fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU ALUAT SFARAMICIOS, RICOTTA SI CIOCOLATA

February 3, 2019 | CATEGORIA

Pentru a face prajitura cu aluat sfaramicios, ricotta si ciocolata nu ai nevoie de multe ingrediente si nici de cursuri de cofetar/ patiser.  Este genul acela de prajitura din care nu ramane nimic in cateva ore.

Este o reteta super delicioasa si atat de usoara ca modalitate de pregatire incat ar putea sa o faca si fiul meu doar urmarind indicatiile din etapele prezentate pas cu pas in pozele de mai jos.

Tipul de aluat folosit este unul fraged, potrivit retetelor de tarta, dar si prajiturilor cu fructe. Genul acesta de aluat l-am folosit si la prajitura cu mere, dovleac sau cea cu branza si stafide.  Va recomand sa incercati cel putin o data reteta de crumble cu capsuni si rubarba. Aluatul este folosit aici doar pentru topping.

Aveam in frigider 2 cutii de ricotta cumparate pentru a face un cheesecake pentru revelion. Dar noi am facut revelionul la niste prieteni dragi, asa ca ne-am impartit responsabilitatile si mie mi-au revenit aperitivele. Timpul de expirare de pe cutii era peste 10 zile, asa ca nu am vrut sa risc sa arunc bunatate de branza si am facut o mica improvizatie.

A iesit o prajitura delicioasa, pe care o recomand pentru orice ocazie.

Puteti sa o lasati simpla, sa o pudrati cu putin zahar pudra, dar o puteti transforma intr-o prajitura deosebita, demna de orice masa festiva sau petrecere cu putina ciocolata topita.

Umplutura te duce cu gandul la crema “stracciatella” (dar nu este nici pe departe vorva de asa ceva). Te cucereste inca din momentul in care vezi felia proaspat taiata. Crema fina si delicata dintre cele doua straturi de aluat este cea mai buna umplutura pe care o puteam pregati pentru o astfel de prajitura.

Mi-am preagatit o cafea, am facut o poza si am taiat prima felie. Norocul meu ca in acel moment eram singura acasa. Prima felie a fost a mea. Adica cea din poza. Restul prajiturii a disparut cand au aparut ai mei, apoi prietenii veniti in vizita (era una din vizitele acelea de care va tot povesteam – prieteni de care ma bucur la orice ora din zi si din noapte).

Ce poate sa ma bucure mai mult decat faptul ca o prajitura improvizata a avut succes?

Sper sa aiba acelasi succes si la voi, asa ca va invit sa vedeti de ce anume aveti nevoie si modul de preparare pentru prajitura cu aluat sfaramicios, ricotta si ciocolata.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

300 g faina

1 varf cutit sare

5 g praf de copt

120 g zahar

100 g unt

1 ou

1 lingurita coaja rasa de portocale

Pentru umplere:

500 g ricotta

1 ou+1 galbenus

100 g zahar

20 g amidon

1/2 lingurita coaja rasa portocale

100 g ciocolata neagra

PREPAPARE:

Incepem cu pregatirea blatului. Intr-un castron amestecam faina cu sare si praf de copt. Adaugam un ou batut.

 

Punem untul taiat cubulete si incepem sa framatam cu mana pana obtinem un aluat sfaramicios.

Il lasam sa astepte cat timp pregatim umplutura.

 

Scurgem bine ricotta de zer, apoi o amestecam cu zahar, 1 ou si 1 galbenus. Adaugam amidonul si coaja rasa de portocale si amestecam bine.

 

Tocam ciocolata neagra in cuburi nu foarte mici, dar nici prea mari, apoi o punem peste branza si omogenizam compozitia.

 

Turnam in forma 60-70 % din aluat, avand grija sa il netezim bine cu o lingura. Punem ricotta cu ciocolata peste acresta, apoi praram restul de aluat, lasandu-i aspectul acesta sfaramicios.

 

Coacem prajitura 40-50 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca inainte de a taia felii.

Decorul il putem realiza din ciocolata topita, dar merge si tapetata cu putin zahar pudra.

 

Nu-i asa ca a fost simplu?

Acum as vrea sa vad cine o face. Mi-ar placea sa vad niste poze cu prajitura pregatita de voi.

Va invit sa ma urmariti si pe contul de Instagram, sper ca ma veti urmari pentru a vedea ce retete postez si aici. 

Imi place sa postez pozele retetelor in avans pe Instagram.

Pasionatii de retete in format video ma pot urmari aici

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *