Placinta taraneasca de post cu cartofi
Placinta taraneasca de post cu cartofi

Placinta taraneasca de post cu cartofi – placinta de post cu aluat subtire si umplutura de cartofi, ceapa si verdeata – reteta gustoasa, simpla si usor de pregatit.
Aluatul este foarte simplu, dar are nevoie de putina rabdare si multa grija pentru a fi intins cat mai subtire.
Acesta va fi intins pe o masa de lucru din material ce nu lipsete (melamina sau chiar musama) acoperita cu foarte putin ulei.
Secretul acestei placinte taranesti de post cu cartofi sta in aluatul foarte subtire, aproape transparent.
Daca nu va iese din prima il puneti separat, il lasati sa se odihneasca si treceti la alta bucata de aluat, caci a doua oara veti sti unde ati manevrat gresit si de ce nu a iesit.
Daca se rupe (fiind foarte subtire este posibil sa se intample acest lucru) se lipeste fie prin lipirea intre degete a gaurii, fie taiati din margine o bucatica si o puneti peste gaura.
Mama mea preagatea aceasta reteta in tinerete. Acum nu mai are rabdare sa intinda foile si cumpara foi subtiri din comert.
Am si eu varianta mea de placinta de post cu foi din comert cu umplutura de cartofi si praz. O combinatie irezistibila!
Umplutura pentru aceste placinte taranesti de post, cu cartofi, se face foarte usor.
Cartofii se fierb in coaja, asa ca vor fi bine spalati in prealabil si pusi la fiert in apa rece.
Vor fierbe pana intra si iese usor furculita din ei. Cartofii fierti in coaja se curata usor cat sunt inca fierbinti.
Apoi, pot astepta sa se raceasca pentru a fi rasi. In acest timp se caleste ceapa si se toaca verdeata.
Am folosit patrunjel si marar proaspete, dar puteti folosi si marar uscat si foarte putina menta uscata.
Una din placintele sarate de post preferate de prietenii mei este cea cu ciuperci. Reteta o puteti citi daca apasati aici.
Toate retetele de mancare de post le puteti vedea daca apasati aici.
Acestea fiind spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru placinta taraneasca de post cu cartofi.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
450 g faina
250 ml apa minerala rece
100 ml ulei
1 lingurita otet
1/2 lingurita sare
Pentru umplutura:
400 g cartofi fierti in coaja (cantariti dupa curatare)
1 ceapa mare sau 2 medii
1/2 legatura patrunjel
1/2 legatura marar
sare
piper proaspat macinat
In plus:
ulei pentru uns
apa pentru uns
PREPARARE:
Am cernut faina, apoi am amestecat-o cu sare. Am turnat apa minerala si otetul, am amestecat putin, apoi am adaugat uleiul.
Am framantat bine aluatul, in jur de 8-10 minute, apa a devenit neted si nu s-a mai lipit de maini.
L-am alasat sa se adihneasca 15 minute, apoi l-am impartit in 4, am modelat bilute si am lasat iar sa se odihneasca aluatul 15 minute.
In acest timp am calit ceapa, apoi am lasat-o sa se raceasca. Am tocat verdeturile.
Am ras cartofii, apoi i-am amestecat cu ceapa, verdeturi, sare si piper dupa gust.
Am intins apoi fiecare bila in aluat foarte, foarte subtire pe un tocator uns in prealabil cu foarte putin ulei.
Se mai pot intinde folosind mainile pana cand aluatul subtiat este aproape transparent. Foaia intinsa cu mainile se unge cu putin ulei, dar cea intinsa direct pe masa de lucru unsa in prealabil nu mai are nevoie de aceasta etapa.
Se pune umplutura si se ruleaza pana la jumatate, apoi se mai pune un rand subtire de umplutura. Se aseaza ruloul intr-o forma termorezistenta cu diametrul de 26 cm.
Se procedeaza astfel cu toate bucatile de aluat, rulandu-le la final in tava si lipind capetele intre ele cu degetele.
Se unge placinta cu apa si ulei si se coace 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Daca nu se rumeste se poate pune sub grill pentru inca 3-5 minute.
Cand este gata scoate din cuptor, se unge iar cu apa si ulei si se acopera cu un prosop.
Dupa ce se raceste se poate felia. Eu nu am rezistat si am taiat-o cat era inca calda.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.
Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde puteti posta ceea ce gatiti.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.