Pere in foietaj umplute cu nuca – reteta de post
Pere in foietaj umplute cu nuca
Pere in foietaj umplute cu nuca
Pere in foietaj umplute cu nuca, reteta de post simpla si gustoasa, foarte usor de facut.
Vei pregati acest desert chiar si in zilele de dulce pentru ca o sa ii impresionezi pe cei dragi.
Sunt un desert decadent, izbitor de simplu, parfumat si aromat.
Perele posate (fierte) sunt delicioase, cu un gust seducator.
Acestea pot fi aromate cu scortisoara, cuisoare, anason, dar 2-3 boabe de piper vor aduce o surpriza placuta papilelor gustative (in mod specia . Cu siguranta o pastaie de vanilie va aduce un parfum placut, asa cum o vor face si cojile de citrice si siropul lor.
Perele folosite pentru astfel de deserturi trebuie sa fie coapte, dar tari!
A „poșa” inseamna sa fierbi in clocot fara ca apa sa faca valuri. Este o metoda blanda de gatire pentru alimente delicate (peste, oua, legume, fructe), prin care se poate adauga si aroma alimentelor. Nu necesita amestecare.
Cum se fierb perele?
Eu le fierb in functie de ceea ce vreau sa pregatesc atat in sirop de apa cu zahar cu arome, cat si in vin alb sau vin rosu cu diverse condimente. Perele pot fi fierte intregi sau taiate pe jumatate (in functie de desertul in care vor fi folosite), dupa ce au fost curatate de coaja. Daca urmeaza a fi fierte in sirop sau vin vin alb atunci se scufunda in apa cu suc de lamaie inainte sa fie puse la fiert.
Trebuie sa fie acoperite de lichid. Este important ca acestea sa fie scufundate in prealabil in apa cu suc de lamaie dupa ce sunt curatate de coaja, pentru ca vor oxida rapid.
Alte retete cu pere posate pregatite de mine:
Pentru mai multe retete de desert de post va invit sa inspirati din colectia de retete de deserturi de post.
Revenind la reteta de pere in foietaj, umplute cu nuca, trebuie sa spun ca este o reteta perfecta pentru zilele de post.
Am uns foietajul cu sirop de dulceata, dar poate fi folosit un gem de caise dizolvat cu apa.
Foietajul se lipeste foarte usor de fructele umede.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru pere in foietaj umplute cu nuca.
INGREDIENTE:
6 pere tari de marime medie
sucul de la 1/2 lamaie
400 g aluat foietaj
Pentru fiert:
1 .2 l apa
400 g zahar
1 felii coaja portocala
1 lingurita etract vanilie
1 bat scortisoara
2 cuisoare
1 lingurita esenta rom
Pentru umplut:
80 g nuca macinata
40 g miere de albine sau sirop artar
optional: un praf de scortisoara
1 plic zahar vanilat
Pentru uns:
sirop dulceata transparenta sau 1 lingura gem de caise dizolvat cu 1 lingura apa
Cum se face reteta de pere in foietaj umplute cu nuca:
Pregatire pere posate
Am curatat perele de coaja, apoi le-am scufunfat intr-un bol cu apa si suc de lamaie.
Intr-o oala am pus apa, zahar, 2 felii coaja de portocala, extractul de vanilie, un bat de scortisoara si 2 cuisoare.
Am pus la fiert apa.
Cand a ajuns aproape de punctul de fierbere am scazut puterea la mediu spre mic.
Am pus perele in apa si le-am lasat sa fiarba 20 minute, intorcandu-le dupa 10 minute.
Initial am fiert doar 4 pere, dar am pus apoi inca 2 la fiert.
Daca perele sunt usor moi, acestea vor fi posate doar 5 minute.
Trebuie sa ramana suficient de ferme, astfel incat atunci vor fi scobite sa nu se rupa.
Pentru a fi sigura ca sunt fierte le-am intepat cu o scobitoare.
Daca intra usor, dar intimpina putina rezistenta, atunci pot fi scoase din oala.
Scobire si umplere pere
Am scos perele pe un platou si le-am lasat sa se raceasca.
In acest timp am fiert si cele 2 pere de care va spuneam mai sus.
Cand perele s-au racit le-am scobit cu grija ca sa nu se rupa si le-am umplut cu nuca tocata marunt si amestecata cu miere de albine si un varf cutit de scortisoara.
Daca vrei o umplutura mai dulce atunci poti adauga si un plic de zahar vanilat.
Invelirea perelor in foietaj
Am intins putin aluatul de foietaj, apoi am taiat 12 fasii de 1 cm si 6 patratele pe care le-am folosit pentru a acoperi umplutura.
Incepand din partea de sus am rulat fasiile de foietaj in jurul perelor. Pentru fiecare para am folosit 2 fasii de aluat.
Am lipit fasiile intre ele doar prin apasare cu degetul. Codita a ramas neacoperita.
Am reusit sa tai si 6 frunze micute pe care le-am lipit de foietaj doar prin apasare.
Coacere
In continuare am uns perele in foietaj cu sirop de dulceata, apoi le-am copt in jur de 30 minute in cuptorul preincalzit la 200°C.
Exista posibilitatea ca mierea de albine, sau siropul de la dulceata sa se scurga si perele sa se lipeasca de tava.
Am avut 3 pere lipite astfel.
Cu un cutit foarte ascutit, cu lama subtire, le -am desprins fara sa le stric aspectul.
Servire pere in foietaj umplute cu nuca:
Le-am lasat sa se raceasca 5 minute apoi le-am pudrat cu zahar.
Foietajul a ramas crocant chiar daca a absorbit lichidul din para.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.