fbpx

RETETE RECENTE

Mămăligă Beura gratinată cu spanac și brânză Ossolano

November 25, 2021 | CATEGORIA

mamaliga gratinata cu spanac si branza v

Mămăligă Beura gratinată cu spanac și brânză Ossolano – rețetă din bucătăria italiană pregătită special pentru a sărbători a șasea ediție a  Săptămânii Bucătăriei Italiane în lume.

Bucătăria italiană are rețete simple, traditionale, plinmamaliga cu spanac si branzae de arome, cu ingrediente locale, proaspete ce aduc gust unic.

Dacă ești deja familiarizat cu preparatele italiene, azi îți propun o rețetă nouă, accesibilă și foarte ușor de făcut.

Am folosit un mălai italian special pentru polenta, spanac și o brânză tare italiană.

Mălaiul Beura este o făină de porumb pentru mămăligă integrală, măcintă în mod tradițional la moară cu piatră, cu un gust puternic.

Măcinarea la piatră nu încălzește boabele, ceea ce face ca acest tip de mălai să își păstreze valorile nutriționale.

Are o granulație neregulată, iar pentru gătire are nevoie de mai puțină apă decât mălaiul mai fin.

Brânza Ossolano este produsă exclusiv în Val d’ Ossola din vremuri foarte vechi.  Primul document în care apare numele acestui tip de brânză datează din 1006.

Este o brânză semi-gătită și tare, obținută din lapte integral de vacă.

mamaliga gratinata cu spanac si branza o

Printre temele Săptămânii Bucătăriei Italiane în lume se regăsesc sustenabilitatea alimentară si promovarea dietei mediteraneene ca model de alimentaţie echilibrat şi sănătos.

Rețeta de mămăligă gratinată cu spanac și brânză se încadrează perfect în aceste teme.

Cu toții ar trebui să avem grijă de planetă, să nu risipim mâncarea.

Risipa alimentară poate fi evitată fie cumpărând doar strictul necesar, fie gătind cantități rezonabile.

Dar, dacă vă rămâne totuși ceva de la masa precedentă poate fi transformat într-o mâncare savuroasă.

Găsiți pe blog o multime de rețete în care v-am arătat cum puteți transforma pâinea veche în pesmet, crutoane, budincă, găluște, iar mămăliga am gratinat-o sau am prăjit-o la grătar.

Chiar și carnea din supele clare cu fidea sau găluște am folosit-o în salate, sandwichuri, rețete cu paste și orez.

La mine în bucătărie nu se aruncă nimic.

Azi vă propun să nu aruncați mămăliga rămasă și să o transformați în ceva gustos, foarte ușor de pregătit.

Puteți adapta rețeta folosind ingrediente pe care le aveți deja in casă, dar vă sugerez să folosiți produsele originale italiene indicate in rețetă.

 

În ceea ce privește dieta mediterraneană trebuie să vă spun că este cea mai sănătoasă dietă si este întâlnită în bucătăriile tradiționale ale țărilor care se învecinează cu Marea Mediterană.

Se bazează pe plante, cum ar fi cerealele integrale, legume, leguminoase, fructe, nuci, semințe, ierburi și mirodenii, iar uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi adăugate.

mamaliga gratinata cu spanac si branza i

Acum vă las lista de ingrediente și modul de preparare pentru mămăliga Beura gratinată cu spanac și brânză Ossolano:

 

INGREDIENTE:

(pentru 4 forme cu diametrul de 8 cm)

350 g mămăligă pregătita cu mălai Beura (sau alt tip de mălai italian pentru polenta)

200 g spanac proaspăt (sau 100 g congelat)

150 g brânză  tip Ossolano (sau Fontina, Scamorza, Taleggio)

30 g brânză rasă (Parmigiano sau Grana Padano)

20 g unt

30 ml lapte

2 ouă

1/2 linguriță sare

1/4 linguriță piper proaspăt măcinat

 

PREPARARE:

Am încalzit mămăliga, apoi am turnat laptele și am frământat-o până când a devenit maleabilă.

mamaliga gratinata cu spanac si branza 1

Am folosit spanac proaspăt, așa că am îndepărtat codițele, apoi l-am cântărit. Am pus apa pe foc, iar în momentul în care a dat în clocot l-am pus să se gătească.

L-am fiert în jur de 5-6 minute.

mamaliga gratinata cu spanac si branza 2

În acest timp am pornit cuptorul la 180°C.

Am bătut ouăle și am tăiat brânza Ossolano în cuburi mici, păstrand însă 4 cuburi mai mari ce vor fi puse în mijlocul compoziției ce urmează a fi coaptă.

Am scurs bine spanacul. L-am tocat puțin, apoi l-am pus peste mămăligă. Am amestecat foarte bine.

Am adăugat ouăle, brânza rasă, sare, piper si cuburile de brânză Ossolano tocate mărunt .

Am amestecat până s-a omogenizat compoziția.

Am uns 4 forme termorezistente cu unt, apoi am pus amestecul de mămăligă cu spanac, apăsând ușor cu o lingură.

În mijlocul formelor am introdus câte un cub mai mare de brânză.

Am copt timp de 25 minute.

Mămăliga cu spanac si brânză Ossolano este gata! Arată atât de bine, iar interiorul cremos, cu brânza topită este foarte apetisant.

Este un preparat minunat pe care merită să îl încercați și voi.

 

Vă doresc spor la gătit și vă aștept impresiile după ce încercați rețeta.

 

Va las aici reteta si in format video, ca sa va fie mai usor sa o pregatiti

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *