fbpx

RETETE RECENTE

KULICH – COZONAC RUSESC PENTRU PASTE

September 8, 2015 | CATEGORIA

cozonac-rusesc-kulich

Cozonac rusesc, kulich sau paska, un cozonac super pufos, delicios,  care se face in fostele tari sovietice pentru Pasti. Este gustos, cu prezentare frumoasa si usor de pregatit.

Prezentarea rotunda, cilindrica, ma duce cu gandul la Panettone, dar acesta se face mult mai usor, fara etapele complicate ale celui italian.

Cozonacul rusesc kulich poate fi umplut cu fructe uscate, cipsuri de ciocolata, branza, dar poate fi si simplu. De altfel, multi spun ca este undeva la granita dintre paine si cozonac.

Importanta este glazura de zahar, care ii da un aspect foarte frumos. Puteti presara ornamente din zahar, o puteti colora, dar poate fi decoarata si cu flori comestibile.

Daca vreti sa va inspirati din retetele mele va las o colectie de retete de cozonaci si pasca pregatite special pentru Pasti. Le gasiti daca apasati aici.

Secretul aluatului de cozonac pufos si bine crescut sta in ingredientele de calitate pe care le tin la temperatura camerei timp de minim 1 ora inainte sa ii pregatesc. Folosesc lapte gras si unt gras.

Laptele trebuie sa fie caldut, cacci daca este fierbinte poate distruge drojdia, iar daca este prea rece aluat nu dospeste frumos si nu creste.

Pentru ca este zi de sarbatoare va aduc niste cozonaci mici si dragalasi, gustosi si speciali.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac rusesc Kulich:

INGREDIENTE:

300 g faina

100 g zahar

100 ml lapte cald

20 g drojdie proaspata

1 ou mic + 3 galbenusuri de la oua mici

25 g unt topit si racit

Pentru decor:

glazura regala

ornamente colorate dr Oetker

optional: nuci, stafide, caise uscate

PREPARARE:

Intr-un bol am pus drojdia si am amestecat-o cu laptele cald in care am dizolvat zaharul. Dipa ce s-a lichefiat am lasat-o sa dospeasca 10-15 minute, apoi am pus-o peste faina cernuta in prealabail si am amestecat. Am adaugat ouale batute (1 ou intreg+ 3 galbenusuri), apoi untul topit si racit si am inceput sa framant aluatul pana a devenit neted si nu s-a lipit de maini. Eu nu am pus arome, caci din toate retetele studiate de pe site-uri rusesti, acestea nu contineau. Daca repet reteta, voi pune cu siguranta coaja rasa de lamaie sau portocale, caci mi-a lipsit foarte mult aroma.

Il aluat puteti pune in functie de preferinte nuci tocate mare, caise uscate tocate cuburi sau stafide.

cozonac-rusesc-kulich-1cozonac-rusesc-kulich-2

Am lasat aluatul sa creasca in loc cald, apoi l-am impartit in 2 parti (pot fi si 3 sau 4, in functie de vasele pe care le aveti pentru copt). Sunt necesare vase cilindrice. Le-am tapetat cu hartie de copt atat pe pereti, cat si pe fund. Am uns in prealabil peretii cu unt ca sa fiu sigura ca hartia se lipeste si pot pune usor aluatul in forme.

Eu am avut 2 cani din inox mai maricele.

cozonac-rusesc-kulich-3cozonac-rusesc-kulich-4

Am lasat aluatul inca 15 minute sa creasca, timp in care am preincalzit cuptorul la 180°C, apoi i-am copt  in jur de 20- 30 minute (in functie de puterea fiecarui cuptor).

Cat timp s-au copt am pregatit glazura din zahar pudra.

Aceasta se foloseste pentru a decora cozonacii rusesti “Kulich” cat timp acestia sunt inca calzi. Am presaramtimediat ornamente colorate – ornamentele raman bine lipite cand se intareste glazura.

Sunt deliciosi, asa ca ii vom pregati si pentru orice alta perioada a anului, copilul meu preferandu-i la micul dejun cu o cana de lapte alaturi.

 

Rusii pregatesc acest tip de cozonac pentru sarbatorile Pascale si as fi asteptat sa ii fac in apropierea acestor zile daca nu era  proiectul The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana- Savori Urbane.

Luna aceasta vom calatori prin Rusia, iar gazda retetelor rusesti va fi Ionela (Milk and honey and toast.)

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

 

 

Comentarii

  • simona

    te rog frumos sa imi spui de unde ai cumparat tavile
    multumesc

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *