fbpx

RETETE RECENTE

CHIPSURI DIN CARTOFI CROCANTE SI SANATOASE

November 13, 2022 | CATEGORIA

Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase a

 

Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase. Chipsuri din cartofi la Airfryer. Chipsuri de cartofi facute in casa. 

Chipsuri de casa gatite sanatos. Chipsuri de cartofi simple si usor de facut. Reteta de chipsuri de casa.

Gustari de post crocante si sanatoase. Aperitive de post. 

 

Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase diva in bucatarie b

 

Daca esti fan gustari sarate si aromate, gatite sanatos, cu foarte putin ulei, dar mai ales fara diverse ingrediente ce iti pot afecta in timp sanatatea, atunci chipsurile crocante la airfryer sunt ceea ce cauti.

Stiu ca dureaza ceva mai mult decat sa deschizi o punga de chipsuri din comert, dar ceea ce faci tu in casa este mult mai sanatos.

Cu foarte putine ingrediente poti pregati chipsuri crocante, gustoase si aromate.

Poti sa adaugi, dupa gust, boia dulce sau picanta, paprika afumata, ierburi aromate uscate (cimbru, oregano, patrunjel, rozmarin), pudra de usturoi, chilli. Poti adauga sare fina sau granulata si piper.

Chipsurile din cartofi facute in casa vor fi cele mai bune, caci vei pune pe ele ce iti place mai mult.

Le poti savura cu prietenii la o halba de bere, cand te uiti la un meci sau le transformi in garnitura.

Eu le-am pregatit intr-o friteuza cu aer cald, dar daca nu ai acest aparat le poti face in cuptor, folosind tava mare a cuptorului tapetata cu hartie cerata.

Insist sa folosesti hartie cerata, unsa cu pensula cu ulei, caci mie mi s-au lipit de un anumit tip de hartie. Se vor lipi si de tava.

In cuptor se coc la 190°C timp de 20-30 minute, intorcandu-i dupa 15 minute. Timpul de coacere este orientativ. Este influentat de grosimea chipsurilor si de puterea cuptorului. Este bine sa stai cu ochii pe ele.

In friteuza nu este nevoie sa pui hartie, caci aerul cald o va ridica. Am copt fiecare transa la 200°C timp de 10 minute, dar am deschis la fiecare 2 minute cosul pentru a rearanja chipsurile ce au cam zburat fiind foarte subtiri si usoare.

Daca vrei sa vezi cum am pregatit chipsuri de sfecla te invit sa dai click aici.

Mai multe aperitive de post gasesti daca apesi aici. 

Daca vrei mai multe idei cu preparate de rontait apasa aici. 

Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cele mai crocante chipsuri de cartofi.

INGREDIENTE:

6 cartofi medii

sare

boia dulce (sau picanta)

2 linguri ulei

Optional:

piper proaspat macinat

pudra de usturoi

rozmarin

cimbru

PREPARARE:

Am curatat cartofii de coaja, i-am spalat si i-am taiat felii foarte subtiri cu ajutorul unei mandoline.

In acest mod ma asigur ca feliile au aceeasi grosime (mai subtiri de 2 mm au fost acestea). Cred ca o grosime de 3 mm ar fi mai buna.

Am pus cartofii feliati in apa rece pentru 20-30 minute.

Cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai sigura ca se va elimina amidonul, iar chipsurile vor deveni crocante.

Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase 1 Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase 2

Dupa acest interval de timp am pus feliile pe un prosop de bucatarie foarte curat si le-am tamponat pana s-au uscat.

Intr-un bol am pus uleiul, sare, piper si boia dulce.

Am amestecat cu mana pana cand toate feliile au fost unse cu ulei si condimente.

Poti sa folosesti si un spray cu ulei, dar ai grija sa pulverizezi un strat foarte subtire.

Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase 3 Chipsuri din cartofi crocante si sanatoase 4

Am copt chipsurile in airfryer in mai multe transe, aranajand feliile intr-un singur strat.

Asa cum am scris si mai sus, am avut nevoie de 10 minute, la 200°C (timp cronometrat fara reanjarea chipsurilor in cuva).

Am deschis la fiecare 2-3 minute cosul pentru a rearanja chipsurile ce au cam zburat, acestea fiind foarte subtiri si usoare.

Este posibil ca niste felii mai groase, de 3 mm, sa stea fixe pe timpul coacerii. Data viitoare voi incerca sa le tai la o grosime de 3mm.

Sunt minunate calde, proaspat scoase din airfryer, dar sunt la fel de bune si reci.

Le poti manca avand alaturi diverse sosuri (maioneza, ketchup dulce sau picant, guacamole), langa peste, cu diverse sandwichuri, chiftele,  sau simple.

Le poti pastra intr-o cutie inchisa etans 24h, dar mai bine faci unele proaspete.

Sper ca vei face si tu chpsuri de cartofi in casa si vei renunta la cele din magazin.

Sa iti fie de folos!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *