Taci si inghite mamaliga in straturi
Taci si inghite. Reteta de mamaliga in straturi. Reteta taci si inghite. Ce este taci si inghite. Cum faci mamaliga in straturi.

Taci și inghite — mamaliga in straturi
Descriere și valoare traditionala
„Taci și inghite” este, de fapt, mamaliga in straturi — o reteta traditionala foarte iubita in Romania, pe care o promovez in proiectul meu sustinut de Selgros pentru pastrarea patrimoniului culinar local. E o mancare simpla, satioasa și foarte gustoasa, perfecta pentru zilele reci.
Amintiri din familie
In familia mea mamaliga apare macar o data pe saptamana: alaturi de pește prajit, sarmale, sub forma de bulete sau doar cu branza și smantana.
Soacra o manca cu lapte sau iaurt, sotul nu concepe mamaliga fara smantana.
Cand eram mica nu o agream, dar o vacanta la tara in Vrancea mi-a schimbat gusturile — lipsa painii in sat și mamaliga matusii m-au convins. Varianta matușii, „tortul ciobanului” (mamaliga fierta cu apa și sare, in straturi, cu branzeturi și cuiburi de oua), mi-a ramas preferata.
Si, pentru ca va spuneam ca noua ne place mamaliga, va las colectia mea de retete cu mamaliga aici.

Legatura cu regiunea Tarii Fagarașului
Am redescoperit reteta in cartea lui Radu Anton Roman, originar din Fagaraș, care o numea o „capodopera veche” raspandita in Tara Barsei, Fagaraș, Hateg. El recomanda telemea mai putin sarata, dar reteta accepta orice branza buna: burduf, caș de oi (framantat și pastrat peste iarna), cașcaval — orice avem la indemana.
Cum se prepara (observatii)
Spre deosebire de mamaliga clasica, aici malaiul se fierbe in lapte cu smantana și sare, ceea ce ii confera un gust mai bogat. Reteta este consistenta, economica și foarte satioasa — se servește fierbinte, iar alaturi merge minunat o bucata de slanina prajita. Radu Anton Roman sugera, cu umor și nostalgie, un rachiu de mere prefript sau o tuica pe masura pentru o mamaliga „pe cinste”.
Concluzie și tranzitie catre reteta
„Taci și inghite” ramane o mostra vie a gustului romanesc popular: veche, pastrata in forma autentica și mereu potrivita pentru mesele in familie. Pentru ca și noua ne place mult mamaliga, mai jos gasiti lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru reteta „taci și inghite”:
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta „taci si inghite”:
INGREDIENTE:
500 g malai
1 l lapte
200 g smantana
200 g unt
250 g telemea mai putin sarata
5-6 oua
PREPARARE:
Pregatire mamaliga
Pregatim o mamaliga mai moale din malai, lapte si smantana.


Asamblare
Ungem un vas termorezistent cu 50 g unt si punem jumatate din mamaliga, netezind-o cat de bine putem.


Punem 100 g unt , il intindem, apoi presaram doua treimi din cantitatea de branza.


Intindem al doilea strat de mamaliga si facem gauri in care se vor cuibari frumos ouale. Punem restul de branza si cate o bucatica de unt pe fiecare ou.
Coacere
Coacem „taci si inghite” in cuptorul preincalzit la 180°C pana se intaresc albusurile.


Servire
Eu am prajit separat putina slanina afumata, caci orice casa de ardelean are o bucata de slana in frigider/congelator.
Si am pus un mot mic, apoi am presarat un fir de boia dulce, sa fie mai pe sufletul sotului meu.
Smantana i-am lasat-o intr-o ceasca. Eu nu i-as mai pune nimic, atat ii de bun.

Va invit sa incercati si voi reteta si va astept pozele.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.



















