fbpx

RETETE RECENTE

TERINA DE SOMON LA CUPTOR

December 9, 2019 | CATEGORIA

Terina de somon la cuptor este un aperitiv simplu si usor de pregatit ce poate sta pe masa de sarbatori sau de Anul Nou. Este un aperitiv deosebit, gustos, frumos prezentat. Acesta nu are nevoie de prezentari si platinguri complicate. Am ales sa decorez terina de somon cu icre, frunze de marar si o felie subtire de lamaie.

Pe platou, langa feliile de terina pot sta si cateva frunze de salata. Merg foarte bine impreuna. Platoul meu era ingust si nu mi-a permis un astfel de aranjament. Puteti folosi ca decor si felii de masline, capere sau microplante. Folositi ce aveti la indemana, in functie de imaginatie.

Terina cu somon la cuptor este aperitivul pe care il voi pregati pentru revelion. Daca tineti cont de superstitii, ei bine, se spune ca este bine sa ai peste pe masa in noaptea dintre ani pentru a aluneca printre necazuri in anul care vine cum aluneca pestele in apa.

In aceasta terina de somon la cuptor am folosit atat somon proaspat, cat si somon afumat.

Am o multime de retete cu somon pe blog.  Le puteti vedea pe toate stranse intr-o singura postare, aici. Toate retetele pregatite de mine cu peste sunt adunate intr-o colectie de aprox. 150 retete si le puteti vedea in aceasta postare. Reteta de terina de somon la cuptor va intra in categoria aperitive si sunt sigura ca va fi o reteta apreciata de multe persoane ce adora acest tip de peste.

Somonul este indragit de multa lume pentru gust, dar si pentru beneficiile acestuia asupra organismului. Acesta este considerat unul din cei mai buni pesti pentru alimentatia noastra, avand o cantitate ridicata de vitamine, minerale si acizi grasi Omega 3 (considerati esentiali pentru organismul nostru). Consumul de somon ajuta la echilibrarea cantitatii de acizi Omega 6 reducand riscul bolilor de inima, ajuta sistemul circulator, reduce inflamatiile din organism si este recomandat in dietele pentru slabit.

Pestele trebuie cumparat din magazine cu reputatie buna, asa ca eu aleg mereu sa il cumpar din Selgros.

Pentru a pregati terina de somon la cuptor nu veti pierde mult timp cu etapele de pregatire. In maxim 10 minute poate fi pusa la cuptor, iar in 60 minute este gata.

Aveti nevoie doar de rabdare pentru a se raci. Cel mai bine ar fi sa stea in frigider peste noapte.

Daca vreti sa o pregatiti pentru sarbatori, masa de Anul Nou sau alte evenimente o puteti face chiar si cu 2 zile in avans. Trebuie sa stea acoperita cu folie alimentara sa nu prinda alt miros din frigider.

Acum va lista de ingrediente si modul de preparare pentru terina cu somon si va doresc spor la gatit.

INGREDIENTE:

600  g file de somon (cantarit fara piele si grasime)

3 oua

250 ml smantana pentru gatit

1/2 lingurita de sare

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1 lingurita rasa boia dulce

1 lingurita rasa marar tocat uscat sau 1/2 legatura marar proaspat tocat

1 lingurita chives proaspat tocat

60 g somon afumat

2 lingurite capere in saramura

PREPARARE:

Pentru inceput am pus 2 l de apa la fiert si am pornit cuptorul electric pe ventilatie la 180°C (program de coacere si de sus si de jos).

Am trecut la peste si l-am curatat de pielita si cateva oase ramase in bucata de file, apoi l-am taiat in cuburi mari. Am pastrat 50 g pe somon care le-am taiat in cuburi mai mici. Din acest moment am putut sa pregatesc compozitia pentru terina.

Am pus smantana pentru gatit intr-un mixer vertical, am adaugat ouale, sare, piper proaspat macinat, apoi am pus si bucatile mari de somon.

Am mixat totul pana am obtinut o consistenta omogena, apoi am adaugat chives tocat, marar , boia dulce (pentru culoare) si bucatile de somon pastrate. Am amestecat cu o lingura pana s-a omogenizat compozitia. In acest moment terina de somon poate fi pusa in forma de copt, asa ca am pus jumatate din aceasta intr-o forma de silicon.

Am taiat somonul afumat in fasii, le-am aranjat in forma, peste comozitia cu somon, oua si smantana, apoi am presarat cateva capere in saramura. Am turnat restul de compozitie cu somon in forma.

In acest moment am turnat apa fierbinte intr-o tava mai mare decat forma de silion, apoi am pus cu grija forma de silicon in apa. Am acoperit forma ce continea terina cu staniol, incercand sa nu las sa se lipeasca de terina si am pus tava in cuptor.

Am copt terina de somon 40 minute acoperita, apoi alte 20 minute fara folia de staniol. S-a lipit putin de terina mea, dar nu s-a stricat pentru ca am dezlipit-o cu mare grija. M-am consolat cu faptul ca oricum acest mic defect va fi in partea de jos si nu se va observa.

A fost tare, tare buna! O voi reface cat de curand.

 

Va invit sa ma urmariti si pe You Tube.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *