Tort de post cu ciocolata si rom
Tort de ciocolata. Reteta de post tort de ciocolata cu nuca si rom. Tort de post cu ciocolata

Tort de post cu ciocolata si rom
Tort de ciocolata cu nuca si rom – Reteta de post simpla si aromata
Un tort de ciocolata bine facut nu are nevoie de oua, lapte sau unt ca sa fie delicios. Aceasta reteta de tort de ciocolata cu nuca si rom – de post este ideala atunci cand vrei un desert bogat, cu arome intense, dar compatibil cu alimentatia vegana sau perioadele de post.
Blatul iese pufos si usor umed datorita combinatiei dintre apa minerala, cacao si ulei, iar crema de ciocolata vegetala cu nuca si rom transforma desertul intr-o adevarata surpriza. Glazura lucioasa ii da un aspect profesionist, perfect pentru aniversari si ocazii speciale.
Este o reteta de post simpla, accesibila si de mare efect — un tort care poate concura oricand cu un desert clasic.

Tort de post cremos, aromat si spectaculos
Acest tort de ciocolata cu nuca si rom de post este ideal pentru persoanele care vor un desert gustos, dar fara ingrediente de origine animala. Are un blat pufos, o crema catifelata si o glazura cu aspect profesional.
Este potrivit pentru:
- perioadele de post
- alimentatia vegana
- aniversari si sarbatori
- ocazii speciale in familie
Mai multe retete de desert de post gasesti aici.
Ingrediente:
Pentru blat:
(24-26 cm)
- 500 g faina
- 40 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 350 g zahar
- 2 plicuri zahar cu aroma de rom
- 500 ml apa minerala
- 150 ml ulei floarea soarelui
- 1 lingurita esenta rom
Pentru crema:
- 150 g ciocolata neagra bio min. 50% cacao – cu lapte vegetal
- 100 g ciocolata minim 70% cacao – cu lapte vegetal
- 2 plicuri zahar vanilat
- 50 g unt de cocos
- 250 ml crema de cocos sau frisca vegetala
- 2 linguri zahar pudra
- 150 g nuca macinata
- 1 lingurita esenta rom
Pentru sirop:
- 100 ml apa
- 1 lingura rom – alcool
- 2 linguri zahar
Pentru decor:
- 150 g ciocolata neagra
- 2 linguri lapte migdale
- 1 lingura ulei
Mod de preparare tort de post cu ciocolata si rom
Prepararea blatului pufos de post
Intr-un bol incapator se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si zaharul vanilat.
Apa minerala, uleiul si esenta de rom se combina intr-un alt vas, apoi se toarna peste ingredientele uscate.


Amestecul trebuie omogenizat usor, pentru ca blatul sa ramana aerat.


Se coace intr-o forma rotunda pana trece testul scobitorii. Dupa racire, blatul se taie in trei foi egale.


Crema de ciocolata de post cu nuca si rom
Ciocolata vegetala se topeste impreuna cu cea neagra la bain-marie.
Crema vegetala se bate pana devine ferma, se adauga untul de cocos, ciocolata topita si nuca macinata. Pentru o aroma intensa se foloseste rom sau esenta de rom.
Aceasta crema este fina, densa si perfecta pentru a umple torturile de post.

Asamblarea tortului
Se fierbe rapid siropul: apa, zahar si rom.
Fiecare foaie de blat se insiropeaza usor si se unge cu crema de ciocolata. Tortul se imbraca in crema sau se niveleaza pentru a aplica glazura.


Glazura lucioasa de ciocolata
Ciocolata se topeste cu laptele vegetal si ulei, obtinandu-se o glazura neteda si stralucitoare.
Se toarna pe tort, se lasa sa curga natural pe margini si se presara nuca tocata pentru un decor elegant.

Un tort delicios, cu ingrediente simple si aroma intensa de rom si ciocolata.
Pofta buna!
Multumesc, draga mea Ioana pentru poza si feedback!

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de Youtube, Iti las mai jos retetqa tortului Sacher, in varianta de post.




















Arata minunat, Cristina! Mi-au ramas ochii pe monitor :))
Este foarte bun si usor de facut!Eu la-m facut in tava ca pe o prajitura si am taiat blatul doar in 2 parti.
Arata tarebine.buna idee ca santem in post.multumesc
Buna ziua! In poze arata minunat, am facut blatul punctual, cu gramaj…tot. Nu mi-a iesit, este in mijloc precum cauciucul. Sa fie din cauza uleiului? Sau trebuie stins intai praful de copt? Nu-mi dau seama, dar poate imi dati un pont. Va multumesc
Praful de copt nu se stinge. Poate nu s-a copt? Este posibil sa fie nevoie de un timp mai mare de coacere.
Am facut si eu tortul si a iesit foarte bun.
Bună seara,îmi puteți spune care frișcă este vegetală,adică fără proteine din lapte??? Mulțumesc.
Meggle – Creme Patisserie
Dar Meggle – Creme Patisserie contine proteina din lapte
Da, se pare ca am fost indusa in eroare. Exista alte tipuri de frisca vegetala pe piata, fara proteina din lapte.
Buna!
Crezi ca ar merge sa adaug intre straturi, peste crema de ciocolata cateva visine?
Ce parere ai?
daca iti place combinatia ciocolata-nuca-visine se poate. 🙂
Am terminat tortul pentru bunica mea care astazi împlineste 90 de ani. Deabia astept sa-l gust. Mulțumesc pentru reteta.
A fost foarte gustos! Mulțumesc de rețetă!
Si eu!
Arata super bine! Imi puteti spune ce dimensiune are tava? Multumesc
24-26 cm
Bună ziua
Pot folosi frișcă vegetala din orez ?
Nu ne place frisca artificială.
Mulțumesc
Daca ati pregatit din aceasta pana acum si stiti ca se poate, atunci incercati. Orezul are gust neutru, este ok.
Ce sa folosesc in loc de lapte de migdale sau de soia?
ce ai la indemana. merg amandoua.
La ciocolata neagra ce marca aș putea folosi sau mai bine zis ce mi-ați recomanda?
eu am folosit Heidi 75% cacao.
Ciocolata Heidi este de post?
75-85% CACAO este considerata de post
Buna seara. As putea sa folosec apa plata in loc de minerala?
da.
Din pacate frisca Meggle poate contine urme de lapte si nu este recomandata in cazul alergiei la proteina laptelui.Va rog sa va informati temeinic inainte deoarece sunt copii alergici care pot face soc de la o simpla urma.
Și aceasta conține proteine din lapte. Deci, nu este 100% vegetala.
Cu ce putem inlocui laptele de migdale, multumesc.
orice alt lapte vegetal – daca tineti post.
Se poate exclude frisca vegetala , sau inlocui cu altceva?
Reteta are frisca vegetala. Poti incerca cu smantana de cocos. Pui laptele de cocos din doza metalica in frigider 12 ore si folosesti doar partea care se intareste.