CORONITA DE TURTA DULCE

December 14, 2017 | CATEGORIA

Nu stiu copil sa nu se bucure de turta dulce cu miere de albine. Unii din noi o adoram si acum, adulti fiind, asa ca am ales sa pregatesc o coronita din turta dulce pentru ca masa de Craciun sa fie mai frumoasa. Modelele ce vor decora coronita noastra pot fi diverse: stelute, inimioare sau fulgi de zapada, insa putem pune orice le place copiilor: braduti, ingerasi, ciupercute si multe alte modele. In centrul cornitei putem pune aranja alti biscuiti sau fursecuri, felii de cozonac sau prajituri. Important este ca aceasta sa fie vedeta mesei de sarbatoare.

Reteta pe care v-o propun azi este una sin cele mai usoare de pregatit, este delicioasa si pufoasa. Mai am o reteta de turta dulce, la fel de buna ca si aceasta, insa aceasta are nevoie de un timp mare de stat la rece. Aluatul pentru aceasta coronita de turta dulce nu are nevoie de mult timp pentru a fi prelucrat, intins si decupat.

Pentru coronita de turta dulce am ales sa folosesc un tip de faina special: Delizia. Am testat-o deja in vara pregatind un tort cu crema de afine si mascarpone si am fost foarte incanta de rezultat. Cred ca cel mai bine este sa gatesti cu ingrediente de calitate, in care ai incredere, iar Delizia mi-a castigat-o, caci o cumpar adesea pentru prajituri.

Revenind la Coronita din turta dulce, as vrea sa va spun ca ideea am preluat-o de la un targ de Craciun, unde era facuta in miniatura ca un cerculet cu alte cateve bilute lipite de el. Arata de parca cineva lipise ghemotoace mici  si simpatice, colorate in alb si rosu. Mi-a placut ideea, insa eu imi doream ceva mai mare, mai spectaculos, fapt pentru care am ales ca prezentarea coronitei mele sa fie speciala, apropitata si de ceea ce le place alor mei. Si pentru ca nu avem inca zapada, cu dor de omul de zapada si de scrasnitul zapezii sub talpa piciorului, coronita mea are ca tematica zapada, fulgii de zapada.

Va invit sa o pregatiti si voi, sigur veti fi incantati atat de faptul ca se pregateste usor, cat si de faptul ca este gustoasa si ramane proaspata (daca este pastrata in cutie ce se inchide etans) cateva zile.

INGREDIENTE:

100 g unt moale

2 oua + 2 galbenusuri

1 varf cutit sare

100 g zahar tos

15 g condimente pentru turta dulce (amestec de pudra scortisoara, coaja uscata de portocale, anason, coriandru, enibahar, anason stelat, nucsoara si cuisoare)

200 g miere de albine

550-600 g faina (in functie de cat de mari sunt ouale)

5 g praf de copt

Pentru glazura:

1 albus de ou la temperatura camerei

220 g zahar

cateva picaturi suc lamiae (3-4)

colorant alimentar – optional

PREPARARE:

Pregatim ingredientele la indemana.

Amestecam intr-un bol ouale cu putina sare, zahar si meier de albine. Topim untul pe jumatate si il turnam peste oua, apoi amestecam bine.

 

Incorporam alternativ faina amestecata cu praful de copt si condimentele pentru turta dulce.

 

Amestecam pana se omogenizeaza, apoi punem aluatul la rece 1 ora. Dupa acest interval luam ceva mai mult de jumatate din aluat (cam 60%) si il punem intre doua forme tapetate cu ulei si faina, astfel incat sa realizam forma coronitei. Intindem restul de aluat si decupam forme de stelute, inimioare sau fulgi de zapada. Coacem separat fiecare tava (cea cu coronita si cea cu forme), in cuptorul preincalzit la 180° timp de 12-15 minute pentru coronita si in jur de 10 minute pentru modele.

 

Le lasam sa se raceasca pe un gratar, timp in care pregatim royal icing. Punem glazura de zahar intr-un posh de hartie si decoram modelele de turat dulce, apoi le lipim ce coronita folosind aceeasi glazura.

 

Sper ca va place si o veti incerca si voi. Ar sta frumos pe masa de craciun, nu-i asa?

Daca o pregatiti va astept pozele, m-as bucura sa le public.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *