fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CAPPUCCINO CU MASCARPONE SI CIOCOLATA

November 13, 2020 | CATEGORIA

Prajitura cappuccino cu mascarpone si ciocolata este deliciul perfect cu gust si aroma de cafea, ce se face usor, fara tehnici complicate. Prajitura cappuccino are blat pufos cu cacao si o crema delicioasa pe care am colorat-o cu ciocolata si frisca, iar pentru decor am folosit ciocolata rasa.

Aroma cafelei iti da binete inca de la prima ora, dar poti sa te bucuri de gustul ei si intr-o prajitura senzationala, cu gust de cafea si o prezentare ce te duce cu gandul la straturile din ceasca de capuccino.

Cafeaua se bea inca pe vremea imperiului Otoman, dar pe la 1700 britanicii si francezii au inceput sa pregateasca cafea filtrata, o bautura care a devenit rapid foarte populara. Teremenul “cappuccino” isi are originile in acele vremuri, iar denumirea se trage de la asemanarea cromatica a  bauturii cu robele calugarilor Capucini.

Adevaratul cappuccino a aparut in Italia anilor 1900, iar dupa al doilea razboi mondial aparitia unei functii noi a espressoarelor ce permitea spumarea laptelui a facut ca aceasta bautura sa fie foarte apreciata si consumata in toata lumea.

Cappuccino este un amestec simplu de cafea espresso, lapte fiert si spuma de lapte. In functie de gusturi puteti creste cantitatea de spuma de lapte, iar peste spuma puteti presara cacao, ciocolata rasa sau scortisoara.

Este important sa nu confundati cappuccino cu caffe latte, care este mult mai diluata si se bea in general din pahare sau cesti inalte.

Un cappuccino bun iti poti prepara oricand ai pofta de o cafea buna cu ajutorul espressorului Prima Latte II Breville pe care il puteti cumpara profitand de oferta Black Friday in perioada 13-15 noimebrie 2020 la pret promotional.

Acum este un moment excelent pentru a achizitiona espressorul Prima Latte II. Va fi destul de greu sa prindeti o oferta mai buna, asa ca ar trebui sa nu pierdeti aceasta ocazie.

Profitand de acest lucru veti achizitiona un aparat ce va poate pregati tipul de cafea preferata.  Puteti sa va incepeti ziua cu un espresso, un cappuccino sau un caffe latte. Sau le puteti pregati pe toate pe parcursul unei zile, in functie de starea si poftele pe care le aveti.

Cred ca este si o buna ocazie de a cumpara in avans un cadou pentru sarbatorile care se apropie. Cu banii economisiti prin  oferta Black Friday puteti cumpara alte cadouri, ceea ce ar face ca sacul lui Mos Craciun sa fie mai mare, aducand astfel celor dragi mai multe bucurii.

Nu este prima oara cand va arat deserturi cu cafea pregatite cu ajutorul espressorului manual cu lapte Prima Latte II Breville. Daca vreti sa inspirati si sa incercati si voi retetele va invit sa dati click pe titlul retetei care va place si veti fi directionati catre aceasta:

Plecand de la prezentarea straturilor de cafea si spuma de lapte am pregatit prajitura cappuccino cu mascarpone si ciocolata. Cu ajutorul Prima Latte II Breville am putut sa imi aleg cantitatea de spuma de lapte doar printr-o simpla rotire de buton.

Blatul de culoarea cafelei si cele doua straturi de crema te duc cu gandul la stratul de cafea si la cel de spuma de lapte peste care am presarat ciocolata rasa.

Inainte sa trec la explicarea etapelor de pregatire pentru prajitura cappuccino cu mascarpone si ciocolatava las cateva sfaturi ce va vor ajuta sa obtineti o prajitura buna:

  • 1. Blatul nu are nevoie de praf de copt. Daca bateti foarte bine albusurile acestea vor deveni agent de crestere
  • 2. Nu folositi gelatina in exces
  • 3. Pregatiti blatul si il lasati sa se raceasca inainte de a incepe sa faceti crema, caci aceasta trebuie pusa imediat peste blat
  • 4. Crema nu este foarte dulce pentru ca iubitorii de cafea apreciaza in mod special gustul si aroma cafelei, asa ca daca creti sa o mai indulciti putin adaugati maxim 30 g zahar

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cappuccino cu mascarpone si ciocolata:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(tava 23*28 cm – ies 12 -16 portii )

4 oua (albusul seprata de galbenus)

1 varf cutit de sare

80 g zahar tos

80 g faina

15 g pudra neagra cacao

Pentru crema cappuccino:

120 ml cappuccino

750 g mascarpone

120 g zahar pudra

100 g ciocolata neagra

20 g unt

12 g gelatina hidratata cu 30 ml cappuccino

150 ml smantana pentru frisca 30% grasime

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit un cappuccino si l-am lasat sa se raceasca. Am preincalzit cuptorul la 180°C si am trecut la pregatirea blatului.

Am mixat galbenusurile cu 40 g zahar, apoi am adaugat uleiul. Separat, in alt bol, am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana a devenit o spuma tare. Am adaugat treptat galbenusurile, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula.

Am cernut faina si pudra de cacao, le-am amestecat, apoi le-am incoporat amestecand de jos in sus cu o spatula.

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 15 minute – sau pana trece testul cu scobitoarea.

Am lasat blatul sa se raceasca. Am pus gelatina intr-un bol si am turnat peste ea 30 ml din cappuccino pregatit mai devreme.

Intr-un vas incapator am pus mascarpone, am adaugat zaharul pudra si am mixat in jur de 1 minut, apoi am incorporat in 3-4 transe restul de cappuccino, amestecand bine dupa fiecare transa.

Am pus ciocolata si untul la bain-marie. Pana cand acestea s-au topit am mixat smantana pentru frisca pana s-a intarit. In momentul in care ciocolata si untul s-au topit am pus 2 linguri generoase din crema de cappuccino peste ciocolata si am adaugat si gelatina hidratata.

Am amestecat in jur de 2 minute, pana cand compozitia a devenit omogena, iar gelatina s-a topit. Compozitia trebuie sa aiba consistenta lichida.

Am pastrat 2 linguri din compozitia de ciocolata din bain-marie (si am lasat inca pe foc), restul l-am turnat peste crema de mascarpone cu cappuccino si am mixat bine. Pentru a obtine doua straturi de crema am scos 200 g din crema pregatita (crema care contine mascrapone, cappuccino, ciocolata si gelatina), am amestecat-o cu restul de ciocolata ramasa la bain-marie, apoi cu frisca. Am pus cele doua straturi de crema peste blatul racit, am nivelat fiecare strat in parte, apoi am pus prajitura la frigider pentru 6 ore. Trebuie sa mentionez ca am acoperit tava cu o folie alimentara pentru ca prajitura sa nu imprumute mirosuri de mancare din frigider. Am avut grija ca folia sa nu atinga prajitura, sa fie intinsa pe marginile tavii.

 

Dupa ce a trecut timpul de refrigerare am presarat ciocolata rasa, apoi am taiat prajitura in 12 cuburi.

Mi-am pregatit si un cappuccino si am avut portie dubla de rasfat.

 

 

 

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *