Taci si inghite mamaliga in straturi

6 februarie 2018Diva in Bucatarie

Taci si inghite mamaliga in straturi

Taci si inghite - mamaliga in straturi - diva in bucatarie

Taci si inghite, mamaliga in straturi

Reteta de Taci si inghite este de fapt mamaliga in straturi, una din mancarurile foarte apreciate de romani. Este o reteta traditionala, pregatita special pentru a sustine cultura culinara locala in proiectul apropiat de sufletul meu initiat de Selgros.

In familia mea mamaliga se mananca cel putin o data pe saptamana. Insoteste adesea pestele prajit, sarmalele, o transform in bulete de mamaliga sau si mai simplu alegem varianta de mamaliga cu branza si smantana. Socrul meu manca mamaliga doar cu lapte sau iaurt, iar sotul meu nu concepe sa manance orice fel de mamaliga fara putina smantana.

Cand eram foarte mica nu imi placea mamaliga. Dar, in prima mea vacanta scolara aveam sa imi schimb total parerea. Inainte de 1989 la sate nu prea se gasea paine.

Noi, in Bucuresti, nu aveam nici ratie si nici probleme in a ne aproviziona cu paine, poate si pentru ca blocul nostru era chiar vizavi de fabrica de paine.

Ei bine, in vacanta lunga de 3 luni, petrecuta la tara in zona Vrancei, unchiul si matusa mea nu aveau paine in fiecare zi, asa ca pregateau foarte des mamaliga. In prima zi nu am mancat nimic.

Ca un copil rasfatat ceream paine si le explicam tuturor ca eu nu vreau sa gust „chestia aia galbena”. A doua zi i-am dat o sansa si am constatat ca nu este chiar asa de rea la gust, dar ma tinem inca pe pozitii sperand ca la magazinul din sat va ajunge si paine.

Mi-am facut drum la magazin de cateva ori in acea zi. Nici vorba de aprovizionare, magazinul era inchis, cu lacatul pe usa, asa ca in urmatoarea zi am acceptat mamaliga fara comentarii, iar pana la finalul vacantei deja intrase in meniul meu si ceream „tortul ciobanului” – varianta matusii mele de mamaliga fiarta cu apa si sare, in straturi cu mai multe feluri de branza si aceleasi cuibuiri de oua ca si cele ale retetei de fata. Cred ca i-a spus asa doar ca sa ma convinga pe mine sa mananc mamaliga.

Zilele trecute cautam retete speciale din zona Brasov – Fagaras si am gasit aceasta reteta in cartea lui Radu Anton Roman „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.

Era nascut in zona Fagarasului, asa ca avea o slabiciune pentru reteta „taci si inghite”, despre care scria astfel: „Celebra si magnifica coptura transilvana, raspandita mai ales in tarile din sud, Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului – este o capodopera veche cunoscuta de secole.”

Mamaliga cu branza in straturi, in care isi fac cuib si niste oua, este gustoasa, economica, satioasa si merge de minune in zilele friguroase cu o bucata de slanina prajita langa ea. Reteta aceasta este veche, dar s-a pastrat in forma ei pana in zilele noastre, ca dovada a gustului bun.

Branza propusa de Radu Anton Roman pentru a pregati „taci si inghite”este o telemea mai putin sarata, dar putem folosi si branza de burduf, cas de oaie (mai ales cel framantat si pastrat peste iarna in borcan sau congelator), cascaval, orice branza avem la indemana si ne place.

Mamaliga folosita in reteta „taci si inghite” nu este cea clasica fiarta in apa cu sare, malaiul se va fierbe in lapte cu smantana si sare, ceea ce ii va da un gust mai bun.

Satios si bun de nu lasi nimic in farfurie, avem grija sa il mancam cald-fierbinte. Si mai spune Radu Anton Roman: „Numai un rachiu de mere prefript de la Sinca Fagarasului, o tuica intoarsa de Pui-Hateg sau una arsa de Belis se cuvin unei mamaligi pe cinste…”

Si, pentru ca va spuneam ca noua ne place mamaliga, va las colectia mea de retete cu mamaliga aici.

taci-si-inghite-mamaliga-cu-branza-la-cuptor-diva-in-bucatarie

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta „taci si inghite”:

INGREDIENTE:

500 g malai

1 l lapte

200 g smantana

200 g unt

250 g telemea mai putin sarata

5-6 oua

PREPARARE:

Pregatim o mamaliga mai moale din malai, lapte si smantana.

Ungem un vas termorezistent cu 50 g unt si punem jumatate din mamaliga, netezind-o cat de bine putem.

Punem 100 g unt , il intindem, apoi presaram doua treimi din cantitatea de branza.

Intindem al doilea strat de mamaliga si facem gauri in care se vor cuibari frumos ouale. Punem restul de branza si cate o bucatica de unt pe fiecare ou.

Coacem „taci si inghite” in cuptorul preincalzit la 180°C pana se intaresc albusurile.

Eu am prajit separat putina slanina afumata, caci orice casa de ardelean are o bucata de slana in frigider/congelator. Si am pus un mot mic, apoi am presarat un fir de boia dulce, sa fie mai pe sufletul sotului meu. Smantana i-am lasat-o intr-o ceasca. Eu nu I-as mai pune nimic, atat ii de bun…

Va invit sa incercati si voi reteta si va astept pozele.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *