fbpx

RETETE RECENTE

GUGULUF FANTEZIE CU NUCA SI CACAO

April 26, 2019 | CATEGORIA

 

Guguluf fantezie este un cozonacel delicios si pufos prezentat ca o coronita si decorat in functie de sezon. Acum am ales un decor de primavara pentru ca vreau sa intampin Sarbatorile Pascale cu cel mai bun si mai frumos cozonac.
Am pregatit si saptamana trecuta un guguluf cu mac si crema de vanilie, frumos si mega delicios, ce a fost vedeta mesei pentru Pastele Catolic. Noi sarbatorim de doua ori, pentru ca mama este ortodoxa, asa ca “iepurasul” vine de doua ori. Incercam sa punem pe masa preparate diferite, dar in esenta aceleasi, astfel incat mesele sa fie delicioase si sa ne bucuram de sarbatoare asa cum se cuvine.

Imi plac mult aceste sarbatori. Poate si pentru ca sunt in anotimpul meu preferat, cand toata natura revine la viata, iar eu imi umplu casa de flori ce aduc prospetime si miros frumos. Din acest motiv aleg sa decorez si prajiturile cu flori naturale, comestibile.

Am mai spus-o si o repet: in decorul preparatelor se folosesc doar plante si flori comestibile. In familiile in care sunt copii mici acest lucru este foarte important, caci stim cu totii ca acestia se servesc in rpimul rand cu decorul, cu ceea ce este mai placut vizual.

M-am bucurat ca ideea mea de decor am regasit-o si in sloganul ales de Dr. Oetker pentru campania din aceasta primavara, iar despre acest guguluf fantezie ce duce primavara cu el in prezentare, arome si culori, putem spune clar faptul ca “cu o prajitura se poate face primavara!

Ce poate fi mai frumos decat sa te bucuri de anotimpul acesta frumos avand alaturi un cozonac pufos, ca o fantezie, ce face parte parca dintr-un tablou? Guguluful poate fi umplut cu un buchetel de flori (as pune panselute sau flori de liliac), dar se pot pune in mijlocul lui ouale vopsite sau oua de ciocolata. Va sta pe masa, alaturi de pasca sau alte prajituri, dar cu siguranta acesta va atrage toate privirile, devenind vedeta acestor sarbatori.

In plus, cozonacelul acesta se face foarte usor. Aluatul nu necesita timp indelungat de pregatire, framantare, are nevoie doar sa fie trantit de masa (este momentul in care poti lovi ceva de masa cat de tare poti, fara sa para ca esti suparat).

Guguluful, ca si babka, are forma aceasta deosebita, rotunda, ce contribuie la aspectul deosebit.  Am ales sa folosesc pentru acest guguluf drojdie uscata Dr. Oetker ce nu are nevoie sa fie dizolvata in prealabil, aroma data de esenta de portocale Dr. Oetker, iar in umplutura de nuca am pus zahar pudra vcu aroma de vanilie Dr. Oetker, cacao Dr. Oetker si putina scortisoara.  Daca veti cumpara in aceasta perioada produsele Dr. Oetker cu ambalaje promotionale si inscrieti codul prin SMS la 1816 sau pe oetker.ro aveti sansa sa castigati trotinete electrice sau alte premii saptamanale, dar si marele premiu: un Volkswagen Beetle.

Guguluf fantezie este delicios, pufos si foarte frumos. M-am gandit sa fie altceva. O prezentare noua pentru o reteta noua. Felul in care am pregatit si aranjat acest cozonac a fost o fantezie care ma obseda de ceva vreme. Stiti torturile acelea cu felii de rulada ce formeaza decorul exterior al tortului? Mi-am dorit un cozonac care sa arate ca acele torturi. Si, iata ca fantezia mea a prins contur si am realizat cel mai frumos guguluf.

Daca vreti sa incercati si alte retete pregatite de mine de-a lungul timpului, in forma de coronite, din aluat de cozonac, puteti alege intre coronita din bilute cu scortisoara, coronita cu mac, coronita cu rahat si fructe confiate sau coronita cu alune de padure si sos caramel.

Le gasiti pe toate, dar si multe alte retete de cozonac si pasca pentru Pasti, in acest link. 

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru guguluf cu nuca si cacao.

INGREDIENTE:

Pentru aluat

350 g faina

6 g drojdie uscata Dr. Oetker

2 galbenusuri

1 varf cutit sare

100 g zahar

140 ml lapte

70 g unt

1/2 lingurita esenta de portocale Dr. Oetker

 

Pentru umplutura:

2 albusuri

4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie DR. Oetker

100 g nuca (80 g nuca macinata fin + 20 g nuca tocata la cutit)

15 g cacao Dr. Oetker

1/2 lingurita scortisoara

 

Pentru tapetare vas: 

2-3 linguri ulei

3 linguri faina

 

Pentru decor:

80-100 g ciocolata neagra/ciocolata cu lapte

flori comestibile

 

PREPARARE:

Mi-am pus ingredientele la indemana si le-am lasat timp de o ora la temperatura camerei.

Am ales sa folosesc cateva ingrediente din campania acestei primaveri organizata de Dr. Oetker.

Am pus faina intr-un bol si am amestecat-o cu drojdia uscata.

 

Am turnat laptele usor incalzit peste faina. Intr-un bol am mixat galbenusurile cu un varf cutit sare si zaharul pana cand acesta s-a dizolvat si am obtinut o crema pufoasa.

 

Am pus galbenusurile peste faina, am amestecat putin, apoi am incorporat untul topit si racit la temperatura camerei.

 

Incepem sa framntam aluatul. Va fi moale si lipicios, dar asta nu trebuie sa fie o problema. In acest moment am inceput sa il trantesc in castron pana cand a si-a schimbat textura si nu s-a mai lipit deloc de maini.

Este o schimbare “miraculoasa” si pare greu de inteles, dar totul are legatura cu eliberarea glutenului din grau. Am lipit o folie alimentara direct de aluat (ca sa nu faca pojghita, apoi am pus un prospo peste castron.

Am mutat bolul intr-un loc caldut (eu l-am lasat in cuptorul ce ramasese foarte, foarte putin incalzit dupa un blat de tort) si l-am lasat pana si-a dublat volumul.

Cu putin timp inainte de a prelucra aluatul crescut am mixat albusurile cu zahar pudra cu aroma de vanilie pana au devenit albe, cremoase si aproape tari, ca pentru bezea. Am pus nuca si cacao peste ele si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

 

Am impartit aluatul crescut astfel: 650 g pentru a fi intins si umplut cu crema de nuci si cacao si 250 g l-am lasat simplu, dar l-am rulat ca un snur.

Aluatul cu greutatea mai mare l-am intins pe o lungime de si o latime de aproximativ 25 cm. am intins umplutura si am taiat felii (2 capete + 21 felii)

 

Am uns forma de guguluf cu ulei si faina, iar conul l-am imbracat cu hartie de copt. Am pus si cateva petece de hartie de copt si pe fundul formei, pentru a nu lasa umplura sa se lipeasca de forma si sa iasa mai greu sau chiar sa se rupa.

Am pus si pe margine 9 rulouri de aluat, lasand putin spatiu intre ele. Intre acestea si conul formei am aranjat snurul de aluat simplu, iar peste acesta am pus restul de 6 felii.

 

Din cele 2 capete am facut bilute mici pe care le-am pus peste golurile dintre feliile puse pe verticala. Am copt guguluful fantezie cu nuca si cacao timp de 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

L-am lasat sa se raceasca primele 15 minute in forma, apoi am dat drumul formei pe masa de la 10 cm inaltime. In acest mod s-a desprins singura in proportie de 90%.

O singura felie verticala s-a lipit ceva mai tare, dar am desprins-o usor cu un cutit de plastic si nu i-am stricat aspectul.

 

Asa arata la racit.

Am topit ciocolata la bain marie , am glazurat partea superioara si am decorat guguslugul cu flori de liliac si flori de mar.

Puteti folosi si alte flori, precum panselute, violete, toporasi, flori de salcam, galbenele, papadie, lavanda, trandafiri, flori de zmeur, soc, musetel, busuioc sau flori de dovlecei.

Iata si o felie din fantezia mea. Nu-I asa ca arata delicios? Este pufos, aromat si tare dragalas.

 

Sa aveti sarbatori fericite!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *