fbpx

RETETE RECENTE

CORNURI PUFOASE DE POST

March 26, 2019 | CATEGORIA

 

Cornuri pufoase de post sunt deliciile pe care vi le propun pentru a va rasfata in aceasta perioada, cand toata lumea cauta retete de post.

Se pregatesc foarte usor, iar umplutura poate fi in functie de gusturi si ce aveti prin casa in  momentul in care vi se face pofta de cornurile acestea extrem de pufoase: gem, nuci, ciocolata vegana, halva sau cuburi de rahat. Cornurile pufoase de post pot fi si simple, fara umplutura, profitand de gustul absolut delicios si aromat al aluatului, dar si de siropul delicios de caramel folosit pentru a le unge si a le da aspectul acela lucios ce contribuie la gustul final.

Initial am vrut sa le ung cu un sirop de apa cu gem de caise, dar gandul mi-a trecut repede caci aveam de cateva zile o obsesie a sosului de caramel sarat.  Daca nu am apucat sa imi fac sosul preferat, l-am pregatit pe acesta pentru cornuri si tare bine am facut.

Cornurile pufoase de post pot fi mancate la micul dejun, in pachetelul de scoala sau in cosul pentru picnic, dar eu m-am bucurat de ele langa o ceasca de cafea, in pauza pe care mi-am luat-o special pentru a termina de citit o carte.

Nu stiu ce va relaxeaza pe voi cel mai mult, dar mie imi place sa citesc ceva sau sa ma uit la o comedie. Uneori ascult muzica si prelucrez poze din vacante, nimic legat de blog.

Spuneam mai sus ca aluatul se pregateste usor, dar daca sunteti persoane comode, nu aveti rabdare sau va temeti ca nu o sa va iasa aluatul, il puteti framanta intr-o masina de paine. Recunosc ca mie imi place foarte mult sa framant aluat. As spune ca este mai mult decat placere. Este relaxare, joaca si un fel de sport pentru maini.

Problema poate fi la timpul de asteptare pentru dospirea aluatului, caci acesta va sta in jurde ora sa creasca ca in povesti, pana isi va dubla sau chiar tripla volumul. Dar rezultatul final va compensa inzecit aceasta asteptare.

Mai multe retete de deserturi de post puteti gasi in acest link.

Am aici o lista de deserturi de post cu aluat dospit probate si apreciate de catre cititori: gogosi de post cu gem, gogosi de post cu mere si stafide, mucenici de post, cozonac de post, tarta cu mere si aluat dospit, trandafiri cu mere din aluat dospit. Le gasiti pe toate in link-ul de mai sus, cu deserturi de post.

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru cornuri pufoase de post.

INGREDIENTE:

(pentru 12 bucati)

Pentru aluat:

400 g faina

1 praf de sare

90 g zahar tos

250 ml lapte de cocos/ lapte de orez/ lapte de soia ( nu folosim lapte de cocos din doze metalice!)

50 ml ulei

20 g drojdie proaspata

1 lingurita extract de vanilie

1/2 lingurita pudar coaja portocale sau coaja rasa portocale

Pentru umplere:

150 g rahat

Pentru ungere:

70 g zahar

60 ml apa (30+30)

PREPARARE:

Am pus intr-un bol faina cu un praf de sare si am amestecat usor. Intr-un bol separat am amestecat drojdia cu putin zahar, o lingura faina si 100 ml lapte de cocos usor caldut. Daca nu va place laptele vegetal de cocos puteti folosi apa.

Am incalzit putin laptele de cocos cu zaharul pe foc, cat sa se dizolve zaharul, apoi am lasat sa se raceasca usor, cat sa simtim temperatura laptelui acceptabila pe pielea mainii.

Intre timp drojdia s-a lichefiat si a crescut, asa ca am pus-o peste faina. Am adaugat laptele cu zahar, apoi extractul de vanilie (poate fi si esenta de vanilie) si pudra de coaja de portocale. Eu folosesc pudra naturala, facuta in casa, dar merge si coaja rasa proaspat de portocale sau lamiae sau esenta de portocale/lamaie.

 

Framantam bine aluatul. La final incorporam uleiul si continuam sa framantam inca 5 minute, pana aluatuld evine omogen, elastic si nu se lipeste de maini. Il mutam intr-un bol curat, il acoperim si il lasam sa cresaca pana isi dubleaza volumul 9aluatul asta a crescut chiar mai mult de atat).

 

Am ales sa le umplu cu rahat pentru ca aveam o cutie primita cadou de la prietena mea Mihaela. Am cantarit aluatul (avea 750g ) si l-am impartit in doua.

Am intins doua blaturi in forma de cerc cu diametrul de 26 cm si o grosime de aproximativ 5 mm. Am taiat fiecare cerc in jumate, iar apoi fiecare jumatate am portinat-o in 3.

In concluzie ies 6 cornuri din fiecare blat intins. Daca portionam in asa fel sa obtin 8 cornuri ar fi fost niste cornuri prea mici.

 

In acest moment am dat drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180°C. Pentru a realiza cornurile am rulat de exterior la interior, apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.

Le-am lasat sa mai creasca inca 20 minute, apoi le-am copt timp de 20 minute.

 

Cu 10 minute inainte sa scot cornurile am pregatit siropul. Am pus zaharul cu 30 ml apa pe foc, la foc mic, fara sa amestec in oala. Apa se evapora si zaharul se caramelizeaza.

Cand a capat o culoarea aurie am turnat 30 ml apa peste zahar. Cu grija! Am lasat pe foc pana s-a topit zaharul cristalizat prin contactul cu papa rece, apoi l-am luat de pe foc.

In monetul in care am scos cornurile din cuptorul siropul s-a ingrosat, avand consistenta mierii de albine (cea naturala, nu mierea din comert, care curge ca un lichid).

 

Am uns cornurile calde/ fierbinti cu siropul de caramel si le-am lasat sa se raceasca pe un gratar. Proaspat unse acestea sunt foarte lipicioase, dar in 2-3 ore, dupa ce se racesc, nu se mai lipsesc la fel de tare de maini.

Daca stratul este subtire nu se lipsesc deloc, daca este mai gros, atunci sunt usor lipicioase. Dar sunt atat de bune!!!

 

Iata cornurile si in sectiune. Asa veti intelege cat sunt de pufoase si de ce s-au terminat atat de repede.

 

 

Va invit sa va abonati si la contul de You Tube, unde voi posta retete simple si delicioase.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept si in grupul Gatesc cu prietenii. 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *