Skordalia piure grecesc de cartofi cu usturoi
Skordalia

Skordalia, piure grecesc de cartofi cu usturoi
Aceasta reteta greceasca se pregateste foarte usor si poate fi servita langa peste, carne sau legume. Skordalia este un fel de piure de cartofi cu usturoi (skordo = usturoi).
Exista variante ale acestei retete cu paine inmuiata in apa si stoarsa, dar cea cu cartofi este cea mai buna si cea mai intalnita in restaurante.
Cei care isi petrec vacantele in Grecia sigur au incercat reteta si probabil au observat ca skordalia nu are aceeasi consistenta peste tot.
Noi am probabt prima oara o pasta groasa, precum pireul nostru, dar am avut parte si de unele gen pasta moale sau o conssitenta moale-lichida (asta nu ne-a placut deloc).
Am ramas fidela primei retete incercate si o pregatesc asa, dar voi o veti face fix asa cum va place.
Alte retete din bucataria greceasca puteti gasi aici: musaca de vinete, pastitsio, dolmades, soutzoukakia, papoutsakia, ciorbe si salate.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru skordalia – piure de cartofi cu usturoi.
INGREDIENTE:
(pentru 2 pers)
500 g cartofi curatati de coaja
50-70 ml ulei masline grecesc
3 catei mari usturoi
1 lingura otet de vin alb
50-100 ml apa in care au fiert cartofii
1 lingura rasa sare
Pentru decor:
frunze de ceapa verde
patrunjel tocat
PREPARARE:
Taiem cartofii cuburi si ii fierbem in apa in jur de 20 minute – pana intra usor furculita in ei.
Ii scurgem dar nu aruncam apa, apoi ii zdrobim.
Intr-un mixer vertical amestecam uleiul de masline cu otet si usturoi, apoi il punem peste cartofi si omogenizam compozitia. Adaugam 50 ml apa in care au fiert, sare si amestecam bine. Daca vrem un piure mai moale putem pune mai multa apa, dar adaugam treptat pana ajungem la consistenta dorita.
Noi nu suntem fani piure apos, asa ca am ramas la primii 50 ml apa. Punem intr-un castron si decoram cu frunze de ceapa verde sau patrunjel verde sau cu amandoua. 🙂 ))
Pofta buna!
Nimic nu ma poate bucura mai mult decat retetele incercate de voi. Si fiecare poza imi aduce un motiv in plus sa pregatesc si mai multe retete.
Si iata reteta de Skordalia pregatita de Sanda Suciu. Multumesc!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube
In Dobrogea numim SCORDOLEANCA si se face cu peste sarat tinaut in apa o noapte ca sa se desareze , apoi se fierbe si se aseaza apoi pe un platou fiind ornat cu acest piure mai apos !! Foarte delicios!!
Buna
De la bunica stiu de Skordalia facuta cu miez de paine , nuci, ulei de masline si usturoi. Avea o culoare inchisa si textura era data de nuca pisata in piua.
Se prepara destul de greu dar era extrem de gustoasa si satioasa.
Ce diferenta fac grecii ca denumire intre cele doua retete.
Multumesc
Skordalia este cu pește, știucă sau șalău.
Eu fierb peștele în apă cu sare, după ce este gata îl scot și în zeamă fierb cartofii.
Piureul îl fac normal de gros adăugând și zeamă in care a fiert peștele
Asez pe platou pește dezosat și deasupra piureul.
Foarte bun!
Este prima oara cand aud de asa ceva. Fiecare zona are obiceiurile ei, dar este bine ca atat traim invatam ceva.