Affogato – cafea cu inghetata
Affogato – cafea cu inghetata. Affogato este cea mai buna combinatie dintre cafea si inghetata. Este un desert clasic italian.
Affogato este cea mai buna combinatie dintre cafea si inghetata. Este un desert clasic italian.
Espresso-ul tare si fierbinte ce invaluie inghetata de vanilie rece si cremoasa este un desert pe care merita sa il savurati inca de la prima ora.
Poate fi servit la micul dejun, la pranz sau la cina. De cate ori aveti pofta de inghetata de vanilie si o cafea buna, nu uitati sa le combinati.
„Affogato” inseamna „inecat” in italiana, asa cum este si cazul unei cupe de gelato peste care s-a turnat o cescuta de espresso.
In afara Italiei reteta a suferit modificari si i-au fost adaugate arome de lichior (Amarula, Irish Coffee) sau siropuri (ciocolata, caramel), dar mie imi place mult in varianta simpla.
Chiar si inghetata poate fi inlocuita cu una de vanilie si caramel, de ciocolata, de cafea, de caramel, de lapte. In functie de gusturi si de ce aveti la indemana.
Si, mi-am corupt si copilul (care este deja adolescent,) iar pentru el am facut affogato cu o proportie modificata cu mai multa inghetata (portie dubla) si mai putina cafea.
Avem aici un Espresso Ice Cream, ca in Italia. Oamenii astia au cele mai bune paste, cea mai buna pizza, tiramisu, gelato si cafea ca nicaieri in lume. Si au facut dintr-o cafea si o cupa un desert baubil extraordinar de bun!
Maine este zi de vacanta. Toata lumea este libera. Este un fel de anticipare a vacantei ce va urma. Cu soare, picnicuri, mare si bauturi racoritoare. Asa a fost mereu ziua de 1 Mai.
Daca vrei sa supravietuiesti unei zile calduroase, ai nevoie de bauturi proaspete, revigrorante.
Affogato aduce energie, iar fuziunea dintre cafea si inghetata transforma aceasta bautura in ceva dulce si bun. Mi se pare o solutie buna, ce poate inlocui cafeaua cu gheata sau chiar un frappe.
Metoda este atat de simpla si de banala, incat nu vei mai vrea sa faci altceva, decat sa stai in sezlong, lenevind, citind o carte buna in timp ce savurezi o portie de affogato.
Asta as face si eu daca terasa mea ar fi gata (anul acesta ne-am hotarat sa o schimbam marind-o putin si inlocuind mobila pe care si-au pus amprenta vantul, ploile si zapada in ultimii 10 ani).
Inca visez la fotoliul mare si rotund, cu perne uriase si pufoase, in care stau tolanita si citesc in timp ce sotul meu sta lungit pe un sezlong.
Eu am baut prima oara affogato la cina. Eram in compania unor prieteni, la restaurant. Nu am avut o problema cu somnul, poate si pentru ca eram dupa o zi lunga, in care picioarele mele batusera foarte multe stradute cautand un cadou.
Revenind la reteta de affogato trebuie sa subliniez ca avem nevoie doar de doua ingrediente: inghetata si cafea tare. Daca aveti in casa un aparat care face espresso atunci nu aveti scuze sa nu incercati reteta.
Mai exista si acele espressoare ce pot face cafea pe aragaz. Solutii exista!
In concluzie, aveti nevoie de atat de putine lucruri pentru a va bucura de cea mai buna cafea cu inghetata si, poate fi portia ce va aduce mai aproape de vacanta de vara.
O promisiune, o fantezie, un vis sau sugestia pentru o vacanta fie ea si doar pentru o zi.
Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru affogato:
INGREDIENTE:
1-2 cupe de inghetata
espresso (50 ml/1 cupa)
MOD DE PREPARARE:
Congelatorul din bucataria mea nu congeleaza foarte tare inghetata, asa ca nu am nevoie sa o scot mai repede.
Daca aveti un congelator ce ingheata tare si lingura abia intra in aceasta, lasam cutia cu ingheteta 5 minute la temperatura camerei.
Pregatim cafeaua fierbinte.
Punem 1 sau 2 cupe de inghetata in boluri/paharele foarte mici (putin adanci) si turnam cafeaua fierbinte peste inghetata. Putem spune ca am inecat inghetata in cafea. 🙂 ))
Este desertul perfect pentru mine.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.