fbpx

RETETE RECENTE

GRISINE CU SUSAN SI SARE DE MARE

April 4, 2020 | CATEGORIA

Grisine cu susan – grissini cu susan – sunt traditionale in Italia, avand originea in Torino. Acestea sunt facute din aluat de paine. Sunt crocante, subtiri si pot fi aromatizate cu rozmarin, seminte de susan, ceapa, boia, parmezan, malai mai multe tipuri de sare (sare cu vin, sare afumata) sau diverse verdeturi. Nu exista limite in ceea ce priveste aromele acestora. Totul depinde de gustul sau imaginatia voastra.

Lungi, subtiri si crocante, grisinele cu susan pot fi mancate inainte de masa (asa cum o fac italienii), pot insoti aperitivele la o masa festiva alaturi de branzeturi si mezeluri, le rontatiti langa o halba de bere, dar merg si langa o carafa de vin cu branzeturi tari sau pur si simplu cand aveti pofta de ceva sanatos de rontait. Intr-un restaurant italian din Washington am primit grissini, paine si focaccia cu ulei de masline din partea casei pana ne-au pregatit pastele.

Se pare ca au fost inventate in secolul al XVII-lea de brutarul Antonio Brunero pentru a-i veni in ajutor ducelui Vittorio Amedeo II de Savoia, care avea probleme cu digestia. Brutarul a transformat aluatul unei paini traditionale din Torino (ghersa) intinzandu-l si transformandu-l in fasii lungi si subtiri. I-au placut ducelui atat de mult incat acesta a declarat public ca sunt un real succes si asa au devenit populare in toata Italia.

Grisinele / grissini cu susan pot fi mancate simple sau le puteti imbraca in prosciutto ca aperitiv.

Pentru a obtine cele mai bune grisine de casa trebuie sa folositi ulei de masline de calitate foarte buna. Copiii le vor adora, asa ca ii puteti lasa in bucatarie sa va ajute sa le modelati sau sa presare semintele de susan.

Daca nu ies perfecte nu-i nimic, acesta va fi farmecul lor. Le puteti lasa sa arate ca niste bete cilindrice sau le puteti spirala.

Avand in vedere ca sunt facute din aluat de paine acestea se vor coace la temperatura ridicata, la 220°C pana se rumenesc usor.

Daca vreti sa incercati si alte retete de grisine va invit sa vedeti cum am facut grisine cu boia dulce si parmezan sau grisine cu cimbru va invit sa dati click pe titlurile postarilor.

Alte retete de rontait in fata televizorului, la un pahar de bere cu prietenii sau pentru diverse evenimente si sarbatori va invit sa dati click aici si veti fi directionati catre colectia de retete cu diverse “chestii de rontait” – veti gasi acolo retete de saleuri, saratele, covrigei, covrigi sau biscuiti sarati.

Putem trece grisinele in categoria retetelor de post / vegane, asa ca daca aveti pofta in aceasta perioada de ceva bun, gustos si sanatos nu ezitati sa le incercati.

Daca vreti sa vedeti cum se fac grisinele de casa cu susan va las lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

350 g faina

1/2 lingurita sare

200 ml apa calduta

10 g drojdie proaspata (4 g drojdie uscata)

1 lingurita zahar

5 g sare

20 ml ulei masline

Pentru topping:

apa

seminte de susan

sare de mare

 

PREPARARE:

Am pus drojdia cu zahar, o lingura faina si 50 ml apa calduta la hidratat intr-un castronel. Am amestecat pana s-a lichefiat drojdia si am lasat-o 10 minute sa dospeasca.

In acest timp am cernut faina. Am pus drojdia crescuta peste faina, apoi am turnat apa usor calduta si uleiul.

Am framantat aluatul putin apoi am adaugat sarea. Am continuat sa framant pana in momentul in care aluatul a devenit neted, omogen si nu s-a mai lipit de maini, apoi l-am acoperit cu o folie alimentara si un prosop de bucatarie si l-am lasat sa creasca 45-60 minute (pana isi dubleaza volumul).

Am intins aluatul, am taiat 20 fasii pe care le-am modelat intre palme. Trebuie sa fie subtiri ca un creion (3-5 mm) pentru ca isi vor mari volumul in timpul coacerii.

Le-am pus in tava de copt, apoi am uns pe rand cate o grisina si am presarat sare de mare si seminte de susan.

Le-am copt in cuptorul preincalzit la 220°C timp de aproximativ 10-12 minute, dar le-am si rotit putin pentru a se rumeni frumos pe toate partile.

Au fost tare bune! Daca aveti chef de rontait ceva la film in week-end va recomand sa le incercati.

Puteti incerca si reteta de biscuit sarati din acest video. Daca va place va invit sa va abonati la canalul meu de youTube.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *