Prajitura Valurile Dunarii
Prajitura valurile dunarii. Este foarte populara in Germania si Austria. Eu am mancat prima oara aceasta prajitura in Germania acum mai bine de 20 ani. Pana atunci nu auzisem de ea.
Prajitura Valurile Dunarii este prajitura care imbina perfect doua straturi colorate de blat pufos cu unt, visine acrisoare ce echilibreaza cat se poate de bine crema de vanilie si stratul de ciocolata ondulat frumos.
Este foarte populara in Germania si Austria. Eu am mancat prima oara aceasta prajitura in Germania acum mai bine de 20 ani. Pana atunci nu auzisem de ea.
In urmatorii 7-8 ani am calatorit an de an in Germania si de fiecare data draga prietena a soacrei mele, Marika, ma astepta cu o tava mare de prajitura.
Uneori imi facea si sa iau la pachet ( ca sa fiu sigura ca o transport bine o congelam, sa reziste in avion).
Am pregatit-o si eu de atunci de cateva ori, dar aceasta este o dedicatie pentru ea. As vrea sa ii trimit telepatic toate gandurile mele bune, sa simta ca ma gandesc la ea.
Stiu ca nu se uita pe blogul meu zilele acestea si probabil va trece ceva vreme pana va reveni aici, dar tare mi-ar placea sa imi spuna daca ii place cum mi-a iesit.
Prajitura Valurile Dumarii este poate cea mai delicioasa prajitura pe care am mancat-o in vacantele din Germania.
Cred ca pe locul doi este Franfurter Krantz, asa ca o sa va arata curand cum se face si aceasta, dar si prietena mea din Minden face cele mai bune cheesecake-uri.
Imi aduc aminte ca atunci cand eram insarcinata l-am speriat pe sotul meu cu bucatile de prajitura mancate intr-o singura zi.
Asta pentru ca mancam rar dulciuri si atunci in portii foarte mici. In ziua aceea am oprit in cateva cofetarii din Offenbach si Mulheim.
Defapt, opream in toate cofetariile care imi ieseau in cale. Si au fost 9. Iar portiile erau uriase. Apoi am ajuns acasa si am mancat si a 10-a prajitura, preferata mea: Valurile Dunarii.
Doar atat va mai spun si inchei. Daca cineva vrea sa imi faca o surpriza placuta nu trebuie sa imi dea torturi mega sofisticate.
O felie de prajitura valurile Dunarii este mai mult decat suficienta, este o dedicatie de iubire pentru sufletul meu. Ziua mea de nastere se apropie si probabil ii voi rasfata pe ai mei cu aceasta prajitura, in cazul in care aleg sa imi fac ziua acasa.
Mereu mi-am imaginat ca in dimineata zilei mele de nastere baietii mei ma trezesc cantandu-mi si oferindu-mi pe post de mic dejun o prajitura buna cu o lumanare mica sau artificiile acelea micute pe care le tin copiii in mana de revelion.
Pot sa ia si catelul cu ei, sa ii puna un coif si macar de ziua mea sa il lase sa se urce in pat sa ne jucam. Pare a cliseu de film, nu-i asa?
Dar imi plac filmele acestea siropoase.
Revenind la modul de pregatire nu va speriati. Desi pare greu va asigur ca nu este deloc asa.
Daca pregatiti prajituri cu creme, cum ar fi Tosca, prajitura Televizorsau cremsnit, atunci si prajitura Valurile Dunarii o sa vi se para o prajitura simpla ca modalitate de pregatire.
Avand in vedere ca se este o prajitura mare se poate pregati pentru mesele festive, de Craciun, revelion sau Pasti, pentru evenimente importante din viata voastra, dar si pentru simplu rasfat al celor dragi.
Cum se face prajitura Valurile Dunarii? De ce ingrediente aveti nevoie? Va las mai jos toate informatiile si sper ca veti incerca curand reteta acestei prajituri.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
(Tava 22*36 cm)
250 g unt
1 varf cutit sare
200 g zahar
1 plic zahar vanilinat
1 lingurita extract vanilie
5 oua
300 g faina
1 plic praf de copt (10g)
20 g cacao neagra
3 linguri lapte
300 g visine (proaspete sau din compot/ fara samburi)
Pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
40 g amidon alimentar
2 galbenusuri
50 g zahar
1/2 lingurita pasta de vanilie/esenta de vanilie
200 g unt – 82% grasime
Pentru decor/glazura:
1 ciocolata cu lapte
1 ciocolata neagra
2 linguri lapte
20 g unt de cocos
PREPARARE:
Incepem sa pregatim blatul prajiturii Valurile Dunarii. Mixam untul cu un varf cutit de sare, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilinat si continuam sa mixam. La final, pentru un plus de gust eu am pus si extract de vanilie.
Incorporam ouale unul cate unul, urmatorul fiind adaugat doar dupa ce compozitia a fost omogenizata.
Incoprporam faina amestecata cu praf de copt si amestecam pana se omogenizeaza. Turnam 2/3 din aluat in tava. Peste restul de aluat punem pudra de cacao si lapte si amestecam pana se omogenizeaza. Laptele este essential, pentru ca consistenta si textura aluatului cu cacao sa fie la fel ca la cel alb.
Intindem si aluatul cu cacao, apoi presaram visinele si le apasam usor peste blatul de cacao.
Se vor forma ” valurile”. Incercam sa nu ajungem la fundul prajiturii cu visinele.
Coacem prajitura 30-40 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi il scoatem si il lasam pe un gratar sa se raceascca.
Pregatim crema. Intr-un bol amestecam amidonul cu 2 galbenusuri si 100 ml lapte rece.
Punem restul de lapte cu zahar si pasta de vanilie (daca folosim esenta nu punem esenta la fiert) pe foc.
In momentul in care s-a dizolvat zaharul, iar laptele este aproape de punctul de fierbere turnam peste compozitia cu galbenusuri. Amestecam rapid si reintoarcem totul pe foc, amestecand continuu, pana obtinem o budinca.
O luam de pe foc. Daca folositi esenta de vanilie pentru ca nu aveti pasta de vanilie, acesta este momentul in care putem pune esenta.
Adaugam untul si mixam rapid, pana se omogenizeaza compozitia. Crema se intinde pe blat si se da la rece. Aceasta are o grosime consistenta – cam 1.5- 2 cm inaltime, nu trebuie sa fie un fir subtire.
Lasam prajitura la rece 2-3 ore. Topim ciocolata cu 2 linguri lapte si unt de cocos la bain-marie, apoi intindem peste prajitura.
Cu o furculita realizam un decor in forma de valuri.
Lasam glazura sa se intareasca, apoi putem sa o taiem cu un cutit bine ascutit, umezit si curatat dupa fiecare taietura.
Nu-i asa ca arata grozav prajitura mea?
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.