Piept de porc cu sorici crocant

11 noiembrie 2019Diva in Bucatarie

Piept de porc cu sorici crocant. Reteta piept de porc cu sorici crocant. Cum faci piept de porc cu sorici crocant

piept-de-porc-cu-sorici-crocant-diva-in-bucatarie-A

Piept de porc cu sorici crocant – o friptura care aduce gustul sarbatorilor in orice moment

Aroma si textura perfecte

Putine preparate pot concura cu o bucata de piept de porc rumenita lent, cu soriciul pufnit si crocant. Este genul de friptura care umple casa cu miros de sarbatoare si reuneste familia la masa. Secretul sta in echilibrul dintre carnea frageda si stratul de grasime care se topeste treptatin timpul coacerii, oferind un gust intens si o textura moalein interior, crocanta la exterior.

De ce merita sa o incerci

Reteta nu este deloc complicata, dar rasplata este una pe masura. Cu putina rabdare si cateva trucuri simple, poti obtine un preparat demn de restaurant, perfect pentru mesele de duminica sau pentru sarbatori. Carnea se gateste la temperatura scazuta, pentru a ramane suculenta, iar soriciul devine atat de crocantincat trosneste la fiecare muscatura.

Daca vrei sa aduci pe masa un preparat traditional, plin de savoare si cu aspect spectaculos, aceasta friptura de piept de porc cu sorici crocant este alegerea ideala.

Ce face reteta speciala

Pieptul de porc cu sorici este extrem de usor de pregatit si are un gust exceptional. Totusi, necesita un timp mai indelungat de gatire la temperatura scazuta. Chiar daca este o bucata cu multa grasime, aceasta se topestein timpul coacerii, iar carnea devine suculenta, cu sorici crocant. Grasimea contribuie la fragezirea carnii si are un rol essential in aceasta reteta.
Aceasta friptura de piept de porc cu sorici crocant este foarte simplu de realizat. Oricine o poate prepara cu efort minim siisi poate impresiona prietenii cu rezultatul. Daca vrei sa vezi cum am pregatit kaizer de casa din piept de porc, te invit sa citesti aceasta reteta. Toate retetele mele de fripturi si rulade pentru Craciun le gasesti in aceasta postare.
Daca te-ai intrebat „cum poti sa gatesti pieptul de porc cu sorici crocant”, urmeaza saiti arat cat de simplu este.

Sper sa te bucure la fel de mult cum ma bucura pe mine!

Sfaturi

In primul rand trebuie sa mentionez ca am ales o bucata de piept de porc fara os, cu straturi de carne generoase, dar si cu grasime consistenta sub sorici.

Soriciul curatat l-am crestat cu un cutit foarte bine ascutit, fara sa  tai si carnea. Daca nu aveti un cutit foarte bun, atunci folositi un cuter.

Acest lucru o sa va ajute sa taiati bine friptura la final.

Am presarat sare si piper si pe sorici, dar si pe carne. Apoi am turnat ulei si am frecat bine carnea, apoi am pus bucata de piept de porc intr-o punga si am lasat-o peste noapte in frigider.

Am scos carnea cu minim o ora inainte sa o pun in cuptor, pentru ca aceasta sa ajunga la temperatura camerei. Soriciul se sterge foarte bine cu un prosop de hartie inainte sa fie gatit, pentru a indeparta orice urma de sare de pe el.

Sunt retete in care carnea este pusa in apa, pana la nivelul soriciului si lasata sa fiarba 10 minute, urmand ca pieptul de porc  sa stea iar la racit minim 12 ore si apoi sa fie imbracat in staniol, cu excetia soriciului si prajit in aparat cu aer cald (airfryer).

Recunosc, este reteta care imi place cel mai mult, dar nu toata lumea are un asemenea aparat, asa ca propunerea mea este ca bucata de piept de porc sa fie gatita foarte incet o perioada lunga de timp, cu soriciul in partea de sus, fara sa fie nevoie sa fie scufundata in lichid.

Cand carnea este gatita se scoate din tava si se gateste doar soriciul, la grill. Este incredibil cum incepe sa sfaraie, sa faca basicute si devine crocant. Am deschis usa cuptorului si m-am uitat pret de un minut la aceasta etapa. Este pur si simplu fascinant!

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru piept de porc cu sorici crocant si va invit sa incercati si voi acesta reteta gustoasa:

Ingrediente:

piept porc – 2 kg

sare

piper

ulei

vin alb

Cum faci piept de porc cu sorici crocant:

Pregatire sorici

Am crestat soriciul fara sa tai si carnea, apoi am presarat sare si piper. Am turnat ulei, am frecat bine carnea si soriciul si le-am pus intr-o punga 8 ore, la frigider.

Continuare a doua zi – coacere

Dimineata am scos pieptul de porc din frigider, l-am lasat in jur de 90 minute, am sters de cateva ori cu un prosop sarea de pe sorici, apoi l-am pus intr-o tava pe fundul careia am turnat vin alb si ulei – lichidul avea aproximativ 6 mm inaltime .

Am pus tava in cuptorul preincalzit la 150°C (pe ventilatie) si am copt pieptul de porc in jur de 3 ore. Am verificat din cand in cand daca mai am lichid in tava.

Nu s-a evaporat foarte mult, asa ca nu am ramas fara lichid si friptura nu s-a lipit. Asa cum vedeti in poza de mai jos carnea a scazut putin in volum, iar soriciul avea culoarea frumoasa dupa 2 ore si 45 minute.

Am mutat carnea pe gratarul cuptorului.

Apoi am pus o tava sub friptura din care se va scurge grasime.

Am continuat sa gatesc mutand pe functia de caldura doar de sus, la 230 grade pentru 15-20 minute, pana cand tot soriciul a fost expandat si crocant.

Am fost nevoita sa intorc de 2 ori bucata de carne din cuptor pentru ca acest lucru sa se faca uniform.

Servire

Apoi am scos pieptul de porc cu sorici crocant din cuptor si l-am  lasat 10 minute sa se raceasca, apoi l-am taiat cu un cutit de paine. Soriciul este crocant, dar se poate taia usor cu un cutit.

Am avut pe post de garnitura cartofi, salata si sos de mustar cu boabe, hrean si smantana.

Foarte bun!

Daca vreti sa incercati si alte retete simple si gustoase pregatite de mine va invit sa incercati retetele de pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

3 răspunsuri

  1. Sunt nedumerit.
    „Cand carnea este gatita se scoate din tava si se gateste doar soriciul, la grill.”
    Cum pot sa pun doar soriciul ?, unde? la gatit.
    Il jupoi? Nu imi este clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *