe imagini de la evenimentul de deschidere se gasesc pe pagina mea de Instagram. Reel-ul poate fi urmarit aici.

Alte evenimente din aceasta săptămână:

  •  – 15 noiembrie – Workshop al lui Pasquale Moro, Maestrul Pizzaiolo și campion mondial la pizza servită pe tocător din lemn la Cupa Mondială 2016 de la Parma, care va ilustra calitatea echipamentelor și ingredientelor italiene pentru prepararea pizzei.
  • – 17 noiembrie – Masterclass susținut de Chef Giacomo Devoto, destinat tinerilor studenți și foștilor studenți ai Institutului Culinar  internațional Escoffier, cu eliberarea unui certificat de participare.
  • – 17 noiembrie – Prezentarea de către maestrul patiser Mauro Morandin a tehnicii de preparare și gătit a cozonacului (panettone) și a altor secrete ale tradiției patiseriei italiene.
  • – 18-19 noiembrie – Concurs de pregătire a pizzei între restaurantele românești în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și cooking show susținut de Casa Rinaldi cu produse tipic italiene la magazinul Carrefour din Centrul Comercial Băneasa.
  • – 18-19-20 noiembrie – La Cluj-Napoca, în weekend, un festival pe terasele Hotelului Belvedere dedicat promovării produselor italiene, cu participarea unor importatori, producători și reprezentanţi ai alimentaţiei publice prezenţi în zonă care vor oferi degustări publicului participant.

Pe durata întregii săptămâni, în diverse locații din România, restaurantele participante vor pregăti un meniu dedicat convivialității.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume Alfredo Durante Mangoni

Prin Săptămâna Bucătăriei, a declarat Ambasadorul Italiei la București Alfredo Durante Mangoni, „dorim să evidenţiem tot ce este mai bun din lanțul de aprovizionare agroalimentar italian și tradiția noastră alimentară și eno-gastronomică, contribuind în același timp la promovarea oportunităților de intrare sau de consolidare pe piețele internaționale a operatorilor din sectorul agroindustrial și al alimentației publice din punct de vedere al atracției turistice”.

În plus, „educația în domeniul agroalimentar este esențială pentru a evidenția caracteristicile deosebite ale produselor noastre și valoarea lor, mărind conștientizarea conceptelor de origine, sustenabilitate și impact al dietei asupra sănătății oamenilor”.

Pentru mai multe informaţii asupra evenimentelor din România în cadrul Săptămânii Bucătăriei Italiene, vizitaţi canale de socializare ale Ambasadei Italiei şi ICE-Agenţia.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *