fbpx

RETETE RECENTE

MANCARE DE POST CU CARTOFI SI CIUPERCI LA CUPTOR

November 17, 2021 | CATEGORIA

Mancare de post cu cartofi si ciuperci la cuptor este una din cele mai savuroase retete de post. Desi este o mancare ieftina, simpla si banala, gustul acesteia o sa va cucereasca.

Este consistenta, cremoasa ce imi aminteste de copilarie. Cred ca am mancat in copilarie mancare de cartofi de 2-3 ori pe luna, dar mama facea in asa fel incat parea mereu alta mancare.

Uneori avea ciuperci (cand primea ghebe sau hribi de la tara), uneori punea ardei copti, iar vara nu lipseau rosiile proaspete si dulci de la matusa mea.

Mi-am adus aminte de mancarea aceasta cu ciuperci povestind cu fratele meu despre copilarie si prietenii nostri.

El si-a adus aminte de Marian, cel mai prieten al lui din acele vremuri, manca cu mare pofta aceasta mancare de post cu cartofi si ciuperci.

De dragul si dorul acelor vremuri m-am gandit sa postez reteta si pentru voi.

mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post o

Pentru ca mancarea de post cu cartofi si ciuperci sa va iasa gustoasa trebuie sa prajiti ciupercile separat.

Puteti spala ciupercile seara si le lasati la uscat pana a doua zi sau le curatati bine cu un prosop si puteti sa le gatiti imediat.

Puteti citi cum le prajesc in general daca apasati aici.

Am folosit cartofi potriviti pentru fierbere, caci in prima faza acestia se fierb, iar gatirea lor in cuptor se face in lichid.

Daca nu aveti ciuperci in acest moment, dar vreti sa pregatiti o tocanita simpla, puteti sa va inspirati din reteta de tocanita de cartofi de post pe care o las aici.

Daca tineti post va las ca inspiratie o colectie marica de retete de post, pe care o puteti citi daca dati click aici. 

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta de mancare de post cu cartofi si ciuperci.

 

INGREDIENTE:

(pentru 5-6 persoane)

1 kg cartofi

500 g ciuperci champignon

2 cepe mari/ foarte mari

1 morcov mare (aprox 100 g)

1 felie telina (70 g)

1 /2 ardei gras rosu sau gogosar (70g)

70 ml ulei

700 ml apa fierbinte

200 ml suc gros de rosii

1 lingurita varfuita cimbru uscat

1 lingurita sare

1/4 lingurita piper proaspat macinat

1 lingurita zahar

2 catei usturoi dati prin presa

patrunjel verde

 

 

PREPARARE:

Pentru inceput am curatat ciupercile cu un prosop de bucatarie indepartand mizeria fara sa le spal. Daca vreti neaparat sa le spalati le veti lasa minim o ora sa se usuce pe un prosop de hartie.

Le-am feliat si le-am pus sa se prajeasca intr-o tigaie foarte mare in care am incins 40 ml ulei. Am amestecat la inceput mai des, apoi, cand au inceput sa scada in volum le-am lasat sa se rumeneasca usor, fara sa mai amestec in tigaie.

Am spalat cartofii, i-am curatat de coaja, i-am taiat cuburi si i-am lasat sa astepte intr-un castron cu apa, ca nu oxidedeze.

In 30 ml ulei am calit ceapa tocata marunt pana a devenit sticloasa si s-a inmuiat.

Am adaugat morcovul si telina rase fin si ardeiul gras tocat cuburi mici. Le-am sotat pana s-au inmuiat putin.

mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 1 mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 2

Am scurs cartofii si i-am pus peste ceapa si legume sa se imprieteneasca cu aromele acestora.

Am amestecat si am sotat si cartofii in jur de 2 minute, apoi am adaugat apa fierbinte, sucul de rosii si condimentele (cimbru, piper, sare, zahar).

mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 3 mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 4

Am lasat mancarea de post cu cartofi la foc mic, cu capacul pus, timp  de 15 minute, apoi am mutat-o intr-un vas termorezistent.

Am adaugat ciupercile, am amestecat si am pus-o in cuptor la 200°C pentru 20-35 minute sau pana cand cartofii sunt bine gatiti.

Timpul de coacere depinde de tipul cartofului si de marimea cuburilor taiate.

Daca scade lichidul puteti sa mai adaugati apa calda-fierbinte (50-100 ml).

mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 5 mancare de cartofi cu ciuperci reteta de post 6

 

Cand mancarea de post cu cartofi si ciuperci la cuptor a fost gata am scos-o din cuptor si am presarat 1/2 legatura patrunjel verde tocat, restul l-am pus in fiecare farfurie.

Este atat de buna mancarea aceasta!

O pregatesc adesea, chiar daca nu tin post, atunci cand imi doresc retete simple, fara carne.

Pentru fiul meu, care nu tine post prajesc separat carnati sau muschiulet de porc.

Sper sa va placa si voua si sa o incercati curand.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *