fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU IAURT, CAPSUNI SI BEZEA

April 17, 2018 | CATEGORIA

Prajitura pufoasa cu iaurt, capsuni si bezea, este deliciul perfect de pregatit rapid si usor, cu ingrediente la indemana oricui. Reteta acestei prajituri este cea pe care o pregateau pe vremuri bunicile noastre, cand nu foloseau cantarul prea des. O cana sau recipientul in care a fost iaurtul erau unitati de masura perfecte si le ieseau prajiturile fara gres, dar eu am pus cantitatile in grame, astfel incat sa nu risc sa nu iasa cuiva o prajitura la fel de pufoasa si de delicioasa precum cea din poza de mai sus.

Pentru a pregati o prajitura cu iaurt, capsuni si bezea nu avem nevoie de ingrediente deosebite si costisitoare, folosim doar ce avem prin casa. Este un desert economic si spornic, seducator si fin.

Aroma si textura te cuceresc inca de la prima inghititura, asa ca nu ai nevoie de scuze pentru a trece si la a doua bucata.

Prajitura aceasta este atat de buna incat nu ii rezista nimeni prea mult. Eu abia am apucat sa gust o bucata, apoi a fost “confiscata” de fiul meu. Mi-a spus sa mai pregatesc inca una daca mai vreau sa mananc.

Si, asta am facut. Week-end-ul batea la usa si obisnuiesc sa am ceva bun pentru sfarsitul saptamanii.

Retete de prajitura cu iaurt si capsuni am facut si in trecut: cu topping crocant , cu visine, caise (exista si reteta in varianta video pe canalul de YouTube Diva In Bucatarie) , mere, prune, dar veti gasi si retete de chec si chiar un cozonac cu iaurt si ciocolata.

Iaurtul adaugat in aluaturi este o alegere buna, caci obtineti blaturi pufoase. Am pregatit si retete de chec sarate, paine, placinte si cheesecake.

Spuneam mai sus ca aceasta prajitura se poate pregati si fara cantar, iar pentru acest lucru folosim ca masura vasul iaurtului astfel: 1 masura iaurt, 2 masuri zahar, 3 masuri faina, 1/2 masura ulei si 3 oua. Folosim in plus praf de copt, arome si fructe in functie de sezon. Nu-i asa ca este simplu?

Daca pregatiti reteta eu va astept pozele, iar daca o veti distribui eu va multumesc anticipat.

INGREDIENTE:

(pentru o tava 27*25 cm)

150 g iaurt

3 oua

1 varf cutit sare

200 g zahar

1 lingura coaja rasa de portocale

1 lingurita extras de vanilie

300 g faina

100 ml ulei

5 g praf de copt

200-300 g capsuni (in functie de marime – cu cat sunt mai mici vom folosi o cantitate mai mare)

Pentru bezea:

3 albusuri

100 g zahar pudra

PREPARARE:

Punem intr-un bol incapator cele 3 oua si un varf de sare, apoi adaugam zaharul.

 

Vom mixa in jur de 5 minute, pana isi dubleaza volumul si devin ca o crema pufoasa. Adaugam iaurtul, apoi uleiul si amestecam usor, dupa fiecare ingredient in parte. Incorporam faina amestecata cu praf de copt, amestecand pana omogenizam compozitia.

 

Adaugam pentru aroma coaja rasa de portocala si extrasul de vanilie (poate fi esenta naturala). Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si aranjam jumatati de caspuni peste blat. Daca vrem ca fructele sa se mentina la suprafata partea inferioara a acestora o acoperim cu faina. Coacem prajitura 20 minute in xcuptorul preincalzit la 180°C. In acest timp micam albusurile cu un varf cutit sare pana devin o spuma alba tare, apoi adaugam treptat zaharul pudra, continuand sa mixam pana acesta este dizolvat iar bezeaua este foarte tare. Dupa 20 minute de coacere scoatem prajitura, aranjam bezeaua (cu model sau uniform) si mai coacem inca 5 minute. Scoatem prajitura din cuptor, apoi din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar. Cand feliem prajitura este indicat sa folosim un cutit ascutit umezit cu apa, astfel incat bezeaua sa nu se lipeasca de cutit.

 

Va invit sa va rasfatati si voi cu o felie de prajitura cu iaurt, capsuni si bezea.

Delicioasa!! Sper sa confirmati si voi acest lucru.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *