fbpx

RETETE RECENTE

PUI CU ALUNE – PUI GONG BAO

October 23, 2015 | CATEGORIA

pui-cu-alune-gong-bao

Pui cu alune, o reteta chinezeasca din bucataria Sichuan, avand in spate povestea unui guvernator care a inventat acum foarte multi ani aceasta combinatie picanta, dulce-acrisoara, super gustoasa. Denumirea preparatului in limba chineza este 宫保鸡丁.

Reteta de pui cu alune este probabil una din cele mai cunoscute retete chinezesti. Pui, alune, legume si sos delicios din doua feluri de soia sunt ingredientele cele mai banale, dar toate acestea fac ca o reteta banala sa fie o adevarata explozie de gusturi, texturi si arome.

Reteta autentica de pui cu alune este  foarte picanta. In Europa nu se gateste dupa reteta autentica (eu am folosit 2 ardei mici si mi s-a parut foarte iute, dar reteta care m-a inspirat avea 10 ardei iuti), dar este oferit la masa un sos picant pentru cei care isi doresc ca puiul ca alune sa fie mult mai iute.

Sosul este essential in retetele chinezesti. Cand iei o lingura generoasa de pui cu alune si soul care il insoteste, o pui peste orez si acesta absoarbe sosul, iar mancarea este perfecta.

In majoritatea retetelor cu pui in bucataria chinezeasca se foloseste pieptul de pui. Aici este marinat cu sare, sos de soia si amidon. Amidonul il ajuta sa isi pastreze textura in timpul gatirii. Nu il lasa se se usuce. Se recoamnda ca bucatile de pui sa fie taiate de marime aproximativ la fel, ceea ce va face ca timpul de gatire sa fie acelasi pentru toata carnea.

In general puiul cu alune se mananca cu orez chinzesc. Poate fi orez fiert simplu, poate fi prajit simplu, prajit cu soia,  cu ouacu oua si legume. Dar, poate fi mancat si cu o garnitura de taiteti chinezesti din orez.

De curand am inceput sa studiez site-uri chinezesti cu mancare pentru proiectul  The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane). Noroc cu google translate altfel as fi ramas doar cu privitul pozelor. Sigur mi-as fi dat seama de modul de lucru, stiu sa le pregatesc asa “la ochi”, dar pentru incepatori in ale gatitului am vrut cantitati exacte. Evident ca am ales retetele obisnuite, cele pe care le intalnim in restaurant si le prefera ai mei, caci pentru ei fac toate bunatatile acestea. 🙂

Alte retete din bucataria chinezeasca pregatite de mine gasiti aici: am pregatit pui cu sos dulce acrisor, porc cu sos dulce acrisor, pui chinezesc cu ciuperci, porc cu alune, taitei chinezesti cu carne tocata si multe altele.

O colectie de retete chinezesti veti gasi realizata in data de 15 noiembrie pe pagina lui Cezar Stanislau- Skip to my Lou.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta chinezeasca de pui cu alune. 

INGREDIENTE:

600 g piept pui taiat fasii subtiri

100 g alune

piper Sichuan proaspat macinat

1 lingurita cu varf amidon

1 lingura sos soia

2 buc. ceapa verde – doar frunzele

1 lingurita ghimbir ras

2 catei usturoi pisati

2 ardei iuti taiati rondele ( retetele chinezesti au de la 10 buc.  in sus!)

ulei vegetal pentru prajit

Pentru sos:

4 linguri sos soia dulce

1 lingura sos soia dark

4 linguri supa pui

2 lingurite otet de orez

1 lingurita rasa zahar

1/2 lingurita amidon

Garnitura:

250 g orez cu bob lung

400 ml apa

sare

2 linguri ulei

PREPARARE:

Punem peste pieptul de pui amidon, piper proaspat macinat si o lingura soia, amestecam bine pana sunt unse toate bucatile de carne, apoi lasam puiul sa se marineze 15 minute. Pregatim sosul amestecand toate ingredientele intr-un bol.

pui-cu-alune-gong-bao-1pui-cu-alune-gong-bao-2

In acest timp punem la cuptor la 200°C alunele pentru 6-8 minute, fierbem orezul, il scurgem apoi il calim in ulei incins.

pui-cu-alune-gong-bao-3pui-cu-alune-gong-bao-4

Prajim bucatile de carne in ulei, in wok-ul incins bine. Il lasam in jur de 4 minute, apoi adaugam ardeiul iute,  jumatate din ceapa verde, usturoiul si ghimbirul si le calim impreuna inca 2 minute.

pui-cu-alune-gong-bao-5pui-cu-alune-gong-bao-6

Adaugam sosul, amestecam continuu inca 1-2 minute, apoi oprim focul si adaugam alunele.

pui-cu-alune-gong-bao-7pui-cu-alune-gong-bao-8

Presaram ceapa verde, amestecam si gata, putem manca.  Picant, nu-i asa? Dar, bun!!!

pui-cu-alune-b

Pofta buna!

Comentarii

  • Elena

    delicioasa!!!

  • Camelia

    Am facut si eu acest preparat si vreau sa spun ca… e super delicioasa! Mersi mult pentru retetele tale!

  • Mihaela Craciun

    Iti multumim pentru aceste retete minunate.Esti osursa de inspiratie!Retetele tale au ingrediente simple, usor de procurat si sunt superdelicioase .Multumesc din suflet!Mihaela

  • Franț Siminiceanu Constanța

    Pare foarte interesant! Sm s-o încerc și eu.

  • Anisoara

    Excelentă. Deosebită.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *