Dutch baby – clatita la cuptor
Dutch baby – clatita la cuptor.
Dutch Baby este un fel de clatita pufoasa, un pancakes ondulat si frumos prezentat, dar seamana si cu budinca Yorkshire. Ma gandesc ca printre zecile de idei pe care vi le-am sugerat pentru micul dejun, ar trebui sa luati in seama si aceasta reteta de clatita uriasa. Este delicioasa si se face foarte usor.
Diferenta intre clatitele pufoase si Dutch Baby este modul de gatire, caci cea din urma se face in cuptor. Ce poate fi mai bun? Nu stai sa pazesti tigaia, ai timp sa pui masa si sa iti faci cafeaua.
Pentru a face Dutch Baby nu aveti nevoie de ingrediente simple, ieftine, usor de procurat. Dutch Baby se prepara cu oua, faina, zahar si lapte si se condimenteaza cu scortisoara sau nucsoara. Se coace in tigaie de fonta fierbinte, dar daca nu aveti una de acest gen puteti folosi alte vase termorezistente (cum ar fi cele din ceramica de exemplu), dar nu folositi tigai sau vase ce au brate cu plastic pe ele in cuptor.
Dar, cel mai bine ar fi sa aveti o tigaie de fonta. Este utila nu doar pentru aceasta reteta. Un muschiulet de porc gatit in aceasta este absolut genial. Iar eu am o reteta aici. Tot in tigaia de fonta am facut si o frittata cu broccoli. Tigaia de fonta este grea. La propriu. Dar este foarte utila. Poate fi folosita si pe focul de aragaz, dar si in cuptor. Pastreaza si transmite caldura foarte bine.
Se pare ca aceasta reteta a aparut unde in prima jumatate a anilor 1900 in Seattle, fiind realizata de fata proprietarilor unei cafenele detinute de familia Victor Manca, cei care au inregistrat marca acestei retete. Reteta era o adaptare a clatitelor nemtesti cu mere.
Reteta initiala era servita cu zahar tos, bucatele de unt si suc de lamaie. Apoi au fost servite cu bacon si sirop de artar, dar si cu frisca si fructe de padure.
Revenind la reteta acestei clatite, as vrea sa va spun ca atunci cand am vazut-o si am mancat-o prima oara am avut senzatia ca sunt rasfatata, ca aveam parte de un fel de petrecere doar pentru mine. Era o clatita uriasa, bombata in toate felurile, si era toata a mea. Acea clatita avea ca decor sos de ciocolata si capsuni.
Am invitat-o pe Alina Dragne sa gateasca reteta live pentru proiectul Gatesc cu Prietenii, asa cum a facut-o cand a participat la Chefi la Cutite. Alina a decorat-o cu fructe de padure, dar pentru emisiune a avut mai mult timp si a folosit lemon curd.
Alte idei de decor pentru servit Dutch Baby: smochine proaspete, nectarine, piersici, sos caramel, banane, dar ma gandesc ca ar merge si in variante sarate (se scoate zaharul din aluat) cu legume la gratar (zucchini, ciuperci, rosii cherry), cu branza de capra si sparanghel verde, cu parmezan si oua posate sau parmezan, prosciutto si verdeturi/ ceapa verde, somon afumat, smantana, avocado. Imaginatia nu are limite, puneti ce va place.
Oricare din variante veti alege, sunt sigura ca veti gasi aceasta clatita nu doar frumoasa, ci si savuroasa. O puteti manca la micul dejun, pe post de gustare sau desert.
In plus, daca aveti forme mici de fonta, puteti pregati variante individuale, urmand sa realizati decoruri diferite pentru fiecare in parte, dupa gust si preferinte.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru Dutch Baby clatita la cuptor si va invit sa urmariti si live-ul pentru mai multe explicatii date de Alina.
INGREDIENTE Dutch Baby clatita la cuptor:
Pentru clatita:
3 oua
30 g zahar
150 ml lapte
100 g faina
1 lingurita esenta de vanilie
nucsoara proaspat macinata
20 g unt
un praf de sare
Pentru Topping:
zahar pudra
fructe de padure
Mod de preparare Dutch Baby clatita la cuptor:
Am preincalzit cuptorul la 200°C si am pus tigaia sa se incinga.
In acest timp Alina a mixat ouale cu zaharul, apoi a adaugat pe rand laptele, faina, esenta de vanilie, sarea si nucsoara macinata.
Compozitia este asemanatoare cu cea a clatitelor , dar putin mai cremoasa. Folosind o manusa de bucatarie Alina a scos tigaia din cuptor, a uns-o cu unt, a turnat aluatul si a pus tigaia inapoi in cuptor.
A lasat-o sa se coaca 20 minute, pana cand s-a umflat si a capatat o culoare usor maronie. In functie de tipul cuptorului aceasta se umfla diferit, dar cand este scoasa din cuptor scade.
Cand a fost gata a pus fructele de padure, a pudrat cu zahar si apoi am mancat-o impreuna. A fost delicioasa! Multumesc, Alina!
https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/540820106670006/
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Multumesc Carla Claudia pentru poza!
Si untul?
Alina a scos tigaia din cuptor, a uns-o cu unt, a turnat aluatul si a pus tigaia inapoi in cuptor