Decoruri din legume
Decoruri din legume
Decoruri din legume. Decoruri din legume pentru ornat platouri si salate.
Oficial am intrat in primavara, asa ca ma gandesc la gradina mea cea mica si la florile ce asteapta sa iasa.
Pana o sa le vad pe acestea am pregatit flori – decor – din legume ce pot fi folosite pentru a orna platourile de aperitive, salatele festive sau orice alta masa de sarbatoare.
Am pregatit de-a lungul timpului cateva salate decorate festiv, astfel incat acestea sa poata deveni vedetele meselor, dar si decoruri speciale pentru copii din oua sau rosii (voi reveni cu o postare speciala pentru aceasta categorie).
Si, pentru ca se apropie Sarbatorile Pascale, m-am gandit sa va ofer cateva sugestii pentru decorul bucatelor pregatite celor dragi.
Legumele decupate, cu rabdare, fara sa fie nevoie de mare indemanare sau cunostinte, vor forma cele mai frumoase decoruri. Daca nu ati realizat pana acum asa ceva, va spun ca acest lucru nu ar trebui sa va sperie.
Le poate realiza chiar si un copil de 14 ani, iar pentru a va dovedi acest lucru am invitat-o pe prietena si vecina mea sa pregateasca live, alaturi de mine, decoruri de legume in forma de flori.
La finalul postarii gasiti link-ul catre filmul realizat pe facebook, asa ca va invit sa il vizionati pentru a avea exemplul cat mai clar.
Din legume se pot face zeci de decoruri, de la insecte, la flori sau animale. Eu am ales pentru aceasta postare florile de tipul crizanteme, nuferi sau trandafiri pentru ca sunt cele mai simple si mai usor de pregatit.
Iata la ce decoruri din legume m-am gandit:
- crizantema din ceapa
- nufar din ceapa
- nufar din rosie
- trandafir din coaja de rosie
- nufar din ardei gras rosu
- crizantema din praz
- trandafir din castravete / zucchini
- crizanteme din ridichi
Am sa incep cu crizantema din praz: taiem partea alba a prazului cu o lungime de aproximativ 6 cm din partea de jos a radacinii (indepartate in prealabil dar, fara sa fie taiata partea ce tine legata tulpina). Vom despica tulpina pe verticala in jos in asa fel incat ultimul centimetru ( sau chiar 1.5 cm) sa nu fie taiat. Acesta va sustine viitoarea floare. Taiem pentru inceput in jumatate, apoi in sferturi, optimi si din ce in ce mai subtire, in functie de cat ne permite grosimea prazului ales.
Crizantema din ceapa
Decupam un capac ca si cand am desena niste dinti de rechin ( explicatie data de copii. In momentul in care indepartam capacul avem grija ca in mijlocul fiecarei creste sa realizam un alt decupaj in forma de V. Daca ceapa este foarte mare putem repeta aceasta operatiune.
Pentru a realiza crizantema din ridiche procedam la fel ca si la ceapa.
Floarea din ardei gras se taie cel mai usor. Pastram partea cu codita si decupam sectionand in forma de V, astfel incat varful V-ului sa fie pe nervuri.
Cu multa rabdare si grija indepartam coaja ardeiului gras, din varf in jos, pe o distanta relativ mica (ultimii 2 cm de la baza in sus raman nedecojiti).
Indepartam nervurile interioare si pastram cotorul cu seminte. In fiecare varf decupam un V mai mic si in acest moment floarea este terminata. Pe acest model putem face si flori din rosii.
Trandafirii din castravete sau zucchini au nevoie de toata atentia celui care le realizeaza. Taiem felii subtiri (minim 10, maxim 16), apoi le aranjam in asa fel incat felia urmatoare sa fie putin suprapusa peste cea anterioara.
Rulam de la prima felie spre ultima, tinand cat mai strans intre degete melcul format. In momentul in care ajungem la final il taiem in jumatate pe verticala. Partea taiata va fi baza trandafirului.
Trandafirii din coaja de rosie
Se fac taind usor coaja acesteaia, de jur imprejur, apoi o rulam intre degete.
Am lasat la final nufarul din ceapa. Pornind de la ideea crizantemei de ceapa, sectionata in V, pastram partea cu codita ce va fi taiata in asa fel incat sa putem impinge apoi cu degetul fiecare coaja in parte.
Scoatem cojile si le repunem astfel incat varfurile sa fie in dreptul bazei zimtilor. Repetam procedeul cu cateva foi (de la 3 la 7 sau chiar 9 – in functie de cat de mare este ceapa). In mijloc putem pune o felie de morcov.
Sper ca explicatiile de mai sus o sa va convinga sa incearcati sa faceti si voi decoruri din legume. M-as bucura foarte tare sa imi trimiteti poze. Le voi publica cu drag!
Daca aveti si alte sugestii le astept si le voi reazliza si eu, la randul meu. Acum va las filmuletul nostru si va invit sa il urmariti.
https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1606361819433440/
Te invit sa ma urmaresti pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Pentru mai multe retete in format video te astept pe canalaul meu de YouTube.
Minunate. Multumim! :-*