fbpx

RETETE RECENTE

TORT DE CIOCOLATA CU ROM

December 16, 2020 | CATEGORIA

Tort de ciocolata cu rom este primul meu gand cand vreau sa pregatesc o reteta speciala, pentru un eveniment important sau o aniversare. Prima muscatura este pur si simplu de neuitat! Atat de moale, atat de intens si atat de aromat, cu un gust irezistibil de bun, acest tort de ciocolata cu rom poate fi vedeta sarbatorilor si aniversarilor din viata voastra.

Imi plac foarte mult gustul intens de ciocolata pe care il are acest tort si aroma data de rom. Ciocolata si romul sunt una din cele mai bune combinatii si impreuna pot spune povesti frumoase, povesti care nu au nevoie de cuvinte, caci acestea isi pierd sensul cand se intalnesc cu gusturi si texturi ce cuceresc de la prima lingurita.

Nu stiu cum s-a potrivit lucrurile in viata mea, dar fix tortul pe care l-am facut cand am implinit 25 ani de ani  devine acum cadoul meu pentru 25 ani Poiana!

Este adevarat ca in toti acesti ani l-am mai facut de multe ori, dar nu a apucat niciodata sa fie pozat. Nu aveam cum sa le spun prietenilor sa astepte pana fac poze tortului.

Se spune ca nimic nu este intamplator, asa ca ma bucur ca unul din torturile mele preferate devine acum cadoul meu pentru Poiana.

Banuiesc ca si voi iubiti aceasta ciocolata si o folositi in deserturile voastre. Un lucru stiu insa cu siguranta, iar acesta este faptul ca una din cele mai iubite retete de pe blog (pana la publicarea acestei retete) este tot a unui tort cu cu ciocolata Poiana – cel mai simplu tort de biscuiti cu nuci si ciocolata. Reteta o puteti citi daca apasati aici.

In acest tort de ciocolata cu rom am folosit ciocolata Poiana pentru blat, dar si pentru crema sau decor. Si nu m-am limitat la un singur sortiment de ciocolata, alegand ciocolata Poiana 65% cacaco pentru blat, pentru crema aceeasi ciocolata combinata cu ciocolata Poiana cu lapte, iar pentru decor ciocolata Poiana Amaruie. Nu-i asa ca deja suna delicios?

Am sa va dau un mic sfat: folositi  Ciocolata Poiana Amaruie 65 % cacao pentru deserturile vostre si veti obtine cele mai reusite dulcegarii.

Daca va plac dulciurile cu ciocolata si aveti nevoie de inspiratie va invit sa vedeti colectia mea de torturi si prajituri pe care o puteti accesa daca apasati aici.

Pentru a pregati acest tort de ciocolata cu rom nu aveti nevoie de ingrediente complicate sau etape de lucru ce va pot incurca. Si, ca sa va fie mai usor, voi lasa la finalul retetei reteta in varianta video.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(diametrul de 20 cm)

160 g ciocolata amaruie Poiana 65% cacao

150 g unt

200 g faina

30 g nuca macinata fin

10 g praf de copt

30 g praf de cacao neagra

100 g zahar pudra

150 g zahar brun

3 g cafea solubila

30 ml apa fierbinte

3 oua

1 varf cutit de sare

70 ml lapte batut

Pentru crema:

240 ciocolata amaruie 65%

240 g ciocolata cu lapte

4 galbenusuri

60 ml rom

400 ml smantana pentru frisca min 30% grasime

200 g unt

60 ml sirop cu rom

1 lingurita zahar pudra

Pentru sirop:

150 g zahar

120 ml apa

70 ml rom

½ lingurita boabe de piper

1 bat mic scortisoara

PREPARARE:

Pentru a pregati blaturile am cernut intr-un castron faina, zaharul pudra, pudra de cacao si praful de copt, apoi am adaugat zaharul brun si nuca macinata, apoi am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Am turnat apa fierbinte peste cafeaua solubila.

Peste untul pus intr-un bol incapator am turnat cafeaua dizolvata si am adaugat ciocolata poiana 65% cacao rupta in cuburi mici, apoi am  pus bolul la bain-marie pentru a le topi. Cand ciocolata si untul s-au topit complet am luat bolul de pe foc.

Intr-un bol mare am pus trei oua intregi si am adaugat un varf cutit de sare. Le-am mixat putin, apoi am am turnat laptele batut si am continuat sa mixez 1 minut.

Am turnat ciocolata topita cu unt peste ingredientele solide si am mixat, apoi am adaugat ouale batute si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am impartit aluatul in trei tavi cu diametrul de 20 cm tapetate cu hartie de copt si am copt pe rand fiecare blat in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 15 min sau pana a trecut testul cu scobitoarea.

Cat timp s-au copt blaturile am pregatit crema de ciocolata.

Am topit la bain-marie ciocolata cu lapte, ciocolata amaruie 65% cacao si 100 g unt. Cand ciocolata si untul s-au topit am oprit focul si am adaugat 4 galbenusuri. Am mixat pana s-a omogenizat compozitia, apoi am adaugat restul de unt  si am continuat sa mixez. Am incorporat treptat 200 ml smantana pentru frisca. Am adaugat rom si am mixat, apoi am pus crema in frigider.

In acest timp am pregatit siropul cu rom.

Am pus pe foc oala cu apa si am adaugat zaharul, batul de scortisoara, boabele de piper si am lasat sa fiarba inca 1 minut dupa ce s-a dizolvat zaharul. Am oprit focul, am adaugat romul si am amestecat. Am lasat siropul sa se raceasca.

Intr-un bol am mixat 200 ml smantana pentru frisca cu o lingurita zahar pudra pna cand a devenit o crema fina de consistenta moale.Am scos crema de ciocolata cu unt din frigider si am mixat-o 1 minut, apoi am incorporat treptat frisca. La final am adaugat 70 ml din siropul cu rom racit.

Am folosit siropul cu rom si pentru a insiropa blaturile, fara a exagera cu acest lucru.

Asamblarea tortului este foarte simpla. Peste primul blat insiropat am pus un strat de crema, am nivelat, apoi am continuat operatiunea in acelasi mod cu restul blaturilor, dar am avut grija sa pastrez crema si pentru a decora tortul pe margini.

Pentru decor am topit la bain-marie ciocolata amaruie, am lasat-o sa temepereze, apoi am ornat tortul cu aceasta.

La decorul final am folosit fructe ce merg foarte bine in combinatie cu cicolata.

A iesit un tort frumos si delicios, cu gust intens de ciocolata.

La multi ani, Poiana!

 

Iata si reteta in varianta video:

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *