Prajitura de post cu gem si aluat ras

26 noiembrie 2021Diva in Bucatarie

Prajitura de post cu gem si aluat ras. Prajitura de post cu gem si aluat ras, cu aluat fraged cu ulei, este o prajitura foarte simpla, dar extrem de delicioasa, aromata, cu gust dulce-acrisor.

prajitura de post cu gem si aluat ras v

Prajitura de post cu gem si aluat ras, cu aluat fraged cu ulei, este o prajitura foarte simpla, dar extrem de delicioasa, aromata, cu gust dulce-acrisor.

Prajitura frageda cu gem și aluat ras este intalnita si sub denumirea de „prajitura raioasa”.

Se face foarte usor si nu necesita tehnici speciale de gatire. Nu am nevoie nici macar de un mixer.

Cu o spatula sau cu o lingura se amesteca ingredientele, apoi se framanta putin.

Aluatul acesta l-am pregatit si pentru prajitura fragedă de post cu mere, dar aici am pus mai multa faina.  Rețeta o puteți citi dacă apasati aici.

Toate retetele de prajituri si deserturi de post pregatite de mine le găsiti intr-o singura postare, dacă apasati aici. 

Am incercat sa pregatesc retete de prăjituri de post fără margarina, desi am gasit în magazine acest preparat realizat cu ingrediente 100% naturale.

Am folosit magiun de prune, dar puteti pune orice fel de gem va place sau aveti în casa.

Va recomand saa tineti cont de cantitatea de zahar din gem. Daca este foarte dulce, reduceti cantitatea de zahar din aluat cu 30-50 g.

Prajitura de post cu gem și aluat ras completeaza colecția de retete de desert de post, dar o puteti incerca oricand va doriti o retetă simpla, usor de facut. Este ideala șsi pentru persoanele care nu consuma oua sau lactate.

prajitura de post cu gem si aluat ras o

Iată lista de ingrediente și modul de preparare pentru prajitura de post cu gem si aluat ras explicata pas cu pas, cu poze:

INGREDIENTE:

550 g faina

5 g praf de copt

1 varf cutit de sare

200 ml apa

150 ml ulei

120 g zahar

coaja rasa de la 1 lamaie

1/2 lingurita esenta naturala vanilie

200 g magiun sau gem gros

Cum se face reteta de prajitura de post cu gem si aluat ras:

Am inceput sa pregatesc aluatul fraged pentru prajitura de post cu gem si aluat ras, avand grija sa imi pregatesc toate  ingredientele la indemana si le-am lasat 30 minute la temperatura camerei.

Intr-un vas am amestecat uleiul cu apa, zahar si extractul de vanilie pana s-a dizolvat zaharul.

Am pus in alt vas faina, praful de copt, coaja rasa de lămâie si un varf de cuțit de sare.

Puteti folosi coaja rasa de portocale, dar aveți grija ca fructele sa fie bio sau sa fie trecut pe eticheta plasei faptul ca se poate consuma coaja acestora.

prajitura de post cu gem si aluat ras 1prajitura de post cu gem si aluat ras 2

Am pus lichidele peste faina si am amestecat putin cu o spatula, apoi am framantat aluatul pana a devenit omogen si elastic si nu s-a mai lipit de maini.

Această etapa nu necesită timp indelungat și efort. Va fi gata în 2 minute.

prajitura de post cu gem si aluat ras 3prajitura de post cu gem si aluat ras 4

Am cantărit aluatul și l-am împărtit in doua bucati de marimi diferite. Aluatul a avut  aproximativ 900 g și l-am impartit astfel incat bucata mai mare sa fie de 650 g.

Am pus bucatile de aluat în folie alimentara. Cea mare a stat in frigider, iar cea mica in congelator  timp de 2 ore.

Dupa acest interval de timp am pornit cuptorul la 180°C si am intins aluatul mare, pastrat in frigider.

prajitura de post cu gem si aluat ras 5prajitura de post cu gem si aluat ras 6

L-am pus în forma tapetata cu hartie de copt, apoi am intins gemul.

Daca gemul nu este foarte gros, atunci acesta se va amesteca cu o lingurita de amidon.

Peste gem am ras aluatul pastrat in congelator.

prajitura de post cu gem si aluat ras 8

Am copt prajitura de post cu gem si aluat ras timp de 40-45 minute. Timpul de coacere este influentat de puterea cuptorului din dotare și de materialul formei în care este pusa prajitura.

Am lasat-o să se răcească complet, apoi am tăiat-o în cuburi.

Pentru a tăia bine prajitura de post cu gem si aluat ras se foloseste un cuțit cu lama subtire, foarte bine ascutita.

Arata senzational si gustul este foarte bun!

Se pastreaza proaspata cateva zile, dar trebuie acoperita  cu folie alimentara sau poate fi tinuta in cutie care se inchide etans, in pungi de plastic cu zip.

Sper ca veti incerca si voi prajitura de post cu gem si aluat ras!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit să mă urmariți și pe canalul de YouTube. Nu uitați să apăsați pe clopotel ca să fiți notificați când postez o rețetă nouă.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am încercat rețetă dvs acum,dar aluatul a ieșit f moale.Am pus în plus o grămadă de făină și tot moale.Spwr sa iasa

  2. Este prajitura copilariei mele, iar acum, a nepotilor mei. Altceva nu prepar, caci suntem in post si este o prajitura minunata; ingrediente la indemana, usor de preparat. MULTUMESC CA MI-ATI REAMINTIT SI FELICITARI !

  3. Esti minunată, tu și mânuțele tale! Mi-au ieșit niște cornulețe tare faine 😁
    Mulțumesc pentru rețetă și spor la prăjiturit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *